Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011

Μία βραδιά προς τιμή του δεξιοτέχνη Πετρολούκα Χαλκιά


«Για να καταξιωθείς χρειάζονται δύο υπογραφές: μία από τους μουσικούς και μία από τον κόσμο» είχε πει ο κ. Πετρο-Λούκας Χαλκιάς. Και για μια ακόμη φορά εκατοντάδες φίλοι της Ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης κατέκλυσαν την αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» στα Γιάννινα, για να τον δουν και να τον απολαύσουν. (ΒΙΝΤΕΟ)


Η συναυλία με τίτλο «Η Ήπειρος του Πετρο-Λούκα Χαλκιά», που διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών με το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του, αποτέλεσε μια σημαντική στιγμή Πολιτισμού.

Ο μεγάλος κλαρινίστας, την Κυριακή 20 Νοεμβρίου σε μια βραδιά γεμάτη ουσία και συγκίνηση, έπαιξε «σαν να ήταν σαράντα χρόνια πριν», όπως τόνισε στο τέλος.

Συνοδευόμενος από τον εξαίρετο τραγουδιστή Αντώνη Κυρίτση, οδήγησαν με μοναδικό τρόπο το κοινό σε μουσικές γωνιές της Ηπείρου.

Παράλληλα, κείμενα από συνεντεύξεις του τα οποία αφορούσαν την καλλιτεχνική του πορεία και ανάλογο φωτογραφικό υλικό έδιναν ένα ιδιαίτερο στίγμα στην εξέλιξη της εκδήλωσης.

Στο τέλος της συναυλίας ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φίλιππας Φίλιος αφού συνεχάρη όλους τους συντελεστές και διοργανωτές, απένειμε βραβείο στον κ. Πετρο- Λούκα Χαλκιά τονίζοντας ιδιαίτερα τη μεγάλη του συνεισφορά στη διάσωση και διάδοση της παραδοσιακής μουσικής.

Ευχαριστώντας τον ο Ηπειρώτης καλλιτέχνης, παρότρυνε όλους να διαφυλάσσουν και να σέβονται τις παραδόσεις.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Μωυσής Ελισάφ βράβευσε τον κ. Αντώνη Κυρίτση για την καλλιτεχνική του πορεία στο ηπειρώτικο παραδοσιακό τραγούδι.

Τιμητικοί έπαινοι για τη συμμετοχή τους δόθηκαν στους μουσικούς: Κώστα Κωσταγιώργο (βιολί), Βασίλη Τσίκα (λαούτο), Αποστόλη Παππά (ντέφι), Θωμά Χαλιγιάννη (κλαρίνο) και Διαμαντή Παπαναστασίου (ντέφι). Επίσης στις χορεύτριες του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών Δήμου Ιωαννιτών που ερμήνευσαν τραγούδι προς τιμήν του Π. Χαλκιά.

Το πέρας της εκδήλωσης επεφύλασσε την πιο συγκινητική στιγμή αφού ο κ. Πετρο- Λούκας Χαλκιάς έπαιξε ένα μοιρολόγι για τον πρόωρα εκλιπόντα κλαρινίστα Νίκο Καψάλη, ανιψιό του κ. Γρηγόρη Καψάλη και ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της νεότερης γενιάς μουσικών της Ηπείρου.

Υπεύθυνοι εκδήλωσης: Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας.
Ήχος: Χρήστος Σύμπας. Φωτισμοί: Βαγγέλης Νέτης. Σκηνικά: σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΙ.

Τα κείμενα ήταν από συνέντευξη του Πετρο-Λούκα Χαλκιά στον Η. Γκαρτζονίκα και από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Ιγνατιάδη «Με κέντημα δικό του – Μια μπάντα του Πέτρο- Λούκα Χαλκιά» εκδ. ΙΝΔΙΚΤΟΣ. Φωτογραφίες προβολής: «Μέθεξις» και Β. Γιωτόπουλος.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου