ΚΥΠΡΟΣ / ΛΕΥΚΑΡΑ: Μικρό αφιέρωμα - (2 βίντεο)


Σκεφθήκαμε σήμερα να κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα στα Λεύκαρα της Κύπρου. Όπως είναι γνωστό οι Δήμοι Αρταίων και Λευκάρων πριν από χρόνια έχουν αδελφοποιηθεί. Καθοριστική αφορμή αυτού του γεγονότος ήταν η επίσκεψη στην Άρτα του Κύπριου πολιτικού και σήμερα επίτιμου Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη, του οποίου η καταγωγή είναι από τα Λεύκαρα.



Τα Λεύκαρα είναι κωμόπολη της επαρχίας Λάρνακας και ανεξάρτητος δήμος της Κύπρου, γνωστό για τα κεντήματά του, τα λευκαρίτικα, καθώς και για την αργυροχοΐα του. Το όνομά του προέρχεται από το λευκό χρώμα των ασβεστολιθικών πετρωμάτων των γύρω βουνών. 

Το χωριό χωρίζεται διοικητικά σε δύο μέρη, τα Πάνω Λεύκαρα, που αποτελούν δήμο, και την κοινότητα των Κάτω Λευκάρων.


Θα μπορούσε κανείς να πει πως τα Λεύκαρα βρίσκονται στην καρδιά της Κύπρου, αφού απέχουν 50 χλμ. από τη Λευκωσία, 40 χλμ. από τη Λάρνακα και 50 χλμ. από τη Λεμεσό. Κτισμένα αμφιθεατρικά στους πρόποδες του λόφου Σωτήρα (υψόμετρο 696 περίπου), αποτελούν μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς και της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.


Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ο πληθυσμός των Λευκάρων είναι 1039 άτομα, εκ των οποίων οι 921 στα Πάνω και οι 118 στα Κάτω Λεύκαρα.

Στο χωριό παλαιότερα υπήρχε σημαντική Τουρκοκυπριακή παρουσία, η οποία ελαττώθηκε και εξαφανίστηκε μετά την Τουρκοκυπριακή ανταρσία και την Τουρκική εισβολή. Τα παλιά Τζαμιά υφίστανται μέχρι τις μέρες μας.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ από τα Λεύκαρα



Στο βίντεο του ΡΙΚ που ακολουθεί θα παρακολουθήσετε την πολιτισμική τους πολυμορφία 



Διαβάστε περισσότερα: http://talefkara.blogspot.com/p/pano-lefkara-larnaca-cyprus.html




Πριν λίγα χρόνια, επί δημαρχίας Λευκάρων του Σοφοκλή Σοφοκλέους και επί δημαρχίας Άρτας του αείμνηστου Κώστα Βάγια έγινε αδελφοποίηση των Λευκάρων με τη πόλη της Άρτας.

Στο περιοδικό «ΑΡΤΙΝΗ ΕΥΘΥΝΗ» αριθμός τεύχους 226, του Σεπτεμβρίου 2010, δημοσιεύτηκε το πεζογράφημά της Χαράς Κουμουλλή – Παπαβασιλείου: «Τα Λεύκαρα και ο Κεντητάρης Χατζηγιώργης Μουστούκας».

 [Από τον Δημήτρη Χ. Κουμουλλή (Dimitris Koumoullis)].

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης