«Στην εφεδρεία τώρα οι πολιτικές της κόλασης»


Συνέντευξη τύπου των συνδικάτων - Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο σημερινό παναρτινό συλλαλητήριο

Οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους πρέπει να ανατρέψουν τη βάρβαρη μνημονιακή πολιτική και να αποτρέψουν την κοινωνική εξαθλίωση. Να μπουν «στην εφεδρεία τώρα οι πολιτικές της κόλασης». 


Αυτό τονίστηκε από τους εκπροσώπους των συνδικάτων που ανήκουν στη δύναμη της ΑΔΕΔΥ, στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες από το χώρο του διοικητηρίου του ΤΕΙ στην Άρτα. 

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και μίλησαν: ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος Άρτας της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Καραγεώργος, η εκπρόσωπος του συλλόγου εργαζομένων Δήμου Αρταίων Αντουανέτα Κολοβού, η πρόεδρος του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων του ΤΕΙ Ηπείρου Ευαγγελία Χρήστου, ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Π.Ε. (πρώην Ν.Α.) Άρτας Ηλίας Παπαδημητρίου και η εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο και τα Κ.Υ. Άρτας Γιώτα Σαλαώρα.
 

Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων κάλεσαν από κοινού τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στο παναρτινό συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει αύριο (σήμερα) στις 7:30 το απόγευμα  από την πλατεία Κιλκίς καθώς και στις δύο απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο. Η μία της ΑΔΕΔΥ και των ΔΕΚΟ στις 5 Οκτωβρίου και η άλλη, που είναι γενική, στις 19 Οκτωβρίου.
 

«Οι εργαζόμενοι λένε ΟΧΙ στην εφεδρεία-Καμμία απόλυση – Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους» όπως αναγράφεται και σε ένα από τα πανό που έχουν αναρτηθεί έξω απ΄το διοικητήριο του ΤΕΙ.
Ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΕΔΥ Δημ. Καραγεώργος επεσήμανε την κρισιμότητα των στιγμών τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τη χώρα τονίζοντας μεταξύ άλλων: 

«Η Κυβέρνηση και ο αντιπρόεδρός της σε ένα μόνο πράγμα έχουν δίκιο: Ότι ζούμε ένα κολασμένο δίμηνο γιατί η πραγματικά κολασμένη πολιτική τους ανοίγει τις πύλες της κολάσεως και ωθεί βίαια εργαζόμενους και κοινωνία να καούν στην πυρά! Κυβέρνηση και Τρόικα θέλουν να επιβάλλουν την πιο αντιλαϊκή, σκληρή, μονόπλευρη, αντεργατική και ταξική πολιτική κατεδάφισης και αφαίρεσης όλων των κοινωνικών, εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων του τελευταίου αιώνα. 

Μια πολιτική που οδηγεί την οικονομία στην ύφεση και συντρίβει τη χώρα, που μεταθέτει τα ελλείμματα στα νοικοκυριά, που φέρνει πλατιά φτώχεια, διαρκή λιτότητα, εκτεταμένη ανεργία και πλήρη κοινωνική εξαθλίωση, που ξεπουλάει το δημόσιο πλούτο και διαλύει το κοινωνικό κράτος αφαιρώντας ακόμα και τα βασικά δημόσια κοινωνικά αγαθά υγείας και παιδείας, που καταδικάζει επ’ αόριστον τις νέες γενιές, που γυρνάει πίσω το κοινωνικό ρολόι, που αφήνει πίσω της συντρίμμια και κοινωνική ερήμωση».
 

Οι προαποφασισμένες πολιτικές των μνημονίων και του μεσοπρόθεσμου, μέσα σε κλίμα μαζικής τρομοκρατίας, ολοκληρώνονται αυτό το διάστημα με τελική επίθεση με αιχμή – και όχι μόνο – το δημόσιο ανέφερε σε άλλο σημείο ο κ. Καραγεώργος. 

«Επίθεση στο Σύνταγμα και στον πυρήνα των εργασιακών δικαιωμάτων, απαιτώντας ‘χωρίς ταμπού’ να στηθούν προς παραδειγματισμό αγχόνες απολύσεως σε όλους τους εργασιακούς χώρους, άγρια λεηλασία των εισοδημάτων και των μισθών, κόψιμο των συντάξεων γερόντων των 450 ευρώ, και της γενιάς των 400 ευρώ, εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της υγείας και της παιδείας, την αφαίρεση ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, διάλυση ταμείων με δεύτερο γύρο ασφαλιστικού, και με ατέλειωτη φοροεπιδρομή, με δυσβάσταχτη αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων, χαράτσια διπλοφορολόγησης και χαράτσια σε κάθε κεραμίδι και αμέτρητα τέλη και διόδια παντού».
 

Σ’ αυτόν τον εφιάλτη και την αγριότητα των κυβερνητικών μέτρων απαιτείται άμεση απάντηση τόνισε ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ και κάλεσε τους εργαζόμενους «με ψηλά το κεφάλι, με όπλο την αλληλεγγύη και δύναμη την ενότητα» να εντείνουν τους αγώνες τους και να στείλουν δυνατό το μήνυμα ότι «οι εργαζόμενοι είναι και αγανακτισμένοι και αποφασισμένοι να αποτρέψουν την κοινωνική εξαθλίωση και να ανατρέψουν τις αντιλαϊκές πολιτικές και όσους τις υποστηρίζουν».
 

Ο κ. Καραγεώργος κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο Παναρτινό Συλλαλητήριο των Συνδικάτων και κοινωνική διαμαρτυρία, την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου στις 19:30 στην πλατεία Κιλκίς, όπως είπε «μια μέρα συμβολική, 70 χρόνια μετά τη δημιουργία του (ΕΑΜ) κοινωνικού απελευθερωτικού μετώπου που μεγαλούργησε κόντρα στον Γερμανοκίνητο άξονα και την τριπλή κατοχή της χώρας». 

Κάλεσε επίσης τους εργαζόμενους να συμμετέχουν και στις δράσεις των σωματείων «κόντρα στα χαράτσια, γιατί οι εργαζόμενοι δεν έχουν, δε μπορούν και δεν πρέπει να πληρώσουν, γιατί δεν χρωστούν για τη δικιά τους κρίση», καθώς και στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 5 και στις 19 Οκτωβρίου ενάντια στις αντικοινωνικές πολιτικές.
 

Κάλεσμα απηύθυναν και οι άλλοι εκπρόσωποι των συνδικάτων. Η κυρία Κολοβού αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης της ΑΔΕΔΥ τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «για πρώτη φορά από το 1911 και την κατοχύρωση της μονιμότητας στο Δημόσιο, μόνιμοι Δημόσιοι Υπάλληλοι απειλούνται με απόλυση, παρά τις συνταγματικές δεσμεύσεις». 

«Οι επιλογές αυτές αποκαλύπτουν τα σχεδία για πλήρη εκχώρηση των Δημοσίων Υπηρεσιών σε ιδιώτες, με δραματικές επιπτώσεις τόσο για τους πολίτες όσο και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο».
 

Η κυρία Χρήστου κάλεσε την κοινωνία και τον κάθε πολίτη «να περιφρουρήσουν τη δημόσια δωρεάν παιδεία, την τριτοβάθμια εκπαίδευση από το νέο νόμο που τα σαρώνει όλα» ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη των εργαζομένων στο ΤΕΙ, στον αγώνα που δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι σε άλλους φορείς που πρόκειται να ενταχθούν στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας. 

Η κυρία Χρήστου ανέφερε: «Το αποκορύφωμα της ανελέητης επίθεσης που δέχονται όλο το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι είναι η λεγόμενη εργασιακή εφεδρεία ή οι απολύσεις όπως απλά λέγονται, στο δημόσιο τομέα, στον στενό και στον ευρύτερο. Άρχισε η εφεδρεία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ήδη οι συγκοινωνίες, τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα βρίσκονται υπό το καθεστώς της εφεδρείας. 

Οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σ’ αυτόν τον αγώνα που δίνουν. Αυτός ο αγώνας είναι και δικός μας αγώνας. Η εφεδρεία θα επεκταθεί σε 151 φορείς του Δημοσίου και μετά από αυτούς ή παράλληλα με αυτούς έρχεται το δεύτερο κύμα στο οποίο θα ενταχθούν οι εργαζόμενοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μετά την ανασυγκρότηση που θα κάνουν, όπως λένε, στην Γ/θμια Εκπ/ση. Συνάδελφοι, οι απολύσεις είναι αντιδραστικές, είναι αντισυνταγματικές και δεν θα περάσουν. 

Όσον αφορά τους εργαζόμενους στο ΤΕΙ Ηπείρου δούλεψαν σκληρά, ίδρυσαν το ΤΕΙ Ηπείρου, το μεγάλωσαν, το έκαναν να λειτουργεί και να ακτινώνεται σε όλες τις πόλεις της Ηπείρου με την αυτοθυσία τους και με πολλή δουλειά, γιατί ήμασταν πάρα πολύ λίγοι συνάδελφοι και όχι μόνο πλεονάζον προσωπικό δεν υπάρχει όπως θέλουν να λένε, αλλά υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού. 

Οι συνάδελφοι κάνουν υπερωρίες χωρίς να αμείβονται υπερωριακά για να βγει η δουλειά όπως πρέπει».
 

«Στον πόλεμο που κήρυξαν απαντάμε με πόλεμο» είπε η κυρία Χρήστου τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι και απ’ το δημόσιο και απ’ τον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να οικοδομήσουν ένα ενιαίο μέτωπο αγώνα και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις.
 

Στο ίδιο πνεύμα και ο κ. Παπαδημητρίου από το χώρο της Τ.Α. αναφέρθηκε στις δραστικές περικοπές των μισθών και στις δραματικές επιπτώσεις που έχουν στη ζωή των εργαζομένων της πρώην Ν.Α. και νυν Π.Ε. «Είμαστε απογοητευμένοι. Μας έχουν κάνει τόσες πολλές και μεγάλες περικοπές που δεν μπορούμε να ζήσουμε. Δεν μπορούμε να σπουδάσουμε τα παιδιά μας. Όλοι στρέφονται εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων λες και εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την κατάντια της χώρας. Δεν είναι έτσι».

Ο κ. Παπαδημητρίου απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής των συναδέλφων του στις κινητοποιήσεις λέγοντας: «Πρέπει  να σηκώσουμε και εμείς το ανάστημά μας γιατί οι κυβερνώντες παίρνουν απ’ αυτούς που μπορούν. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μας τα πάρουν όλα. Πρέπει να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις μήπως σώσουμε κάτι».
 

Η Γ. Σαλαώρα είπε: «Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες. Απ’ αυτή τη στη βάρβαρη πολιτική λεηλασίας διαλύονται οι ζωές τους και τους λέμε να συμμετέχουν σήμερα Τρίτη στο συλλαλητήριο στην πλατεία Κιλκίς στις 7.30μ.μ.

Μαζικά και οργανωμένα να ορθώσουμε το ανάστημά μας στα βάρβαρα μέτρα που θέλουν μα μας επιβάλουν. Την ιστορία τη γράφουν οι λαοί. Και ο ελληνικός λαός δεν έχει μιλήσει ακόμα. Είναι σίγουρο ότι όταν θα μιλήσει μαζικά κι οργανωμένα θα πετάξει όλους αυτούς στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας. Θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους γιατί νόμος είναι το δίκιο του λαού».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ