ΑΡΤΑ: Απ’ το χασίς στα αρχαία αντικείμενα!

Αρκετά περίεργο το δίδυμο των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, που συνελήφθησαν σήμερα το πρωί, από άνδρες του τμήματος Ασφάλειας Άρτας και η έρευνα «έβγαλε λαυράκι». 


Πίσω απ’ τα ναρκωτικά υπήρχαν και αρχαία αντικείμενα ιδιαίτερης αξίας, για τα οποία η έρευνα έχει πολύ δρόμο και ίσως δείξει και άλλα στοιχεία, τα οποία θα προκαλέσουν αίσθηση.

52 χρόνων ο πρώτος που συνελήφθη, είχε στην κατοχή του 153 γραμμάρια ινδικής κάνναβης. 25 χρόνων ο δεύτερος είχε στην κατοχή του 80 γραμμάρια ινδικής κάνναβης, 0,25 γραμμάρια ηρωίνης, ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας και κάμποσα κινητά τηλέφωνα.

Όμως αυτά είναι το ελάχιστο, μπροστά σ’ αυτά που έδειξε στην συνέχεια η έρευνα. Ο 25χρονος κατείχε και αρχαία πήλινα αντικείμενα, ιδιαίτερης αξίας, σύμφωνα με την εκτίμηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Άρτας. 

Οι αρχαιολόγοι που εκτίμησαν τα πήλινα αντικείμενα κατέληξαν ότι είναι του 3ου π.Χ. αιώνα, της Αρχαίας Αμβρακίας.

Και η εκτίμηση αυτή, για την ιδιαίτερη αξία των αντικειμένων, αρχίζει την περαιτέρω έρευνα και τα πολλά ερωτηματικά για το πώς έφτασαν αυτά τα αρχαία αντικείμενα στον 25χρονο.

Τα σενάρια είναι πολλά:
-Εκλάπησαν κατά την διάρκεια ανασκαφών σε κάποιο οικόπεδο της Άρτας;
-Εκλάπησαν κατά την μεταφορά στο Μουσείο της πόλης;
-Τι άλλο μπορεί να συμβαίνει;

Και βεβαίως τα διαφορετικά σενάρια, οδηγούν σε έντονο προβληματισμό και για το πώς φυλάσσονται τα αρχαία ευρήματα, πόσο εύκολο είναι κάποιος να κλέψει αρχαία ιδιαίτερης αξίας.

Όμως το σημαντικότερο σενάριο που αφορά στην κλοπή, όπου κι αν έγινε αυτή, είναι αν η κλοπή των συγκεκριμένων αντικειμένων έχει δηλωθεί στην Αστυνομία, οπότε μπορεί να αναζητηθούν και ευθύνες σ’ αυτούς που έχουν την αρμοδιότητα φύλαξης των αρχαίων αντικειμένων, που βρίσκονται σε ανασκαφές σε διάφορα οικόπεδα της περιοχής.

Το θέμα είναι σοβαρό και τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να έχουμε σημαντικές εξελίξεις και στο θέμα του συλληφθέντος 25χρονου, για το που βρήκε τα αρχαία αντικείμενα, αλλά και στο συνολικότερο θέμα της φύλαξης των ευρημάτων της Αρχαίας Αμβρακίας.

http://www.gnomiartas.gr/ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης