Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΙΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ο Αυστραλός Θησαυροφύλακας Γουέϊν Σουάν, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Σουάν πρόσθεσε, πάντως, ότι η αυστραλιανή οικονομία προστατεύεται, σε ένα μεγάλο βαθμό, από την ισχυρή οικονομία των χωρών της περιοχής Ασίας και Ειρηνικού.


 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Νέος Κόσμος", τις ανησυχίες της για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις επιπτώσεις της στην διεθνή οικονομία εκφράζει και η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας.
 

Τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν χθες ότι η ψήφος εμπιστοσύνης, στην οποία έδωσαν μεγάλη δημοσιότητα, που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, «ανακούφισε» κάπως τις αγορές αλλά υπάρχει ακόμα έντονη ανησυχία για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και την εφαρμογή του.
 

Όπως υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά, σε περίπτωση ακόμα και ελεγχόμενης πτώχευσης οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές για την αυστραλιανή οικονομία και ιδιαίτερα για τις αυστραλιανές τράπεζες που είναι ήδη «εκτεθειμένες».

Όπως μας εξήγησε ο ομογενής σύμβουλος Επενδύσεων Μιχάλης Κουτρουζάς, οι αυστραλιανές τράπεζες αντλούν μεγάλο ποσοστό των κεφαλαίων τους από το εξωτερικό.

«Σε περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας», μας είπε, «οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες για το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. 


Αυτό σημαίνει ότι και οι αυστραλιανές τράπεζες δεν θα μπορούν να αντλούν κεφάλαια από το εξωτερικό για να χορηγούν δάνεια και τα επιτόκια θα ακριβύνουν. 

Εξάλλου, αρκετές αυστραλιανές τράπεζες έχουν υποκαταστήματα στο εξωτερικό και επηρεάζονται άμεσα αφού ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ελληνικά ομόλογα συνολικής αξίας 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Ο κ. Κουτρουζάς σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι πιέζουν για συναίνεση και ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος γιατί σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα πτωχεύσει.

 

«Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν μισθοί για δημόσιους υπάλληλους και συνταξιούχους και το τραπεζικό σύστημα της χώρας θα καταρρεύσει. Μιλάμε για ένα εφιαλτικό σενάριο και ελπίζω αυτό να γίνει αντιληπτό από όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, αλλά και τον λαό».
 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

''Τhe New Daily Mail''

Newsroom

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ