Στο δικαστήριο της ΕΕ την Τρίτη ο Αχελώος


«Κρίσιμη», είναι η αυριανή ημέρα για το μέλλον του έργου εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, καθώς εξετάζεται στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στο Λουξεμβούργο, η συμβατότητα του με το κοινοτικό δίκαιο.

Όπως είναι γνωστό, το Συμβούλιο Επικρατείας, με την υπαριθμόν 3053/2009 απόφαση του, ανέστειλε την έκδοση απόφασης και υπέβαλλε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης 14 προδικαστικά ερωτήματα, με τα οποία και ζητά από το Δικαστήριο να αποφανθεί, αν οι διατάξεις του Ν. 3481/2006, με βάση τις οποίες συνεχίζεται η εκτέλεση του έργου της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου προς την Θεσσαλία, είναι συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο.

Ως είναι φυσικό, η Θεσσαλία βρίσκεται επί ποδός, και παρόντες, στην διαδικασία, θα είναι τόσο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΠΑΣΕ για τον Αχελώο Κώστας Αγοραστός, όσο και ο δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης εκ μέρους της ΤΕΔΚ, αλλά και οι νομικοί σύμβουλοι, που θα αναπτύξουν την θεσσαλική επιχειρηματολογία.

Η θέση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των λοιπών υποστηρικτών της εκτέλεσης του έργου, η οποία θα αναπτυχθεί και προφορικά, επικεντρώνεται στην άποψη ότι: η μεταφορά υδάτων από τον άνω ρου του Αχελώου προς την Θεσσαλία, είναι απολύτως συμβατή με την Ευρωπαϊκής Νομοθεσία και οι επιμέρους διατάξεις του προαναφερόμενου νόμου, με τις οποίες εγκρίνονται τα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής του ποταμού δεν είναι αντίθετα στην Κοινοτική Νομοθεσία και στις οδηγίες της.

Όπως υπολογίζεται, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα εκδοθεί σε 6 με 8 μήνες, εν συνεχεία θα σταλεί στο ΣΤε το οποίο και θα ορίσει νέα δικάσιμο (που πάντως θα καθυστερήσει αρκετούς μήνες), προκειμένου να τελεσιδικήσει για το θέμα.

«Πρόκειται αναμφίβολα για την πιο σημαντική, την πιο κρίσιμη μάχη για τον Αχελώο», επισημαίνει από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και προσθέτει: «Ο αγώνας μας είναι ομολογουμένως πολύ δύσκολος και δεν διεξάγεται με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι καμία μάχη δεν χάνεται προτού δοθεί.

Tόνισε ότι η μερική μεταφορά του νερού του Αχελώου είναι θέμα ζωής για την Θεσσαλία χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στους γείτονές.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ