Φωτιά στο σπίτι του Αποστόλη Καραπάνου

Το σπίτι του μεγάλου μας λαϊκού ποιητή Αποστόλη Καραπάνου
Του Νίκου Κοντογιώργου

Πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε ότι τις χθεσινοβραδινές ώρες εκδηλώθηκε φωτιά στο σπίτι του λαϊκού ποιητή Αποστόλη Καραπάνου που βρίσκεται στην γωνία της οδού Οδηγήτριας και Μ. Ασίας στην Άρτα. Την φωτιά κατέσβησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, χωρίς να πάρει μεγάλες διαστάσεις.




Είναι ένα μικρό ταπεινό σπίτι – παράγκα με τσίγκο και χωρίς ρεύμα και το οποίο φιλοξενούσε τελευταία δύο μετανάστες. Το σπίτι αυτό μάλιστα πριν από λίγα χρόνια η Δημοτική Αρχή ήθελε να το γκρεμίσει, αλλά ευαίσθητοι αρτινοί τιμώντας τη μνήμη του ποιητή αντέδρασαν έντονα και έτσι ματαιώθηκε η "εξαφάνισή" του.


Ο Αποστόλης Καραπάνος γεννήθηκε στο χωριό Παλιά Βίγλα το 1899. Μολονότι άμοιρος από παιδεία διέθετε πλούσιο ψυχικό απόθεμα, ζωηρή φαντασία και στιχουργική ευχέρεια. Εξέδωσε 12 ποιητικές συλλογές και απεβίωσε το 1955. 


Οι στοίχοι του είχαν έντονη σατιρική ευρηματικότητα και για πολλούς της εποχής εκείνης πλησίαζαν τον Αριστοφάνη. Σίγουρα όμως πλησίαζαν τους στοίχους του άλλου μεγάλου έλληνα σατιρικού ποιητή Γεωργίου Σουρή.

Με αφορμή αυτή την φωτιά που εκδηλώθηκε και μας τον θύμισε, καλόν θα είναι κάποια στιγμή να τιμηθεί όχι μόνο η προσφορά του στη ντόπια λογοτεχνία, αλλά και το σπίτι του, έτσι όπως είναι και σήμερα να καθαριστεί και με μικροεπεμβάσεις όσο μπορεί να "αναδεχθεί"... 

Έχει πολλαπλή σημασία αυτό το σπίτι για εμάς, αλλά και για πολλούς άλλους σκεπτόμενους ανθρώπους... 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ