ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ: Συμφωνούν σε 7 σημεία για την προστασία του


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, η κορυφαία οργάνωση των αποδήμων Ηπειρωτών σε συνεργασία με τους Δήμους Πρέβεζας, Άρτας, Αμφιλοχίας και Ακτίου – Βόνιτσας πραγματοποίησαν στο μεσοδιάστημα από 13-5 / 15-5-11 στις έδρες των παραπάνω δήμων προημερίδες με θέμα:


« Αμβρακικός Κόλπος – Υπάρχει προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης;»

Οι παραπάνω ημερίδες λειτούργησαν επιτυχώς με τη συμμετοχή της Τ.Α., των τοπικών φορέων, Πανεπιστημιακών και άλλων ειδικών επιστημόνων ως εισηγητών, οι οποίοι με τον προγραμματισμό της Πανηπειρωτικής Σ. Ε. απέδωσαν έργο υψηλής ευκρίνειας σε ό,τι μπορεί να αφορά τα οξύτατα προβλήματα ενός Κόλπου που αργοπεθαίνει και τις συγκεκριμένες προτάσεις για τη σωτηρία και ανάπτυξή του.

Άμεσα επιβάλλεται:

1. Η άμεση απομάκρυνση των θαλάσσιων ιχθυοκαλλιεργειών και η εγκατάστασή τους σε ανοιχτή θάλασσα, για να μειωθούν τα οργανικά φορτία που εναποτίθενται καθημερινά στον πυθμένα και ν’ αποφευχθεί η παράνομη αλιεία αλλά και ο κίνδυνος των μαζικών θανάτων των ψαριών από μολύνσεις και ασθένειες.

2. Να απομακρυνθούν οι δεξαμενές καυσίμων από την Αμφιλοχία σε ανοιχτή θάλασσα, που αποτελούν πηγή μόλυνσης και εν δυνάμει εστία καταστροφής από τυχόν ατυχήματα.


3. Να αυξηθούν οι ποσότητες νερού από τα φράγματα της ΔΕΗ στον ποταμό Άραχθο και να υπάρχει σταθερή ροή για να εμπλουτίζεται ο κόλπος με οξυγόνο και φερτές ύλες και ζωικές ουσίες.

4. Να κατασκευαστούν αποχετεύσεις και βιολογικοί καθαρισμοί για τα αστικά λύματα όλων των πόλεων και οικισμών πέριξ του κόλπου και των βιομηχανικών, χοιροτροφικών, πτηνοτροφικών και λοιπών εγκαταστάσεων και να γίνονται καθημερινά τακτική και έκτακτη έλεγχοι για την αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας.

5. Έναρξη όλων των παράκτιων περιοχών σε πρόγραμμα απονιτροποίησης λόγω της αλόγιστης χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, καθώς και από τις υπεραντλίσεις.

6. Άμεση πάταξη της παράνομης αλιείας και λαθροθηρίας.

7. Άμεση απομάκρυνση των εμποτισμένων τσιμεντοπλόκ αριστερά της εμπορικής προβλήτας του λιμανιού της Πρέβεζας, αποκατάσταση στις παράνομες επεμβάσεις (επίχωση και καταπάτηση της θάλασσας) στο Ακτιο για κατασκευή μαρίνας και τουριστικού καταφυγίου που μειώνει την είσοδο νερού στο στόμιο, αλλά και των επιχωματώσεων στη θέση Μπούκα Βάλτου για τη δημιουργία προβλήτας.

Τα συμπεράσματα από τις παραπάνω προημερίδες θα κωδικοποιηθούν και θα αξιολογηθούν από ειδικούς επιστήμονες και θα παρουσιασθούν στην κεντρική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, όπου θα κληθεί και η πολιτική ηγεσία και τα κόμματα για να πάρουν θέση, ώστε ο Αμβρακικός να κινηθεί σε τροχιά βιώσιμης και αειφορικής ανάπτυξης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ