Συνάντηση με τον Πάπα θα έχει τη Δευτέρα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος

Λάρνακα: Τη μεσολάβηση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ' στο θέμα που έχει προκύψει με την επιβολή εισητηρίου εισόδου στους Χριστιανούς που επισκέπτονται το κατεχόμενο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, θα ζητήσει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β' κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους τη Δευτέρα, στο Βατικανό. 

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι τόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες όσο και ο Πάπας μπορούν να πιέσουν την Τουρκία για να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα στα θέματα που θα εγείρει στον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και σημείωσε ότι εάν η Τουρκία θέλει να έχει ευρωπαϊκή πορεία τότε οφείλει να συμπεριφέρεται ευρωπαϊκά.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τη Ρώμη, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι ζήτησε ο ίδιος τη συνάντηση αυτή και σημείωσε ότι θα «εκθέσουμε όλη την κατάσταση που υπάρχει στις τουρκοκρατούμενες περιοχές μας. 

Θα του ζητήσουμε τη βοήθεια, την επέμβαση του στους Ευρωπαίους ηγέτες, που οι περισσότεροι είναι καθολικοί, να επέμβουν δυναμικά ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στα κατεχόμενα, τόσο για τα μνημεία μας που καταρρέουν το ένα μετά το άλλο, όσο και την απαράδεκτη στάση των Τούρκων να θέσουν είσοδο για να πάει κανείς να προσκυνήσει στον Απόστολο Ανδρέα», είπε. 

Πρόσθεσε ότι «θα είμαστε κατηγορηματικοί γιατί οι εΕρωπαίοι και οι Αμερικανοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάνουν πολέμους, τόσο για το Ιράκ, όσο και για το Αφγανιστάν και τελευταίως για τη Λιβύη. 

Εμείς δεν θέλουμε να κάνει κανένας πόλεμο για μας» είπε, και σημείωσε πως «απαιτούμε μόνο να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα μας και να λάβουν χώρα και στη δική μας την πατρίδα οι θρησκευτικές ελευθερίες. Δεν είμαστε δεύτερης ποιότητας πολίτες της Ευρώπης, όπως είναι οι άλλοι Ευρωπαίοι είμαστε και εμείς και ζητούμε αυτά τα δικαιώματα που έχει όλος ο κόσμος», είπε. 

Θέλω να πιστεύω, συνέχισε ο Μακαριότατος ότι «μπορούν οι Ευρωπαίοι να πιέσουν τους Τούρκους και να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα και αν πράγματι η Τουρκία θέλει ευρωπαϊκή πορεία οφείλει να συμπεριφέρεται ευρωπαϊκά και μάλιστα θα φτάσω στο απροχώρητο να ζητήσω και εκείνος (ο Πάπας) με τη σειρά του να τους πει αν θέλει η Τουρκία να έχει ευρωπαϊκή πορεία και να έχουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις οφείλει να συμπεριφερθεί ευρωπαϊκά ειδάλλως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να σταματήσουν. Είναι μια σκέτη κοροϊδία», σημείωσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ελπίδα «ότι κάτι θα πετύχουμε» και επανέλαβε ότι στις κατεχόμενες περιοχές μας εκεί που υπάρχουν Λατίνοι όπως είναι οι Μαρωνίτες λειτουργούν απρόσκοπτα και ο Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών και οι ιερείς του «και δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην έχουμε και εμείς τον ίδιο χειρισμό. 

Γιατί να μην επιτρέπουν και σε μας να λειτουργούμε απρόσκοπτα, ο λαός μας να μπαίνει μέσα και να δικαιούται να προσεύχεται στους χώρους λατρείας μας και ιδιαίτερα γιατί δεν επιτρέπουν στον Επίσκοπο Καρπασίας να πηγαίνει εκεί που υπάρχουν ελάχιστοι Χριστιανοί, δικό του ποίμνιο να τους πλησιάσει, να τους μιλήσει, να τους παραμυθήσει, να τους κηρύξει, που αυτό είναι και το καθήκον της Εκκλησίας και ο στόχος της Εκκλησίας να τους οδηγήσει στη σωτηρία'', διερωτήθηκε, προσθέτοντας πως ''δεν θέλουμε τίποτε άλλο». 

Απαντώντας σε ερώτηση ο Κύπρου Χρυσόστομος είπε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Βατικανό θα δει και άλλους εκπροσώπους της Αγίας Εδρας ''που απασχολούνται με άλλους τομείς που μας ενδιαφέρουν όπως ο Καρδηνάλιος που διαδέχθηκε αυτόν που ήταν επιφορτισμένος με τους διαλόγους. 

Μας ενδιαφέρουν οι διάλογοι και πρέπει να έχουμε και γνωριμίες και επαφές με τον νέο Καρδηνάλιο που έχει αναλάβει» είπε και σημείωσε πως το διήμερο πρόγραμμα που θα έχει στη Ρώμη είναι αρκετά φορτωμένο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης