Εγκατέλειψαν στην τύχη του τον αντιδραστήρα 2 (Δείτε ΒΙΝΤΕΟ)


Κατακόρυφα αυξάνονται τα επίπεδα ραδιενέργειας στον αντιδραστήρα 2, του πυρηνικού εργοστασίου της Fukushima, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, με αποτέλεσμα να διαταχθεί η επείγουσα εκκένωσή του. (ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ)

Δύο εβδομάδες μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της πόλης Fukushima, ο εφιάλτης παραμένει, με τη διεθνή κοινότητα να εκφράζει τις έντονες ανησυχίες της για την τραγική κατάσταση που επικρατεί.

Πανικός και σύγχυση για τα ακριβή ποσοστά ραδιενέργειας


Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, η εταιρεία ηλεκτροδότησης Tepco ανακοίνωσε ότι οι μετρήσεις που είχε πραγματοποιήσει το πρωί σε νερό από τον αντιδραστήρα 2 και είχαν δείξει συγκεντρώσεις ραδιενεργών σωματιδίων κατά 10.000.000 φορές μεγαλύτερες από τα επιτρεπτά όρια ήταν λανθασμένες.

Σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, η εταιρεία ζήτησε συγγνώμη για την εξέλιξη αυτή, ωστόσο παραδέχθηκε ότι τα ποσοστά ραδιενέργειας παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα στο πυρηνικό συγκρότημα της Fukushima.


Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το προσωπικό της εταιρείας Tepco αναγκάστηκε να διακόψει αμέσως τις επιχειρήσεις άντλησης ύδατος και να απομακρυνθεί από τις εγκαταστάσεις, για να μην προσβληθούν από ραδιενέργεια. 


Το επίπεδο που μετρήθηκε στα δείγματα του νερού αυτού που βρέθηκε στην αίθουσα όπου βρίσκεται η τουρμπίνα, πίσω
από τον αντιδραστήρα, είναι 1.000 μιλισίβερτ (mSv) ανά ώρα, δήλωσε εκπρόσωπος της Tepco.

Ποσοστά ραδιενέργειας αρκετών χιλιάδων μιλισίβερτ ανά ώρα έχουν ήδη μετρηθεί γύρω από τους αντιδραστήρες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, επιβάλλοντας την προσωρινή εκκένωση των μονάδων.

Να σημειωθεί ότι, με την έκθεση του ανθρωπίνου οργανισμού σε μία δόση 100 μιλισίβερτ και άνω, οι ιατρικές μελέτες δείχνουν αύξηση του αριθμού μορφών καρκίνου.


ANΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΙΑΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Γιούκιο Αμάνο, μιλώντας στην εφημερίδα «New York Times» ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα η πυρηνική κρίση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί για μήνες.

Μιλώντας για τις προσπάθειες ψύξης των αντιδραστήρων σημείωσε ότι οι Αρχές είναι ακόμα «αβέβαιες» για το εάν επαρκεί το νερό που ρίχνουν στους αντιδραστήρες, έτσι ώστε να «κρυώσουν» οι τελευταίοι. 


Παρόλο που υπάρχουν μερικές «θετικές ενδείξεις», όπως η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο εργοστάσιο, ο Γιούκιο Αμάνο υπογράμμισε ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες».

Εν τω μεταξύ, Ιάπωνες μηχανικοί συνεχίζουν τις προσπάθειες άντλησης των λιμναζόντων νερών από το κτήριο που στεγάζει τις τουρμπίνες στους αντιδραστήρες Νο1, Νο3 και Νο4., στο οποίο βρέθηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας την Πέμπτη, με αποτέλεσμα να μολυνθούν τρεις εργάτες.


Οι Aρχές δεν αποκλείουν μια πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Fukushima

Η Ιαπωνία προειδοποίησε σήμερα ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος μιας πυρηνικής καταστροφής στο εργοστάσιο της Fukushima, απ’ όπου οι διαρροές ραδιενέργειας έχουν σήμερα υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με χθες.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιούκιο Εντάνο, παραδέχθηκε ότι οι επιχειρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ιδιαίτερα επίπονες και ότι η απουσία προόδου είναι απογοητευτική απέναντι σε αυτή την καταστροφή, τη χειρότερη που βιώνει η χώρα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.


«Θα θέλαμε να δώσουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επιλυθεί το πρόβλημα. Όσοι εργάζονται στο εργοστάσιο το ίδιο σκέφτονται. Ωστόσο, δεν μπορώ να είμαι περισσότερο αισιόδοξος από την πραγματικότητα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ.


Αγνόησαν προειδοποίηση Ιάπωνα σεισμολόγου

Ο σεισμολόγος Γιουκινόμπου Οκαμούρα αποκάλυψε σήμερα πως είχε προειδοποιήσει πριν από δύο χρόνια την εταιρία Tepco ότι, σε περίπτωση που ένα μεγάλο τσουνάμι χτυπήσει τις εγκαταστάσεις των εργοστασίων της εταιρείας στη Φουκουσίμα, θα προκαλέσει πολλά προβλήματα, ανακοίνωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

Μόλις η εταιρεία πληροφορήθηκε τη σχετική εισήγηση του σεισμολόγου, επέμεινε ότι ο σχεδιασμός της για την αντιμετώπιση σεισμών ήταν επαρκής και δεν ήθελε να εξετάσει την υπόθεση πιθανής ζημιάς από σεισμική δόνηση και τσουνάμι.


«Είναι παράξενο να συμπεριφέρεσαι χωρίς να λαμβάνεις υπ' όψιν σου αστάθμητους παράγοντες» ανέφερε ο Γιουκινόμπου Οκαμούρα, επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας Ενεργών Ρηγμάτων και Σεισμών.


Ο σεισμολόγος είχε προειδοποιήσει την εταιρεία το 2009 ύστερα από μια μελέτη που διεξήγαγε από το 2004 σχετικά με ένα μεγάλο τσουνάμι που είχε στοιχίσει τη ζωή 1.000 ανθρώπων το έτος 869, μετά από έναν σεισμό 8,3 βαθμών. Στην έρευνά του ανακάλυψε ότι το τσουνάμι είχε πλήξει μεγάλες εκτάσεις στις παραθαλάσσιες περιοχές της Βορειοανατολικής Ιαπωνίας.


Η εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο έχει υποστηρίξει επανειλημμένα πως ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου ήταν «πέραν κάθε πρόβλεψης».



http://www.zougla.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης