Στο Ηράκλειο 30 Έλληνες και 1.000 Κινέζοι, από τους 15.000


Συνεχής ενημέρωση

Έφτασε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 2 το μεσημέρι το πρώτο ελληνικό πλοίο που μετέφερε με ασφάλεια 30 Έλληνες και 1.000 Κινέζους. Εν τω μεταξύ, δύο είναι τελικά τα πολεμικά αεροσκάφη C 130, που προσγειώθηκαν στην Τρίπολη της Λιβύης για την μεταφορά και τον επαναπατρισμό των Ελλήνων, που παρέμεναν εγκλωβισμένοι στην περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό, από το υπουργείο Άμυνας, το C 130, που απογειώθηκε στις 11.15 από την Ελευσίνα, εκτός από το αεροδρόμιο της Sabha, θα προσγειωθεί και σ΄εκείνο της Quardabiyah στη Σύρτη.


Έφτασε και το δεύτερο πλοίο 

 
Έφτασε στο λιμάνι του Ηρακλείου και το δεύτερο πλοίο, το οποίο μεταφέρει Κινέζους από τη Λιβύη. Το πλοίο της ΑΝΕΚ «έδεσε» λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι και αναμένεται η αποβίβαση των επιβατών προκειμένου να προωθηθούν σε ξενοδοχεία της περιοχής.

Στο λιμάνι βρίσκονται ο Κινέζος πρέσβης, ο περιφερειάρχης Κρήτης και υπηρεσιακοί παράγοντες που συντονίζουν την όλη επιχείρηση.


Στην Κρήτη αναμένονται περίπου 15.000 άνθρωποι από τη Λιβύη, ενώ έχει στηθεί μία ολόκληρη επιχείρηση για την υποδοχή τους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετά και από τηλεφώνημα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στον περιφερειάρχη Κρήτης.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται στην Κρήτη η πολιτική Προστασία, το λιμενικό σώμα, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ, όπως εξήγησε, ο συντονιστής της επιχείρησης, γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Θανάσης Καρούτζος. Στα πλοία επιβαίνουν περίπου 4.600 Κινέζοι, 30 Ταϊλανδοί και 30 Ευρωπαίοι.

Οι Κινέζοι, που αναμένονται να φθάσουν με πλοία στο λιμάνι του Ηρακλείου, θα παραμείνουν μερικές ημέρες στην Κρήτη, έως ότου οργανωθεί η μεταφορά τους με ασφάλεια στην Κίνα, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 15 ημερών.

Χρονοβόρα διαδικασία

Σύμφωνα με την εφημερίδα "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ", οι κινέζοι αποβιβάζονται και η διαδικασία αναμένεται να είναι χρονοβόρα, καθώς περιλαμβάνει έλεγχο διαβατηρίων και τακτοποίηση τους προς τα ξενοδοχεία που έχουν οριστεί σε διάφορες περιοχές του Νομού Ηρακλείου για να τους φιλοξενήσουν. 

Το ΕΚΑΒ με μονάδες παρέλαβε τρεις ελαφρά ασθενείς με κινητικά προβλήματα, ενώ ισχυρή είναι η δύναμη και της Αστυνομίας. Τρίτο πλοίο της ΑΝΕΚ παραλαμβάνει αυτή την ώρα επιβάτες από τη Βεγγάζη που θα έρθουν επίσης στην Κρήτη μέχρι το βράδυ, ενώ το Κνωσός Παλάς των Μινωικών Γραμμών κατευθύνεται προς τη Βεγγάζη για να πάρει κόσμο που θα μεταφέρει στη Μάλτα. 

3 ώρες μόνο ο έλεγχος διαβατηρίων

Περίπου τρεις ώρες θα διαρκέσει ο έλεγχος των διαβατηρίων, όπως εκτιμάται, ενώ επί ποδός είναι και μονάδες του ΕΚΑΒ, εκπρόσωποι νοσοκομείων και οι ξενοδόχοι προκειμένου να γίνουν όλα με γρήγορες διαδικασίες. 

Στελέχη από την πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα βρίσκονται στο Ηράκλειο με στόχο να ρυθμίσουν τις λεπτομέρειες και οι 4 χιλιάδες πρώτοι κινέζοι να τακτοποιηθούν στα ξενοδοχεία σε Αμμουδάρα, Γούβες, Κοκκίνη Χάνι, Μάλια και Χερσόνησο. Η παραμονή τους θα διαρκέσει περίπου ένα 10 ήμερο. 

http://www.newsbomb.gr/
http://www.newsbeast.gr/
http://www.neakriti.gr/ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης