Στη δίνη της κρίσης οι αλιείς του Αμβρακικού


Δεκάδες κιλά ψαριών μένουν καθημερινά απούλητα τη στιγμή που τα προβλήματα για τους ψαράδες διογκώνονται


Στη δίνη της κρίσης βρίσκονται και οι αλιείς του Αμβρακικού που μέρα με την ημέρα βλέπουν τις ψαριές τους να καταστρέφονται αφού δεν πωλούνται πλέον οι ίδιες ποσότητες με άλλες χρονιές.Οι ψαράδες στην περιοχή της Κορωνησίας διαπιστώνουν πως έχουν πέσει πλέον για τα καλά θύματα της κρίσης, όχι μόνο γιατί βλέπουν τις μεγάλες ποσότητες ψαριών που αλιεύουν καθημερινά να μη μπορούν να φτάσουν στους καταναλωτές, αλλά και γιατί εξαιτίας της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης αναγκάζονται να πωλούν τα ψάρια σε χαμηλότερες τιμές από ότι παλαιότερα.

Οι αλιείς στην Κορωνησία από τα ξημερώματα σχεδόν κάθε ημέρας βγαίνουν στα ανοιχτά του Αμβρακικού και γύρω στις 9 το πρωί επιστρέφουν με τα ψαροκάικα στον αλιευτικό Σύλλογο όπου και αρχίζουν αμέσως δουλειά.Αρχικά βγάζουν από τα δίχτυα τα ψάρια, στη συνέχεια τα καθαρίζουν και αμέσως μετά αρχίζουν να τα φορτώνουν σε ειδικά διαμορφωμένα φορτηγά για να τα μεταφέρουν είτε στην τοπική αγορά, είτε ακόμα και σε άλλες αγορές όπως για παράδειγμα στην περιοχή του Μεσολογγίου.

Όμως, πλέον αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, αφού υπάρχουν ημέρες, όπως μας είπαν, που δεν μπορούν να πουλήσουν τουλάχιστον στην τοπική αγορά παραπάνω από 30 κιλά ψαριών.Για παράδειγμα ο κ. Νίκος Ζώης μπροστά στον τηλεοπτικό φακό επισημαίνει ότι η κρίση έχει κάνει για τα καλά την εμφάνισή της στον κλάδο τους και οι ίδιοι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πλέον πέρα.«Αναγκαζόμαστε πολλές φορές να πετάξουμε τις ψαριές μας, αφού δεν μπορούμε να πουλήσουμε μεγάλες ποσότητες. 

Ευτυχώς τον τελευταίο καιρό δίνουμε κάποιες ποσότητες κυρίως τσιπούρας στο Μεσολόγγι, και μπορούμε να βγάλουμε τα έξοδά μας», μας είπε χαρακτηριστικά.Από την άλλη, ο κ. Χρήστος Κατσίπρας ανέφερε πως πριν από δύο χρόνια πωλούσαν την τσιπούρα προς 12 ή και 13 ευρώ και τώρα δεν μπορούν να πουλήσουν το ίδιο ψάρι παραπάνω από 6 ή 7 ευρώ.

«Μέρα με την ημέρα καταστρεφόμαστε και πρέπει η πολιτεία να μας βοηθήσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσίπρας.Ο Αλιευτικός Σύλλογος Κορωνησίας έχει σήμερα δεκάδες μέλη τα οποία καθημερινά αγωνίζονται για τα προς το ζην.

Όμως σε αυτό τον αγώνα τους συναντούν δεκάδες προβλήματα, πολλές φορές αξεπέραστα, αλλά παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν να βγαίνουν καθημερινά στα ανοιχτά του Αμβρακικού, με την ελπίδα πως η επόμενη μέρα μπορεί να είναι καλύτερη.Άλλωστε, περιοχές όπως η Κορωνησία ζουν ουσιαστικά από τις οικογένειες των αλιέων, αφού πρόκειται για χωριά που όλα αυτά τα χρόνια έχουν συντηρηθεί από αυτό το επάγγελμα.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

epirusgate


Aυτό το άρθρο προέρχεται από το: ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης