Ομόφωνα "ΟΧΙ" και από το Δημ.Συμβούλιο Β. Τζουμέρκων

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αντιδράσεις σύσσωμων των Δημοτικών Συμβουλίων στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, για την προοπτική κατασκευής στα όρια των Δήμων τους, εργοστασίου επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.

Έτσι, μετά τη Δωδώνη και τη Ζίτσα, ήρθε η σειρά του Δημοτικού Συμβουλίου Βορείων Τζουμέρκων να πει όχι στην κατασκευή των έργων στους υπάρχοντες ΧΥΤΑ και φυσικά, ούτε στο μέρος που κατασκευάζεται ο ΧΥΤΑ Ελληνικού Ιωαννίνων, αν και αυτό έχει εξαιρεθεί από τη μελέτη.
 
Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος σημειώνει, πως η χωροθέτηση του Εργοστασίου Επεξεργασίας ΑΣΑ Ηπείρου θα πρέπει να γίνει «κατά κύριο λόγο με κριτήρια τεχνικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά και να μην υπερισχύσουν τα οικονομικά. Να αποτελεί προϊόν μιας ολοκληρωμένης θεώρησης της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, που θα προβλέπει κατ’ εξοχήν τη διαλογή στην πηγή. Οι διαδικασίες να προχωρήσουν άμεσα, χωρίς κωλυσιεργίες ή άλλες σκοπιμότητες».

Ακόμη, το Δημοτικό Συμβούλιο θα ορίσει Επιτροπή, η οποία θα παρακολουθεί στενά τα όσα γίνονται γύρω από το θέμα της κατασκευής εργοστασίου και ΧΥΤΥ και θα ενημερώνει τους κατοίκους.
 
ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΡΟΠΟ…

Παράλληλα, ομόφωνα οι Δημοτικοί Σύμβουλοι είπαν «όχι» για μια ακόμη φορά στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, που γίνεται στο Ελληνικό. Αυτός «κατασκευάζεται με τον παράνομο και άδικο τρόπο, που όλοι γνωρίζουμε». Δηλώνουν μάλιστα, ότι «βρίσκονται σε ετοιμότητα, παρακολουθώντας από κοντά τις εξελίξεις και αναμένοντας τις αποφάσεις των σχετικών δικαστηρίων, στα οποία έχουν προσφύγει ή θα προσφύγουν εφόσον χρειαστεί (Συμβούλιο Επικρατείας – Ευρωπαϊκά Δικαστήρια)».

Ο Φ. ΦΙΛΙΟΣ

Πιστός σε αυτά που θα αποφανθούν οι επιστήμονες για τον χώρο κατασκευής των δυο έργων είναι ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.
 
Σε χθεσινές δηλώσεις του για το θέμα σημείωσε ότι «Αφήνουμε ανοικτό το θέμα. Εμείς συζητάμε ακόμη και χωροθέτηση εργοστασίου και κατασκευή ΧΥΤΥ στα όρια του νέου Δήμου… Είμαστε με την επιστήμη. Δεν είμαστε ούτε των δηλώσεων, ούτε των κραυγών! Αν όλοι όσοι εμπλέκονται στο θέμα δώσουν χώρο που μπορεί να είναι μέσα στην ενότητα του Δήμου, εμείς το κουβεντιάζουμε».
 
• Με τη σειρά του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος της Επιτροπής Παραλαβής και Επίβλεψης της μελέτης χωροθέτησης των έργων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι καιρός να τρέξουν τα σενάρια από τη μελετητική ομάδα για να αποφασίσει η Επιτροπή, ποιά είναι η καλύτερη λύση».
  
"ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ" Ιωαννίνων

http://www.gnomiartas.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης