ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: Άρχισαν τα όργανα…κλείνουν τα σχολεία

Του Βασίλη ΖΙΩΒΑ 
Περιφερειακού Συμβούλου
"Λαϊκής Συσπείρωσης"

Ακριβώς έτσι, όπως λέει ο τίτλος. Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις άρχισε η « Καλλικράτειος  λογική» να εφαρμόζεται και στη Παιδεία. Μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή η πολιτική κατάργησης και συγχώνευση σχολείων, με το πρόσχημα των «αντοχών της οικονομίας».

  ΄Ηδη, στην πράξη, πανελλαδικά έχουν πεταχτεί στο δρόμο χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές των αθλητικών και των μουσικών σχολείων. Με κλείσιμο επίσης ισοδυναμεί και η κατάσταση που υπάρχει και σε μια σειρά από ολοήμερα δημοτικά αλλά και σε δομές ειδικής αγωγής.

   Στην «πρώτη γραμμή» του στόχου της κατάργησης-συγχώνευσης έχουν βάλει τα δυσπρόσιτα-περιφερειακά, τα ΕΠΑΛ και τα ειδικά σχολεία. Φυσιολογική, νομοτελειακή συνέπια των συγχωνεύσεων θα είναι η μεγαλύτερη όξυνση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση. Αυτή εξάλλου είναι και η επιδίωξή τους.

   Η συγκεκριμένη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που επιχειρείται με την ενεργό συμμετοχή των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, αποτελεί συστατικό στοιχείο του ρόλου που έχει προδιαγραφεί για τα σχολεία από το κεφάλαιο και την Ε.Ε., με τη συναίνεση των κομμάτων της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου. 

Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι συγκεκριμένες επιλογές για την παιδεία ελάχιστη σχέση έχουν με το επιζήμιο ιδεολόγημα ότι τις επιβάλλει μια κυβέρνηση κατοχής του ΔΝΤ και της τρόικας, όπως υποστηρίζουν όλοι όσοι θέλουν να αθωώσουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική ως στρατηγική επιλογή της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της.

    Οι καταργήσεις-συγχωνεύσεις «δένουν» μια χαρά με τη μείωση κατά 21,9% των κρατικών δαπανών για την παιδεία. «Δένουν» άριστα με την προώθηση της επιχειρηματικής τους λειτουργίας. Αποτελούν στοιχείο του Καλλικράτη και θα υποβαθμίσουν την παρεχόμενη μόρφωση, θα καταργήσουν οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών και θα ελαχιστοποιήσουν παραπέρα τις εργασιακές τους σχέσεις. 

  Στην Άρτα ήδη άρχισε η δρομολόγηση του κλεισίματος του Γυμνασίου Φιλοθέης. Ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αντέδρασε άμεσα και την Κυριακή καλεί σε ανοιχτή συγκέντρωση όλους τους γονείς,μαθητές, εκπαιδευτικούς κλπ με σκοπό την δρομολόγηση αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την ανατροπή της απόφασης.                                        

Επιπλέων «στο τραπέζι»των συζητήσεων βρίσκονται και τα γυμνάσια ή λύκεια: Του Αγίου Σπυρίδωνα, της Γραμμενίτσας, το 5 της πόλης, του Αστροχωρίου, του Νεοχωρίου και Κομποτίου.

  Η «Λαϊκή Συσπείρωση» συμπαραστέκεται στο δίκαιο αίτημα και ζητά μεταξύ άλλων: ΝΑ μην πραγματοποιηθεί καμία κατάργηση-συγχώνευση σχολείων. Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές. Σύγχρονο πρόγραμμα σχολικής στέγης, υπαγόμενο στο κράτος και κατάργηση των ΣΔΙΤ.

Σχόλια

  1. Καταπλήσσειτο γεγονός ότι, υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που ζούν σε άλλους πλανήτες. Ένας εξ εκείνων είναι καί ο κ. Βασίλης Ζιώβας. Το άρθρο του είναι εντελώς έξω από την πραγματικότητα, αλλά κινείται στον χώρο της γνωστής αριστερής συνθηματολογίας. Διαμαρτύρεται, σεπλαίσια έντονης υποκρισίας, γιατί θα γίνουν συγχωνεύσεις καί συμπτύξεις σχολίων. Πρέπει, δηλαδή, στα χωριά που δεν υπάρχουν πλέον παρά ελάχιστα παιδιά, να λειτουργούν σχολεία χωρίς μαθητές καί να κάθονται στα καφενεία, όπου υπάρχουν καί αυτά, καί να παίζουν τάβλι. Να πληρώνονται, όμως, από τον ισχνό έως ανύπαρκτο πλέον προϋπολογισμό καί από τα δάνεια που λαμβάνουμε από τους ξένους, οι οποίοι καθημερινώς μας προσβάλλουν.Να αυξάνονται οι φόροι χωρίς σταματημό, να αγκομαχά ο Έλλην φορολογούμενος, αλλά να διατηρεί σχολεία με τρείς μαθητές το καθένα. Αν σ' ένα χωριό υπάρχουν τρία σχολεία με συνολικό αριθμό ακόμα καί κάτω των είκοσι μαθητών να μην γίνει συνένωση γιατί θα μειωθεί ο αριθμός των δασκάλων. Καί κατ' αυτή την έννοια, δεν θα δοθεί η κατάλληλη μόρφωση στα παιδιά!!! Γιά την μόρφωση των παιδιών, ας μην κάνουμε λόγο. Κατάφερε η Αριστερά με τη συγκυβέρνησή της τόσα χρόνια, με τα προγράμματα τα οποία επέβαλλε καί με τους εκπαιδευτικούς που διόρισε, να καταστρέψει κάθε στοιχείο μάθησης. Τόσο το ΠΑ.ΣΟ.Κ όσο και η Ν.Δ, δεν είχαν τη δύναμη να αντισταθούν στην καταστροφική μανία της Αριστεράς να μην αφήσει τίποτε όρθιο. Τώρα, βλέποντας το χείλος του γκρεμού μπροστά τους, αναγκάζονται να πάρουν κάποια σπασμωδικά μέτρα. Τα οποία, καί αυτά, με άμετρη υποκρισία καί καταφανή πρόθεση συνέχισης του εγκλήματος που συντελέσθηκε στο παρελθόν, ακούγονται φωνές διαμαρτυρίας. Τίθεται, κατόπιν τούτου, το ερώτημα: είναι Έλληνες αυτοί; Δεν βλέπουν το χάος μπροστά τους ή δεν τους ενδιαφέρει άν θα υπάρχει καί αύριο Πατρίδα; Μάλλον δεν τους ενδιαφέρει. Αυτό αποδεικνύουν με όλες τις πράξεις τους... ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΑΛΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης