ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ: Χιόνι πολύ, ατέλειωτη ταλαιπωρία


Παραμονή Πρωτοχρονιάς για γερά νεύρα αναδεικνύεται η σημερινή. Το νέο κύμα χιονιού έπληξε και πάλι την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, οι ταξιδιώτες πρέπει να οπλιστούν με υπομονή, αν μπορέσουν να φτάσουν στο προορισμό τους.

Ο χιονιάς επέστρεψε δριμύτερος στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη προκαλώντας πολλά δυστυχήματα και μποτιλιαρίσματα στους δρόμους, καθυστερήσεις ή ακυρώσεις πτήσεων στα αεροδρόμια και απόγνωση στους επιβάτες που θέλουν να μετακινηθούν με το τραίνο.


Δυσάρεστη έκπληξη για τους ταξιδιώτες που θέλησαν να μετακινηθούν με τους γερμανικούς σιδηρόδρομους από το Βερολίνο μέσω του Ανοβέρου σε άλλες πόλεις της Γερμανίας η ανακοίνωση ότι το συγκεκριμένο δρομολόγιο έχει διαγραφεί από το πρωί λόγω της κακοκαιρίας. 

Πρόκειται για τον πιο σημαντικό κυκλοφοριακό άξονα που συνδέει το ανατολικό με το δυτικό τμήμα της χώρας. Οι υπεύθυνοι δεν μπορούν να προβλέψουν πότε θα αρθεί η απαγόρευση με αποτέλεσμα για μια διαδρομή 100 χιλιομέτρων οι επιβάτες να πρέπει να χρησιμοποιήσουν αμαξοστοιχίες μέσω Λειψίας ή Αμβούργου για να φτάσουν στους προορισμούς τους. Στο μεταξύ, τα πρώτα τραίνα ξεκίνησαν από το Βερολίνο για το Αννόβερο, η κατάσταση ομολοποιείται σταδιακά. 

Καταστροφική η κατάσταση στους δρόμους

 

Η κατάσταση στους αυτοκινητοδρόμους περιγράφεται ως καταστροφική από την αστυνομία. Δυστυχήματα με νεκρούς και τραυματίες, καραμπόλες, μποτιλιαρίσματα που την περασμένη νύχτα έφτασαν  γύρω στα 260 χιλιόμετρα μόνο στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. 

Στους αυτοκινητόδρομους της βόρειας Γερμανίας οι οδηγοί παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους και πέρασαν τη νύχτα περιμένοντας τα εκχιονιστικά για να απελευθερώσουν τους δρόμους. Οργανώσεις βοήθειας τους μοίρασαν κουβέρτες και ζεστά ροφήματα. 

Οι αρχές του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας προειδοποιούν τους οδηγούς να κινούνται μόνο στη δεξιά λωρίδα των αυτοκινητοδρόμων, γιατί μόνη αυτή θα καθαρίζουν τα εκχιονιστικά. Εκπρόσωποι των δήμων και κοινοτήτων επισημαίνουν το μεγάλο κόστος που προκαλούν οι επιτπώσεις του χιονιά και προειδοποιούν τους αυτοκινητιστές ότι θα πρέπει να μάθουν να οδηγούν στους παγωμένους και ολισθηρούς δρόμους, όπως το έχουν μάθει και οι Σκανδιναβοί.

Προβλήματα στο αεροδρόμιο του Ντύσσελντορφ

 


Στα αεροδρόμια της χώρας η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Το αεροδρόμιο του Ντύσσελντορφ παραμένει κλειστό μέχρι τις 12, ωρα Ελλάδας και μέχρι έχουν ακυρώθεί όλες οι πτήσεις. 

Οι επιβάτες πρέπει να οπλιστούν με υπομονή γιατί ακόμη κι αν αποκατασταθεί η λειτουργία, οι καθυστερήσεις θα είναι μεγάλες λόγω ανάλογων προβλημάτων στα αεροδρόμια των Παρισίων, του Λονδίνου, του Άμστερνταμ και της Ζυρίχης, όπως είπε η εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Ντύσσελντορφ. 

Αντίθετα η κατάσταση φαίνεται να έχει ομαλοποιηθεί στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης όπου οι αναχωρήσεις και οι προσγειώσεις γίνονται κανονικά.

Επιμέλεια Ειρήνη Αναστασοπούλου
Επιμέλεια Σύνταξης Σταμάτης Ασημένιος / Πηγή: DW

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης