ΣΑΡΚΟΖΙ - ΓΚΙΟΥΛ: Τα τσούγκρισαν για την Κύπρο

Καβγά με αφορμή την Κύπρο φέρονται να είχαν κατά τη σύνοδο ΝΑΤΟ-ΕΕ στη Λισαβόνα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Γάλλος ομόλογός του είχαν μια πολύ έντονη συζήτηση κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ εξέφρασε την αντίθεση της χώρας του στο να ωφεληθεί η ΕΕ, να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές και αμυντικές ικανότητες του ΝΑΤΟ και αυτό γιατί, όπως ανέφερε, μέρος της Ε.Ε. είναι οι Ε/κ, οι οποίοι πρόσθεσε ότι δεν εκπροσωπούν ολόκληρο το νησί.

Παίρνοντας το λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας για την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ότι οι Ε/κ είναι μέλος της ΕΕ και αυτό είναι μια πραγματικότητα, προσθέτοντας όμως ότι «υπάρχουν και άλλες πραγματικότητες».

«Για παράδειγμα, οι Ε/κ δεν εκπροσωπούν ολόκληρο το νησί». «Εκεί», πρόσθεσε, «υπάρχει ένα άλυτο πρόβλημα. Υπάρχουν υποσχέσεις που δεν κρατήθηκαν. Και αυτά είναι πραγματικότητες».

Απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της Ε.Ε. στη σύνοδο ο Τούρκος Πρόεδρος πρόσθεσε «μιλάτε πολύ σωστά και σέβομαι τις αρχές. Τότε, το 2002, ενώ οι Ε/κ δεν ήταν μέλος, παραβιάζοντας την αρχή 'αν δεν λύσετε τα προβλήματα, δεν μπορείτε να γίνεται μέλος', γιατί τους κάνατε πλήρες μέλος το 2004; Αυτή την αρχή δεν μπορέσατε να την θυμηθείτε τότε;», κατέληξε ο Γκιουλ.

Υπάρχουν αξίες

Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απάντησε έντονα στον Τούρκο Πρόεδρο, τονίζοντας ότι η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ.

«Εμείς, και τα 27 μέλη, είμαστε μια οικογένεια. Υπάρχουν αξίες. Πρέπει να ενεργούμε με βάση αυτό και αυτό είναι μια πραγματικότητα», απάντησε στον Γκιουλ ο Νικολά Σαρκοζί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Χουριέτ», τη θέση του Γάλλου Προέδρου υπερασπίστηκε και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Αγκέλα Μέρκελ.

Και δεύτερη διαφωνία

Σαρκοζί και Γκιουλ είχαν έντονη διαφωνία και την πρώτη μέρα της Συνόδου όταν συζητήθηκε το πυραυλικό σύστημα, με τη Γαλλία να θέλει να χαρακτηριστούν κύριες περιοχές κινδύνου για την προέλευση απειλών το Ιράν και η Μέση Ανατολή.

Ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε και για την πολιτική της χώρας του στην περιοχή, λέγοντας πως δεν ανησυχούν από την πυραυλική πολιτική του Ιράν, για να σημειώσει ότι «άλλο οι πύραυλοι, άλλο το ζήτημα των πυρηνικών. Κάθε χώρα λαμβάνει μέτρα ανάλογα με τους κινδύνους που δέχεται».

Η «Χουριέτ» αναφέρει επίσης ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είχε συνάντηση 10 λεπτών με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα και όπως δήλωσε ο κ. Γκιουλ, συζήτησαν την τρομοκρατία, θέματα της Συνόδου και τις σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ. Φέρεται να διατύπωσε παράπονο γιατί από τον περασμένο Ιούλιο, λόγω αντιδράσεων στο Κογκρέσο, η Ουάσινγκτον δεν έχει διορίσει νέο Πρέσβη στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα η αμερικανική κυβέρνηση θα λύσει το θέμα.

Εξάλλου, η συνάντηση του κ. Γκιουλ με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ δεν έγινε λόγω βεβαρημένου προγράμματος και των δυο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας.

Πηγή: Sigma Live

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ