Βίντεο: Η τουρκική ακταιωρός εμβολίζει το ΠΑΘ «Γαύδος»


Οπτικοακουστικό υλικό από τη στιγμή που η τουρκική ακταιωρός «UMUT» εμβολίζει το ελληνικό πλοίο ανοικτής θαλάσσης «Γαύδος» είδε το φως της δημοσιότητας.



Η τουρκική ακταιωρός εμβόλισε το ελληνικό πλοίο λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 12 Φεβρουαρίου.

Τα δύο βίντεο-ντοκουμέντα δημοσιεύει η «Καθημερινή».
Video of Εμβολισμός του ελληνικού σκάφους «Γαύδος» από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια 1/2



Video of Εμβολισμός του ελληνικού σκάφους «Γαύδος» από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια 2/2



Στην επίδειξη βίντεο με το οποίο καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί της γείτονος σχετικά με τον επικίνδυνο εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού προχώρησε την Τετάρτη (14/02) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ενώ για το περιστατικό ενημέρωσε και τον γ.γ. του Οργανισμού.

Αυτό αποκάλυψε στις δηλώσεις του ο υπουργός, κατά τις οποίες χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Τουρκίας «προκλητική», που «ξεπερνά τα όρια του ανεκτού» και βρίσκεται «απέναντι στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Παραλίγο τραγωδία

Θυμίζουμε ότι το σοβαρό αυτό περιστατικό συνέβη λίγα λεπτά πριν από τις 12 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (23.40) στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, όταν το ΠΑΘ 090 με 27 άτομα πλήρωμα (24 άνδρες και 3 γυναίκες), που βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και σχεδόν σε κατάσταση ακινησίας, δέχθηκε αιφνιδιαστικά τον εμβολισμό από την τουρκική ακταιωρό και ενώ στην περιοχή επικρατούσαν πολύ καλές καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κυβερνήτης του ΠΑΘ αντιλήφθηκε το τουρκικό σκάφος να κατευθύνεται με την πλώρη του προς το ελληνικό και την τελευταία στιγμή, μόλις συνειδητοποίησε ότι πλησιάζει επικίνδυνα, με κατάλληλους μικρούς ελιγμούς απέφυγε τον εμβολισμό στο κέντρο, οι συνέπειες του οποίου θα ήταν τραγικές, και έτσι η ακταιωρός χτύπησε το ΠΑΘ στην αριστερή πρυμναία πλευρά του.

Αμέσως μετά, το τουρκικό σκάφος απομακρύνθηκε προς τα παράλια της Τουρκίας, ενώ την ίδια ώρα σήμανε συναγερμός στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, το οποίο ενημέρωσε άμεσα τα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών.0

Το «πληγωμένο» ΠΑΘ απέπλευσε για Λέρο και στη συνέχεια αυτοδύναμα αναχώρησε για Πειραιά.
Τη θέση του στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων πήρε από το απόγευμα το ΠΑΘ 070 με 27 άτομα πλήρωμα. Σημειώνεται ότι το ελληνικό σκάφος έχει μήκος 58 μέτρα, ενώ το τουρκικό σχεδόν 90 μέτρα.

Η επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος ανέφερε ότι «η τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του ΠΑΘ, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή».


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ