Ο αυτοκράτορας που αγαπούσε την Αθήνα


- Ο αυτοκράτορας Αδριανός με γενειάδα φιλοσόφου. Το πορτρέτο βρέθηκε το 1933 στη λεωφόρο Συγγρού

Είναι, πράγματι, εντυπωσιακό ότι, αν και όλοι μπορούν μηχανικά να ανακαλέσουν την εικόνα της Πύλης του Αδριανού, λίγοι γνωρίζουν το ευρύτατο οικοδομικό έργο του αυτοκράτορα Αδριανού στην Αθήνα. 



Και ασφαλώς, ο φιλελληνισμός του Αδριανού δεν ήταν απλώς αποτυπωμένος σε έργα αρχιτεκτονικού μεγαλείου αλλά εκτεινόταν και σε έργα υποδομής (υδραγωγείο, γέφυρες), παιδείας (συγκρότημα βιβλιοθήκης), καθώς και στην ανάγκη ανανέωσης του ελληνικού μεγαλείου.

Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πρωτοβουλία του Μουσείου της Ακρόπολης, που από την Κυριακή 15 Ιανουαρίου και ώς τις 31 Μαρτίου εκθέτει ένα θαυμάσιο πορτρέτο του Αδριανού που είχε βρεθεί στη λεωφόρο Συγγρού το 1933, προερχόμενο τώρα από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Θα μπορείτε να το δείτε στο ισόγειο του Μουσείου της Ακρόπολης, ελεύθερα, καθημερινά τις ώρες τις λειτουργίας του μαζί ένα βίντεο που ετοίμασε το μουσείο. Είναι μια ιδέα του καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, που υπογράφει και τα κείμενα (εικόνα, επεξεργασία: Κώστας Αρβανιτάκης).

Και το ιδιαίτερο σε αυτό το βίντεο είναι η αναπαράσταση και η παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του αυτοκράτορα Αδριανού για την Αθήνα του 2ου μ.Χ. αιώνα, καθώς το 2017 συμπληρώνονται 1.900 χρόνια από την άνοδο στον θρόνο του πιο φιλαθηναίου αυτοκράτορα.

Πρόθεση του Μουσείου της Ακρόπολης είναι «να θυμίσει το τεράστιο πρόγραμμα του αυτοκράτορα που ανανέωσε τον αστικό ιστό της Αθήνας και σηματοδότησε την αναγέννηση των ελληνικών γραμμάτων και επιστημών στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας».

Η Πύλη του Αδριανού ήταν το όριο ανάμεσα στην παλιά πόλη (η Αθήνα του Θησέα) και στη νέα πόλη (η Αθήνα του Αδριανού). «Η αθηναϊκή Νεάπολη απλώνεται κάτω από το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο. Εως τώρα οι ανασκαφές έχουν εντοπίσει πολυτελείς επαύλεις, λουτρά και ένα γυμνάσιο».

 ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ
 kathimerini.gr




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης