Καλούν και πάλι το Μουσικό Σχολείο Άρτας στις Πηγές


Το Μουσικό Σχολείο Άρτας καλεί και πάλι η Αδελφότητα Πηγιωτών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Αυγούστου του 2017 για το Σέλτσο. 

Σύμφωνα με επιστολή που σήμερα εστάλη στη Διεύθυνση του Σχολείου, ζητείται να παρουσιασθεί στις Πηγές Άρτας, η Λαϊκή λειτουργία του Γιάννη Μαρκόπουλου «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», που είναι βασισμένη στο έργο του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.



Το πλήρες κείμενο της επιστολής

Προς την κ. Δ/ντή του Μουσικού Σχολείου Άρτας.

Αγαπητή κ. Ζιώρη

Απευθυνόμενοι στο Σχολείο σας, ευχόμεθα καλή Χρονιά και καλή πρόοδο στους μαθητές σας. Κατ΄ αρχήν θέλουμε να εκφράσουμε για μια ακόμη φορά τις ευχαριστίες μας αλλά και τον θαυμασμό μας για την παρουσία των μαθητών του Μουσικού σχολείου Άρτας στις εκδηλώσεις μνήμης στο Σέλτσο στις 23 Αυγούστου 2016 που έγιναν παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ, Προκόπη Παυλόπουλου

Η εμφάνιση της ομάδος του Σχολείου σας που συνόδευσε και την Ευανθία Ρεμπούτσικα, σαν σύνολο, άφησε άριστες εντυπώσεις ενώ η εκτέλεση των επιλεγμένων τραγουδιών από τα παιδιά σκόρπισε συγκίνηση και θαυμασμό αποσπώντας τον έπαινο των παρισταμένων μηδέ εξαιρουμένου και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εξ αυτού του γεγονότος ορμώμενοι απευθυνόμαστε στο Σχολείο σας με μία πρόταση που θα μας τιμούσε ιδιαίτερα βέβαια, αν καταστεί αποδεκτή και υλοποιήσιμη εκ μέρους σας .

Προτείνουμε -κατόπιν βέβαια συννενοήσεων μαζί σας αλλά και με τον δήμο Γ. Καραϊσκάκη και την Αντιπεριφέρεια ΄Αρτας- στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Αυγούστου του 2017 για το Σέλτσο, και σε τόπο και χρόνο που μπορεί να εξετασθεί ,να παρουσιάσετε την Λαϊκή λειτουργία του Γιάννη Μαρκόπουλου «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», βασισμένη στο έργο του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.

Στελέχη του Μουσικού Σχολείου Άρτας στο χώρο του Σέλτσου τον Αύγουστο του 2016

Επιλέξαμε δε να σας κάνουμε αυτή την πρόταση για τους παρακάτω λόγους: Όπως καλώς γνωρίζετε, το υπέροχο αυτό μουσικό έργο αναφέρεται στην Πολιορκία και την ΄Εξοδο του Μεσολογγίου το 1826.

Εντούτοις θεωρούμε –χωρίς υπερβολή- ότι είναι ταυτόσημο και με την πολιορκία του Σέλτσου το 1804. Στο Σέλτσο όπως και στο Μεσολόγγι μεγάλο τμήμα των υπερασπιστών του ήταν Σουλιώτες Είχαν τον ίδιο αρχηγό τους όπως και στο Σέλτσο τον Νότη Μπότσαρη μαζί με τον Κίτσο Τζαβέλα . Οι συνθήκες πολιορκίας ήταν οι ίδιες όπως στο Μεσολόγγι.

Αποκλεισμός από παντού χωρίς επιλογές διαφυγής παρά μόνον Ηρωικήν έξοδον η θάνατον. Η αφόρητη πείνα ήταν το κυριότερο βάσανο των πολιορκημένων που μαζί με τις φοβερά δυσμενείς συνθήκες έφερε τους Σουλιώτες στην απελπισία και τον όλεθρο όπως και τους Μεσολογγίτες.

Ηρωικά αντιστάθηκαν τόσο στην πολιορκία του Κιουταχή και του Ιμπραήμ το Μεσολόγγι όσο και στην πολιορκία του Αλή Πασά το Σέλτσο στις αλλεπάλληλες επιθέσεις και γιουρούσια !!

 Όπως στο Μεσολόγγι οι Ελεύθεροι πολιορκημένου επιχείρησαν την μεγάλη έξοδο έτσι και στο Σέλτσο 300 ξιφήρεις –όπως αναφέρει ο Γάλλος ιστορικός Πουκεβίλ επιχείρησαν έξοδο υπό τον Κίτσο Μπότσαρη αδελφό του Νότη Μπότσαρη του επικεφαλής της εξόδου του Μεσολογγίου, ζητώντας «Ήρωος θάνατον»…….και έπεσαν σχεδόν όλοι νεκροί. Έτσι το Σέλτσο και η επακολουθήσασα θυσία των Σουλιωτών έγινε ο προάγγελος τόσο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 όσο και της Εξόδου του Μεσολογγίου.

Και οι δύο έξοδοι έγιναν Απρίλιο μήνα. Πασχαλινές μέρες με διαφορά 13 ημερών ημερολογιακά.. 22/23 Απριλίου1804 ανήμερα του Άγιου Γεωργίου η έξοδος και το Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών του Σέλτσου, 10/11 Απριλίου του 1826 Κυριακή των Βαΐων η έξοδος του Μεσολογγίου. Προδότες και εξωμότες έλληνες προσκυνημένοι πολιορκούσαν μαζί με τον Κιουταχή και τον Ιμπραήμ το Μεσολόγγι.

Οι ίδιοι σχεδόν προσκυνημένοι εξωμότες πλιατσικολόγοι που οσμίστηκαν ματωμένα λάφυρα πολιορκούσαν και το Σέλτσο με τον Αλή Πασά. Προδόθηκε το σχέδιο της εξόδου του Μεσολογγίου όπως προδόθηκε και το Σέλτσο.

Ηρωικόν Θάνατο βρήκαν στο Μεσολόγγι χιλιάδες της εξόδου που σφαγιάστηκαν, χίλιοι τριακόσιοι περίπου νοματαίοι πολεμιστές και γυναικόπαιδα θυσιάστηκαν στο Σέλτσο για της Πατρίδας την ελευθερία. Επιπλέον εκεί,συνέβη και το τραγικότερο αφού την ημέρα εκείνη του «Χαλασμού» εκατοντάδες γυναικόπαιδα έπεσαν στο βάραθρο πίσω από τη Μονή και στα νερά του Αχελώου και πνίγηκαν.

Του Αχελώου που τα εξέβαλε και τα απόθεσεώς προάγγελους ελευθερίας στα πόδια του Μεσολογγίου όπου και χύνεται. Τέλος στο Μεσολόγγι που υπερασπίστηκε και πολέμησε γι αυτό, είναι θαμμένος και ο Μάρκος Μποτσαρης ο Μάρκος ο δεκατριάχρονοςτου Σέλτσου που επέζησε του Χαλασμού με τον πατέρα του τον Κίτσο και 40 νοματαίους μόνο.

Το υπερασπίστηκε και ο Γ.Καραισκάκης που το όνομά του φέρει ο δήμος μας. Δεν είναι λοιπόν υπερβολή ότι η άγνωστη μέχρι πρότινος θυσία των Σουλιωτών του Σέλτσου είναι ταυτόσημη με την πολιορκία και την Έξοδο του Μεσολογγίου. Σέλτσο και Μεσολόγγι άρρηκτα συνδεδεμένα στην αιωνιότητα της ιστορίας ως τόποι δόξας και θυσίας. Στο Σέλτσο ξεκίνησαν τα προεόρτια της Ελληνικής Επανάστασης! Έτσι δίκαια αποκαλείται το Σέλτσο από πολλούς ως το «Μεσολόγγι της Ηπείρου».

Έτσι δίκαια παινευόμαστε ως Ηπειρώτες ότι το Σέλτσο, η Κιβωτός της Θυσίας των Σουλιωτών έγινε ο φάρος της Ελευθερίας που άναψε τη φλόγα της Ελληνικής Επανάστασης και γιαυτό μπορούμε να πούμε ότι ταυτίζεται με το Μουσικό αυτό έργο του Γιάννη Μαρκόπουλο.

«Στέκει ο Σουλιώτης ο καλὸς παράμερα και κλαίει.—Έρμο τουφέκι σκοτεινό,τι σ' έχω ἐγὼ στο χέρι; οποὺ συ μούγινες βαρὺ κι ο Ἀγαρηνὸς το ξέρει»,γράφει ο Σολωμός. Η «Όποιος πεθαίνει σήμερα χίλιες φορές πεθαίνει» Στέκει λοιπόν ο Σουλιώτης μοναχός στο Σέλτσο και το Μεσολόγγι. Με διαφορά 22 μόνο χρόνων.

Είναι ένα έργο που αγγίζει τα βάθη της ψυχής κάθε σκεπτόμενου ελεύθερα ανθρώπου. Είναι η αέναη προσπάθεια και δίψα της ψυχής του ανυπότακτου ΄Ελληνα για την Ελευθερία .Αν θέλουμε κάτι να μεταλαμπαδεύσουμε στις νέες γενιές είναι η φλόγες θυσίας του Σέλτσου και του Μεσολογγίου.

Φρονούμε ότι η παρουσίασή του στον φυσικό περιβάλλον της Βρεστενίτσας (Πηγές) που συνέβησαν τα γεγονότα του Σέλτσου θα είναι και ο καλύτερος τρόπος να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αυτούς που θυσιάστηκαν για της Πατρίδας την Ελευθερία. Θεωρούμε ότι ένα τέτοιο εγχείρημα είναι εξ υπαρχής πολύ δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο, κατανοώντας εκ μέρους σας και τις όποιες επιφυλάξεις ενστάσεις, αντιρρήσεις η αρνήσεις.

Έτσι απευθυνθήκαμε πρώτα σε εσάς διότι θεωρούμε ότι τα παιδιά του Μουσικού σχολείου σας υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους θα αποτίσουν αυτόν τον φόρο τιμής με τη δύναμη της ψυχής τους και πέραν παντός ανταλλάγματος ει μη μόνον του χειροκροτήματος και των εύγε. Πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι και η καλύτερη μνημόνευση για τους ήρωες του Σέλτσου.

Έτσι θεωρούμε τιμή για εμάς ως Αδελφότητα Πηγιωτών ‘Αρτας αλλά και ως δημότες του δήμου Γ. Καραϊσκάκη, ως Αρτινοί και Ηπειρώτες, να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση. Πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε ενεργά με όλες μας τις δυνάμεις και με την συνδρομή του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη τον οποίο έχουμε αρωγό σε όλες τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες της Αδελφότητας αλλά και της Περιφέρειας Ηπείρου για να στηθεί αυτή η εκδήλωση.

Πρόθεση μας είναι να υποβάλουμε προτάσεις που κατά την γνώμη μας θα βελτιώσουν το αποτέλεσμα ,όπως ταυτόχρονη οπτική παρουσίαση των γεγονότων με την προσθήκη αφηγηματικών κειμένων από βιβλία που έχουν γραφτεί για το Σέλτσο, ή ελεύθερο διαθέσιμο κείμενο ειδικά διασκευασμένο για την περίπτωση αυτή αφήνοντας ανέγγιχτο το μουσικό τμήμα της ή να παιχθεί αυτούσιο ως μουσικό έργο

Επίσης πρόταση μας είναι –εφ όσον συμφωνείτε- να επιδιώξουμε στο μέτρο του εφικτού επικοινωνία με τους αρχικούς εκτελεστές του έργου όπως τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο ή τους καλλιτέχνες τραγουδιστές ώστε εί δυνατόν με την φυσική παρουσία -συμμετοχή τους- έστω κάποιων εξ αυτών, να παραστούν.

Πιστεύοντας ότι θα μελετήσετε την πρότασή μας ελπίζουμε να έχουμε εκ μέρους σας μια θετική απάντηση.

Σας ευχαριστούμε πολύ.

- Μετά τιμής
Για το Δ.Σ της Αδελφότητας Πηγιωτών ΄Αρτας
Ο Πρόεδρος Χρήστος Β. Καπερώνης

Βίντεο: ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΤΑΣ & ΕΥΑΝΘΙΑ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ ΣΤΙΣ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ