ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ:Το ΔΝΤ απαιτεί νέα μέτρα 4,2 δις


- Με εκλογές απειλεί η κυβέρνηση! 

Μέτρα 4,2 δισ. ευρώ ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά το 2018 για να κλείσει το δημοσιονομικό "κενό" εάν δεν υπάρξει συμφωνία για χαμηλότερα πλεονάσματα ή κάλυψη της απόστασης μέσα από το χρέος, όπως επισήμαναν κυβερνητικές πηγές!





«Καμία κυβέρνηση δεν θα δεχόταν τέτοιο πακέτο που περιλαμβάνει μείωση αφορολογήτου στα 5000-6000 ευρώ και μείωση συντάξεων» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «απειλώντας» τους εταίρους με εκλογές.

Παρόλα αυτά, εκτιμούν ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, αλλά μέχρι το τέλος του έτους (αντί της βεβαιότητας μέχρι τώρα για συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου). 

Η κυβέρνηση μάλιστα παραδέχεται ότι η Ελλάδα δεν έχει πολλούς συμμάχους για τη μείωση πλεονασμάτων το 2019-20 αλλά εκτιμά ότι  θα γίνει νέα διαπραγμάτευση για τα πλεονάσματα όταν τελειώσει η σειρά εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη το 2018.

Όπως ανέφεραν ακόμη οι  ίδιες πηγές, «η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί νομοθέτηση μέτρων τώρα», ούτε όμως και πολιτική συμφωνία αυτή τη στιγμή για μέτρα που θα ληφθούν το 2019. 
Όπως διευκρίνισαν,  δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουν από τώρα για το 2019, αφού είναι έτος εκλογών και τέτοιου είδους αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.

Το ζητούμενο πλέον είναι, όπως συμπληρώνουν, ένας συμβιβασμός,  που όμως είναι δυνατόν να συζητηθεί εφόσον υπάρξει συνολική συμφωνία για το χρέος και τη συμμετοχή του  ΔΝΤ, με προσδιορισμό μέτρων αλλά όχι  και ποσοτικοποίηση τους.

Πιθανό νέο Eurogroup - «Τίποτα δεν θα κλείσει, εάν δεν κλείσουν όλα» 

Oι κυβερνητικές πηγές θεωρούν  πιθανό πλέον να συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup στις 18 ή στις 20 Δεκεμβρίου, καθώς στη συνεδρίαση της Δευτέρας,  στην καλύτερη περίπτωση, ακόμη και αν  οι ευρωπαϊκοί θεσμοί φτάσουν σε συμφωνία σε ποσοστό 95% με την Ελλάδα οι διαφορές με το ΔΝΤ θα  παραμείνουν μεγάλες. 
Για το συγκεκριμένο σενάριο πάντως οι ίδιες  πηγές δίνουν πιθανότητα πάνω από 50% και υποστηρίζουν ότι υπάρχουν περιθώρια ακόμα  να επιτευχθεί μια πρώτη συμφωνία πριν τα Χριστούγεννα, να ψηφιστούν ακολουθήσουν εφαρμοστικοί νόμοι και διατάξεις και να υπάρξει συνολική συμφωνία τον Ιανουάριο.

«Τίποτα δεν θα κλείσει, εάν δεν κλείσουν όλα»  ανέφεραν χαρακτηριστικά  τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, επιμένοντας για  συνολική συμφωνία, ενώ  δεν απέκλεισαν την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. «Είναι πιο πολλοί οι παίκτες που θέλουν λύση, από αυτούς που δεν θέλουν» δήλωσαν ενώ χαρακτήρισαν το σενάριο καθυστέρησης 6-7 μηνών εκτός  λογικής.
Σχετικά με τις πιέσεις  για μείωση συντάξεων από το ΔΝΤ, οι κυβερνητικές  πηγές δεν απέκλεισαν, αλλά σε δύο χρόνια και όχι σήμερα,  να επανεξεταστεί το μείγμα και όχι το ύψος των κοινωνικών δαπανών, καθώς, όπως επισήμαναν «η φτώχεια στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη  π.χ. στα παιδιά από ό,τι στους υπερήλικες». 
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι επιμένει και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για το εργασιακό (συλλογικές συμβάσεις  σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ) και  χαρακτήρισαν «απαράδεκτη»  την όποια προσπάθεια του ΔΝΤ  - και όχι μόνο - να ξεπεραστεί  το συγκεκριμένο κοινοτικό πλαίσιο ειδικά για την Ελλάδα. «Πίσω από αυτήν την κόκκινη γραμμή, δεν θα υποχωρήσουμε» διαβεβαίωσε. 

Όσον αφορά την επισκόπηση δαπανών  ανέφεραν ότι θα έχει δημοσιονομικό όφελος 500-700 εκ. ευρώ έως και το 2018 και ότι δεν προσμετράται προς το παρόν από τους θεσμούς στους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ συμπλήρωσαν ότι το δημοσιονομικό κενό του 2018 έχει περιοριστεί στα 100-150 εκ. ευρώ.
Το στέλεχος της κυβέρνησης υποστήριξε ακόμη πως εάν δεν υπήρχε η εμπλοκή του ΔΝΤ και ήταν μόνον οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, η συμφωνία για τη β' αξιολόγηση θα είχε κλείσει πριν από 2- 3 εβδομάδες. Όμως.  προσέθεσε, η εντολή από την ευρωζώνη είναι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πρέπει να περιλαμβάνει και το ΔΝΤ.

Εκτίμησε παράλληλα ότι στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, η Ελλάδα θα καταφέρει να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ. Για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, δήλωσε ότι αυτοί θα επανεξεταστούν προς το τέλος του προγράμματος το 2018.

 star.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης