Κωνσταντινούπολη: Τουλάχιστον 29 νεκροί και 166 τραυματίες


- Από τη διπλή έκρηξη έξω από το στάδιο της Μπεσίκτας

Σε τουλάχιστον 29 ανέρχονται οι νεκροί, εκ των οποίων οι 27 αστυνομικοί και σε 166 οι τραυματίες από την διπλή βομβιστική επίθεση που έπληξε το βράδυ του Σαββάτου την Κωνσταντινούπολη, μια περιοχή έξω από το στάδιο της Μπεσίκτας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού.



Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε πως η διπλή βομβιστική επίθεση έγινε αρχικά με μια έκρηξη οχήματος στο οποίο ήταν παγιδευμένα εκρηκτικά την οποία ακουλούθησε επίθεση βομβιστή-καμικάζι ο οποίος ανατινάχθηκε 45 δευτερόλεπτα μετά.

Όπως ανέφερε ο Σοϊλού σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, 17 από τους τραυματίες χειρουργούνται και έξι βρίσκονται στην εντατική. Δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση με βάση αποδεικτικά στοιχεία του οχήματος στο οποίο ήταν παγιδευμένες οι εκρηκτικές ύλες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα χαρακτήρισε «τρομοκρατική» την επίθεση, επισημαίνοντας ότι στόχευε να προκαλέσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θυμάτων.

«Μια τρομοκρατική επίθεση εξαπολύθηκε εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας μας και των πολιτών μας. Έχει γίνει κατανοητό ότι οι εκρήξεις που συνέβησαν μετά την λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα της Μπεσίκτας με την Μπούρσασπορ και είχε ως στόχο να προκαλέσει τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες. Ως αποτέλεσμα αυτών των επιθέσεων δυστυχώς έχουμε νεκρούς και τραυματίες», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος λίγη ώρα μετά την επίθεση.



Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή γύρω από το στάδιο Vodafone Arena, της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας, μετέδωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.




Μία από τις εκρήξεις φαίνεται πως προκλήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας, είπε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια δηλώσεων που μεταδόθηκαν ζωντανά.

Ο φερόμενος βομβιστής ανατίναξε τα εκρηκτικά στο πάρκο Ματζκά, δίπλα στο Vodafone Arena, ενώ η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε ακριβώς έξω από το γήπεδο, σύμφωνα με τον Σοϊλού.

Ο Τούρκος υπουργός περιέγραψε την επίθεση ως μια «βίαιη συνωμοσία».
Για τρομοκρατική ενέργεια έκανε λόγο από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών της χώρας, Αχμέτ Αρσλάν με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.



Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, η έκρηξη σημειώθηκε ενώ είχαν αποχωρήσει από το στάδιο οι οπαδοί των ομάδων, τη στιγμή που οι αστυνομικοί έφευγαν από την περιοχή.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ από την πλευρά του καταδίκασε τις επιθέσεις του Σαββάτου με ανάρτηση στο twitter, εκφράζοντας βαθύτατα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.
«Είμαστε συγκλονισμένοι από τα φριχτά νέα από την Κωνσταντινούπολη. Τα πιο θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό των φίλων και γειτόνων μας», αναφέρει η ανάρτηση.

 kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ