Ιωάννινα: Συνεχίζονται οι μετασεισμικές δονήσεις


-  Άυπνοι σε δρόμους και πλατείες οι Γιαννιώτες…

Στο πόδι πετάχτηκαν και πάλι λίγο πριν τις τέσσερις τα ξημερώματα από δύο ισχυρούς σεισμούς που έγιναν με διαφορά ελάχιστων λεπτών. (Φώτο)



Ο ένας ήταν 5,1 βαθμών και ο δεύτερος 4,7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο όλων των σεισμών είναι το ίδιο, με διαφορά λίγων χιλιομέτρων. 

Το Γεωδυναμικό δίνει τους ίδιες δονήσεις, στους 4,8 και 4,5 βαθμούς αντίστοιχα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι όλες οι δονήσεις έχουν μεγάλη διάρκεια ενώ συνοδεύονται κι από βουητό.

Το μέγεθος του πρώτου σεισμού, που έγινε στις 11.15 το βράδυ του Σαββάτου, δίνεται πλέον στα 5,3 Ρίχτερ.

Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίστηκε στα 10 χιλιόμετρα.

Όμως, όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις, κανένας επιστήμονας δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει αν ο βραδινός ήταν ο κύριος σεισμός.

Η μετασεισμική δραστηριότητα πάντως θεωρείται φυσιολογική.


Νύχτα εφιάλτης


Σε δρόμους, πλατείες και πάρκα ξημέρωσαν οι κάτοικοι της πόλης των Ιωαννίνων, οι οποίοι έζησαν μία εφιαλτική νύχτα.

Από τις έντεκα και τέταρτο το βράδυ του Σαββάτου, ο νομός ζει στους ρυθμούς του Εγκέλαδου, με την ανησυχία να είναι έντονη και όλους τους αρμόδιους να συνιστούν ψυχραιμία.

Σε οκτώ ώρες περίπου, έχουν καταγραφεί πάνω από εβδομήντα σεισμικές δονήσεις, αρκετές μεταξύ τεσσάρων και πέντε Ρίχτερ. Δεκάδες ήταν οι δονήσεις κάτω των  Ριχτερ. 

Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, σημειώνουν οι σεισμολόγοι, ενώ το Γεωδυναμικό νωρίς το πρωί, διόρθωσε το μέγεθος του πρώτου σεισμού, ο οποίος δίνεται πλέον στα 5,3 Ρίχτερ. 


Κανένας δεν θυμάται κάτι ανάλογο στην περιοχή, ενώ οι κάτοικοι που έμειναν άυπνοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο, τονίζοντας ότι ασφαλείς εκτιμήσεις θα μπορούν να γίνουν μέσα στο επόμενο 48ωρο.

Από τους σεισμούς προκλήθηκαν μικροζημιές, έχουν αντιμετωπιστεί τα περισσότερα προβλήματα από καταπτώσεις στο εθνικό και το επαρχιακό δίκτυο, ενώ το καλό νέο είναι ότι δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής τραυματισμοί και σοβαρές ζημιές σε σπίτια.
 
Ζημιές - προβλήματα


Από το σεισμό έχουν υποστεί ρωγμές σπίτια στο Καλπάκι, όπως επίσης και ένα μοναστήρι στους Ασπραγγέλους και ένα παρεκκλήσι της μονής Βελλά. 

Επίσης, οι κάτοικοι σε αρκετές περιοχές των Ιωαννίνων και ειδικά στα χωριά του Πωγωνίου και της Ζίτσας πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τουs. Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Κέρκυρα, την Πρέβεζα, την Άρτα και τη Θεσπρωτία.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπάρχουν για την ώρα κλήσεις για παροχή βοήθειας. Ωστόσο έχουν σημειωθεί μικρές κατολισθήσεις, κυρίως λόγω της μορφολογίας του εδάφους στην περιοχή κοντά στο επίκεντρο.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έχει κινητοποιηθεί και κατευθύνθηκε προς τις περιοχές όπου βρίσκεται το επίκεντρο. 

Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρης Μαυρογιώργος, ανέφερε ότι ο σεισμός προκάλεσε πτώσεις βράχων και προβλήματα στο οδόστρωμα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου. 

Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων, στους δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας.

Τα περισσότερα έχουν ήδη αντιμετωπιστεί. Η πολιτική προστασία, η πυροσβεστική και η αστυνομία βρίσκονται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων.

Ψύχραιμοι θα πρέπει να είναι και οι κάτοικοι καθώς ο πανικός είναι πολύ κακός σύμβουλος σε τέτοιες περιπτώσεις.

 epiruspost.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης