«Αποστολή» για την αρχαία Κασσώπη


- Οταν αναστηλωθεί, θα είναι ένα θαύμα πολιτισμού καθώς η θέα από το θέατρο προς Ιόνιο και Αμβρακικό προκαλεί δέος.

Εως τις 31 Δεκεμβρίου 2016, ο στόχος των 80.000 ευρώ πρέπει να έχει επιτευχθεί. Η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης στην Ηπειρο (Πρέβεζα) είναι η νέα δράση στον άξονα «πολιτισμός και πολιτιστική επιχειρηματικότητα» για crowdfunding μέσω του προγράμματος act4greece της Εθνικής Τράπεζας. 



Τυπικά, η έναρξη του προγράμματος εγκαινιάστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου στο θέατρο της Μικρής Επιδαύρου, όπου το «Διάζωμα», η κίνηση πολιτών του Σταύρου Μπένου, διεξήγαγε τις εργασίες της Θ΄ γενικής συνέλευσης.

Ηταν μια γιορτή. Μέσα σε κλίμα μιας διαρκούς έκθεσης σε ιδέες και ερεθίσματα για το πώς τα μνημεία μετέχουν, μέσω επιστημονικών και χρηματοδοτικών πρωτοβουλιών, στην ανάπτυξη κάθε περιφέρειας, το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης έζησε τα δικά του λεπτά μιας χαρισματικής δημοσιότητας.

Το «Διάζωμα», ως νομικό πρόσωπο, είχε το δικαίωμα να προτείνει την Κασσώπη στο πρόγραμμα act4greece. Η Εθνική Τράπεζα έχει ένα σύστημα αξιολόγησης των προτάσεων για crowdfunding με εξασφαλισμένη διαφάνεια καθώς συνεργάζεται με στρατηγικούς εταίρους (Ιδρυμα Ωνάση, Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Λάτση, Ιδρυμα Μποδοσάκη, Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη) και η έγκριση δόθηκε ώστε ο σκοπός της αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης να είναι η νέα δράση στον τομέα του πολιτισμού.

Η αρχή είχε γίνει με το Θέατρο Τέχνης (με την πρόταση του Ιδρύματος Ωνάση), σκοπός που ολοκληρώθηκε με επιτυχία καθώς συγκεντρώθηκαν 108.176 ευρώ.

Τώρα, η Κασσώπη περιμένει τη δική της τύχη. Η ιδέα του crowdfunding είναι ότι ο καθένας μπορεί να δώσει ελάχιστα, ακόμη και δύο ευρώ ή να γίνει μεγάλος δωρητής. Ολοι μπορούν να κάνουν κάτι. Και αν είναι πολλοί όσοι ανταποκριθούν, ο σκοπός επιτυγχάνεται.

Στο www.act4greece.gr θα ακολουθήσετε τα βήματα και με ασφαλή χρέωση της κάρτας σας (χρεωστική ή πιστωτική) μπορείτε να κάνετε την καταβολή της προσφοράς σας.

Η κουλτούρα του crowdfunding είναι μια πρακτική που έχει τεράστια περιθώρια διείσδυσης και διάδοσης στην Ελλάδα. Υιοθετήθηκε ως βασική ιδέα για την ανάπτυξη του «Διαζώματος» και υπηρετεί άλλωστε τις βασικές αρχές της συνέργειας που καλλιέργησε ο Σταύρος Μπένος, ιδρυτής και πρόεδρος αυτής της κίνησης πολιτών, που από το 2008 έως τώρα είναι από τα λίγα πράγματα που προχωρούν στην Ελλάδα.

Η Κασσώπη δεν επελέγη φυσικά τυχαία ανάμεσα στα πολλά αρχαία θέατρα της χώρας, τα οποία έχει στην πληρότητά τους χαρτογραφήσει και εμμέσως υιοθετήσει το «Διάζωμα», ως ατμομηχανές ολιστικής ανάπτυξης των περιφερειών. Η Κασσώπη έχει εξαιρετική γεωφυσική θέση στον Νομό Πρεβέζης.

Η θέα από τον αρχαιολογικό χώρο είναι συναρπαστική προς το Ιόνιο Πέλαγος και τον Αμβρακικό Κόλπο.

Βρίσκεται στις νότιες υπώρειες του Ζαλόγγου (όπου και το γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου) και εκεί αισθάνεται κανείς τι σημαίνει Ηπειρος. Η Κασσώπη γνώρισε μεγάλη ακμή τον 3ο αιώνα π.Χ. Αν περιηγηθείτε στον χώρο, αντιλαμβάνεστε τη δύναμη που είχε κάποτε αυτή η πόλη. Το θέατρο βρίσκεται σε ένα προνομιακό σημείο.

Οταν αναστηλωθεί, θα είναι ένα θαύμα πολιτισμού καθώς η θέα από το θέατρο προς τη θάλασσα προκαλεί δέος.

Το ενδιαφέρον είναι πως η αρχαία Κασσώπη μαζί με τη Νικόπολη, το θέατρο της Αμβρακίας, τη Δωδώνη και τα Γίτανα κοντά στον ποταμό Κάλαμο αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της Πολιτιστικής Διαδρομής Ηπείρου, που είναι η πρώτη Διαδρομή που εκπονήθηκε από το «Διάζωμα».

Εχει λάβει χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ηπείρου και επί της ουσίας έχει ξεκινήσει αναβαπτίζοντας το τουριστικό προϊόν της περιοχής. Τα μηνύματα για αύξηση του τουρισμού στην Ηπειρο είναι ενθαρρυντικά.

 kathimerini.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης