Ενεργοποιήθηκαν τα ρήγματα του Λούρου


Συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία από το ρήγμα που βρίσκεται κάτω από την πεδιάδα της Άρτας με κατεύθυνση προς Λούρο και παράλληλα εντείνεται η αγωνία των πολιτών, κατοίκων της Άρτας όπως και της ευρύτερης περιοχής μεταξύ των δυο νομών (Άρτας –Πρέβεζας) που νιώθουν διαρκώς τη γη κάτω από τα πόδια τους να τρέμει.



Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών παρακολουθεί πολύ στενά το φαινόμενο της σεισμικής ακολουθίας και την ίδια στιγμή αναμένει τη συγκέντρωση ακόμη περισσότερων δεδομένων ώστε να μπορεί να αποφανθεί για το αν πρόκειται για σμηνοσειρά που θα εκτονωθεί σταδιακά ή θα υπάρξει ενδεχόμενο να συμβεί κάποιος πιο ισχυρός σεισμός.

Οι προβλέψεις με ακρίβεια τη δεδομένη στιγμή είναι αδύνατον να γίνουν διότι υπάρχουν τέτοιους είδους σεισμικές ακολουθίες οι οποίες σε ποσοστό 50% εκτονώνονται με χαμηλής έντασης σεισμικές δονήσεις και άλλες που σε αντίστοιχα υψηλό ποσοστό 50% έως 55% δίνουν έναν σημαντικά ισχυρότερο σεισμό προ της εκτόνωσής τους. Μάλιστα στην πρώτη κατηγορία υπάρχουν περιπτώσεις σμηνοσειράς που η δραστηριότητα διαρκεί έως και έναν ή και δυο μήνες.

Μέχρι χθες το μεσημέρι οι σεισμικές δονήσεις και πάλι στην ίδια περιοχή είχαν συνολικά ξεπεράσει τις 40, με εκείνη που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας να εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη εντάσεως 3,7 όμως ακολούθως το απόγευμα της Δευτέρας υπήρξε νέα εντάσεως 3,5.

Το ίδιο βράδυ στις 23:02 στις πλατείες κυρίως κάτω από πολυκατοικίες συγκεντρώθηκε κόσμος που εγκατέλειπε τα διαμερίσματα από το φόβο της δόνησης εντάσεως 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

 Μικρής εντάσεως δονήσεις με περίπου το ίδιο επίκεντρο μεταξύ Χαλκιάδων και Ν. Κερασούντας καταγράφηκαν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας έως και τους 3 βαθμούς που σημειώθηκαν το πρωί (8:52) της Τρίτης. Μέχρι χθες το μεσημέρι η σεισμική δραστηριότητα εξακολουθούσε με πάνω από 20 χαμηλής έντασης σεισμούς που μελετώνται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Διευκρινήσεις Γκανά 

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, περιέγραψε τα δεδομένα που είναι γνωστά σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ρήγμα που εντάσσεται, όπως εξήγησε, στα γενικότερα γνωστά ρήγματα του Λούρου.

Εξήγησε χαρακτηριστικά ότι «Έχει ενεργοποιηθεί ένα ρήγμα το οποίο βρίσκεται δυτικά της Άρτας κι έχει κατεύθυνση δυτική προς το χωριό Λούρος. Διαμορφώνεται μια σεισμική ακολουθία πάνω σε ένα ρήγμα που είναι μέσα στην πεδιάδα της Άρτας και πηγαίνει προς Νέα Κερασούντα κι από κει συνεχίζει για Λούρο.

Τα ρήγματα του Λούρου είναι γνωστά σε μας ότι είναι ενεργά και ότι μπορεί να δώσουν σεισμούς. Ωστόσο αυτή η ακολουθία η χθεσινή και η σημερινή είναι κάτι καινούριο το οποίο δεν έχει ξαναπαρατηρηθεί με τέτοια λεπτομέρεια όπως συμβαίνει αυτές τις ημέρες. Είναι αποτέλεσμα της έκτασης του φλοιού.

Δηλαδή η περιοχή της Νότιας Ηπείρου υφίσταται έναν εφελκυσμό, ανοίγει δηλαδή σε διεύθυνση βορά νότου. Αυτός ο εφελκυσμός διοχετεύεται μέσα από αυτά τα ρήγματα, τα οποία λειτουργούν στη διεύθυνση Ανατολή- Δύση όπως είναι αυτά που σας είπα τώρα από Νέα Κερασούντα προς Άρτα και είναι μια αναμενόμενη δραστηριότητα».

Σε ερώτημα σχετικό με το ονομαζόμενο ρήγμα Αμβρακικού ο ίδιος επισήμανε ότι «Ο Αμβρακικός έχει ένα μεγάλο ρήγμα το οποίο είναι από τη Νότια πλευρά, το ρήγμα του Λούρου το οποίο μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς πάνω από 6 και υπάρχουν και ρήγματα κοντά στην Αμφιλοχία επίσης τα οποία βρίσκονται σχετικά μακριά από την περιοχή της Άρτας.

Ο νομός Άρτας και η περιοχή προς Πρέβεζα έχει αυτά τα ρήγματα τα οποία είναι μικρότερα, από την περιοχή του Ζαλόγγου μέχρι την Άρτα να φανταστείτε μια ζώνη 20 με 25 χιλιόμετρα της οποίας ένα κομμάτι τώρα έχει αρχίσει και δραστηριοποιείται».

 ixotisartas.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ