Τουλάχιστον έξι οι νεκροί σε εμπορικό κέντρο στο Μόναχο


- Η αστυνομία μιλά για τρομοκρατική επίθεση - Σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό

 Συναγερμός στο Μόναχο έπειτα από πυροβολισμούς στο εμπορικό κέντρο Olympia της πόλης. Μαζική επιχείρηση για τον εντοπισμό των δραστών -κατά μαρτυρίες είναι τρεις-, αποκλείστηκε η ευρύτερη περιοχή, ακινητοποιήθηκαν όλα τα μέσα μεταφοράς. (βίντεο - φωτο)



Συγκεχυμένες πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων -το υπουργείο Εσωτερικών στη Βαυαρία έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής το θάνατο τριών ανθρώπων, ωστόσο εκφράζονται φόβοι για περισσότερους νεκρούς.

Η αστυνομία του Μονάχου μιλά για τρομοκρατική επίθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας δράστης φώναζε «παλιοξένοι» και ότι ήταν γερμανός.




Οι Αρχές καλούν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους ή να αναζητήσουν κάπου κοντά καταφύγιο και να αποφύγουν όλους τους δημόσιους χώρους, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μαζική αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών.

Η αστυνομία του Μονάχου ανακοίνωσε πως αυτόπτες μάρτυρες έχουν κάνει λόγο για τρεις ενόπλους, και για πυροβολισμούς εντός του εμπορικού κέντρου και σε δύο παρακείμενες οδούς.

Οι Αρχές θεωρούν ότι οι δράστες στο εμπορικό κέντρο είναι περισσότεροι από ένας, ουδείς έχει συλληφθεί μέχρι στιγμής.

Ουδείς έχει συλληφθεί μέχρι στιγμής.


Ειδικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την ευρύτερη περιοχή του εμπορικού κέντρου κοντά στο Ολυμπιακό χωριό του Μονάχου, ενώ διακόπηκαν οι σιδηροδρομικές συνδέσεις και τα δρομολόγια τρένων, λεωφορείων και τραμ στην περιοχή.

Η επιχείρηση εκκένωσης του εμπορικού κέντρου παραμένει, εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη καθώς εντός του κτιρίου έχουν παραμείνει εργαζόμενοι.



Η περιοχή έχει αποκλειστεί από τις αστυνομικές δυνάμεις σε ακτίνα 500 μέτρων.

Εικόνες τηλεοπτικών συνεργείων δείχνουν δεκάδες ασθενοφόρα να βρίσκονται έξω από το εμπορικό κέντρο.

Πρόκειται για το παλαιότερο και μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του Μονάχου, το οποίο είναι ιδιαίτερα προσφιλές τόσο στους κατοίκους του Μονάχου όσο και σε τουρίστες.

Όπως σημειώνουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη τα απογεύματα της Παρασκευής.

Συγκεχυμένες οι πληροφορίες που φθάνουν από τη Γερμανία ως προς τον αριθμό των θυμάτων.


Η τοπική εφημερίδα Muenchener abendzeitung μετέδωσε στην ηλεκτρονική της πύλη, επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες, ότι οι σοροί 15 ατόμων κείτονταν στη γη. Η εφημερίδα Abendzeitung από πλευράς της έκανε λόγο για τουλάχιστον δέκα νεκρούς. Άλλες πληροφορίες έκαναν την ίδια στιγμή λόγο για έναν νεκρό και δεκάδες τραυματίες.

Το υπουργείο Εσωτερικών στη Βαυαρία επιβεβαιώνει μέχρι στιγμής το θάνατο τριών ανθρώπων. Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε πως εκτιμάται ότι θα υπάρχουν περισσότερα θύματα, ενώ τελευταίες αναφορές σε γερμανικά μέσα κάνουν λόγο για τουλάχιστον έξι νεκρούς.

Εν τω μεταξύ, από την αστυνομία ανακοινώθηκε ότι η επιχείρηση στην περιοχή Karlsplatz/Stachus στο κέντρο της πόλης αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν «λάθος συναγερμός.

 Το Μόναχο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» λόγω «μιας κατάστασης αμόκ», ενώ οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους και να χρησιμοποιούν το σύστημα προειδοποίησης «Κatwarn» μέσω των smartphones, ενώ τέθηκε σε ισχύ κατάσταση συναγερμού για «πιθανό μεγάλο αριθμό τραυματιών» στα νοσοκομεία της περιοχής, ο οποίος προβλέπει και ανάκληση των αδειών των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.


Σύμφωνα με το Spiegel το περιστατικό έλαβε χώρα γύρω στις 18.00. Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για το παλαιότερο και μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του Μονάχου, το οποίο είναι ιδιαίτερα προσφιλές τόσο στους κατοίκους του Μονάχου όσο και σε τουρίστες, ενώ όπως σημειώνουν γερμανικά μέσα η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη τα απογεύματα της Παρασκευής.

Το συμβάν έρχεται λίγες μέρες μετά την επίθεση ανήλικου Αφγανού σε βαγόνι περιφερειακού τρένου στη Γερμανία.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δίνει τα ακόλουθα τηλέφωνα επικοινωνίας για πολίτες που βρίσκονται στο Μόναχο ή τους οικείους τους: οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα του Γενικού Προξενείου Μονάχου (00491746744898) και του Υπουργείου Εξωτερικών (210-368 1730) και στο email mdk@mfa.gr.



tovima.gr, protothema.gr/




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης