«Διαχωρίζουν» τη θέση τους Σκοτία - Ιρλανδία


ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΕΕ 

Κάθε άλλο παρά ενωμένο βρίσκει το εσωτερικό της Βρετανίας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, με τις πρώτες αντιδράσεις να έρχονται από τη Σκοτία και την Ιρλανδία, που έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από το τελικό αποτέλεσμα. 



«Η Σκοτία βλέπει το μέλλον της στους κόλπους της ΕΕ», δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Νίκολα Στέρτζον, μετά την ψήφο των Σκoτζέζων υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες στη Βρετανία.

«Η ψηφοφορία εδώ καθιστά σαφές ότι οι Σκοτζέζοι βλέπουν το μέλλον τους στους κόλπους της ΕΕ», δήλωσε η Στέρτζον. «Αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η Σκοτία μίλησε και μίλησε αποφασιστικά», σημειώνει σε ανακοίνωσή της, ενώ τόνισε πως η επιλογή της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία βρίσκεται «στο τραπέζι».

Λίγο αργότερα και ο πρώην ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας (SNP) Άλεξ Σάλμοντ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας.

Αίτημα για νέο δημοψήφισμα από το Σιν Φέιν 
 
Αποτελεί «δημοκρατική επιταγή» η βρετανική κυβέρνηση να προκηρύξει δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ένωσή της με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, δήλωσε εξάλλου σήμερα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας Μάρτιν ΜακΓκίνες.

«Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει τώρα δημοκρατική εντολή να εκπροσωπεί τις απόψεις του Βορρά σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πράγματι πιστεύω ότι αποτελεί μια δημοκρατική επιταγή να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για τα σύνορα», δήλωσε ο ΜακΓκίνες του Σιν Φέιν στο ιρλανδικό εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.

«Τώρα βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι θα συμβεί. Οι συνέπειες για όλους μας στη νήσο της Ιρλανδίας είναι απόλυτα βαρειές. Αυτό μπορεί να έχει πολύ βαθειές συνέπειες για την οικονομία μας» στη Βόρεια Ιρλανδία, σημείωσε.

 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης