"Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία"


ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ" ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΡΟΜΠΕΡΤ ΦΙΣΕΡ: «Ο ΙΠΠΟΤΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΗ ΠΑΝΟΠΛΙΑ» 

Την περασμένη Πέμπτη 16 Ιουνίου η αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Μακρυγιάννης» γέμισε ασφυκτικά από ένα καταπληκτικό κοινό που είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το μοναδικό έργο του Ρόμπερτ Φίσερ "Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία" παιγμένο από τους μαθητές του Θεατρικού Εργαστηρίου του Συλλόγου. 



Μια πανέμορφη παράσταση όπου οι μικροί ηθοποιοί, καθοδηγούμενοι από την Θεατρολόγο κ. Έλλη Μάνθα καθήλωσαν το κοινό που ενθουσιάστηκε και απέδωσαν μοναδικά τους ρόλους τους. Εκεί βρέθηκαν και οι μαθητές του τμήματος Δημιουργικής Γραφής του Συλλόγου που απόλαυσαν το έργο, δεν έχασαν την ευκαιρία να πάρουν συνέντευξη από τη θεατρολόγο κ. Ελλη Μάνθα μετά το τέλος της παράστασης.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ 

¨ Μια φορά κι έναν παλιό καιρό, σε μια μακρινή χώρα, ζούσε ένας ιππότης που περνιόταν για καλός, ευγενικός και στοργικός. Έκανε όλα αυτά που κάνουν οι καλοί, ευγενικοί και στοργικοί ιππότες. Πολεμούσε εχθρούς που ήταν κακοί, τρισάθλιοι, μοχθηροί…¨ Ένα έργο σαν παραμύθι, που μιλά κατευθείαν στην καρδιά όσων αποζητούν ένα βαθύτερο νόημα στη ζωή τους.

Μια απάντηση και μια διέξοδο στους φόβους, τις αγωνίες και τη μοναξιά μας. Μιλώντας για τις << σκουριασμένες πανοπλίες>> μας που ( νομίζουμε πως) μας προφυλάσσουν από τον πόνο, τον οποίο μας προξενούν οι άλλοι, ο Ρόμπερτ Φίσερ δημιουργεί μια ταξιδιωτική περιπέτεια που οδηγεί τον θεατή στο << γνώθι σαυτόν>>. Γεμάτος χιούμορ και προβληματισμό, ο ιππότης με την σκουριασμένη πανοπλία μας καλεί να ανακαλύψουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, να ανασάνουμε βαθιά και να γελάσουμε.

Ο Ρόμπερτ Φίσερ είναι ένας διάσημος αμερικανός συγγραφέας κωμωδιών, που έγραψε κείμενα για πολλούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ. Έχει υπογράψει περισσότερα από τετρακόσια ραδιοφωνικά και χίλια τηλεοπτικά προγράμματα, καθώς και πολυάριθμα θεατρικά σόου για το Μπρόντγουεϊ. Στα ελληνικά κυκλοφορεί, από τις εκδόσεις opera, το παγκόσμιο μπεστ-σέλερ του: Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία που επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε.

Επιμέλεια διασκευή κειμένου και σκηνοθεσία: Έλλη Μάνθα 
 Φωτισμός Ήχος: Αντώνης Αξιώτης, Μιχάλης Λάμπρου 
 Μουσική: Έλλη Μάνθα 
 Σκηνικά: Μανώλης Τοτουδάκης 
 Κουστούμια: Θεατρική Ομάδα 

Τους ρόλους ενσάρκωσαν με τη σειρά εμφάνισης οι μαθητές: 

Μαμά: Βασιλική Χήρα 
Κόρες: Ελευθερία Τριάντου, Σμαράγδα Διαμάντη 
Αφηγητές: Μαρία Κουτσάκου, Ιωάννα Μπέστια, Μελπομένη Τριάντου, Σταυρούλα Μαργώνη 

Τζούλιετ: Μελίνα Τσαμπά 
Κρίστι: Μαριέλλη Πιτένη 
Ιππότης: Αντιγόνη Τσέτη 
Σιδεράς: Μιχαήλ Λάμπρου 
Χαρμοσακούλας: Μελπομένη Τριάντου, Σταυρούλα Μαργώνη 
Μάγος Μέρλιν: Χρύσα Μπέστια 
Σκιουρίτσα: Έλενα Ζαχαριά 
Ρεββέκα: Κωνσταντίνα Βίτσιου, Χαρά Καράμπαλη 
Βασιλιάς: Δανάη Τζίμα 
Σαμ: Χαρά Πετσιμέρη Δράκος: Μελίνα Τσαμπά, Σταυρούλα Μαργώνη, Μελπομένη Τριάντου, Ιωάννα Μπέστια, Μαρία Κουτσάκου 

ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΘΕΑΤΡΛΟΓΟ ΕΛΛΗ ΜΑΝΘΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ 

Την περασμένη Πέμπτη είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε μια εξαιρετική παράσταση από το θεατρικό εργαστήρι του Πολιτιστικού Συλλόγου Άρτας «Ο Μακρυγιάννης». Το εργαστήρι φέτος επέλεξε να μας παρουσιάσει το παγκόσμιο μπεστ – σέλλερ του Ρόμπερτ Φίσερ «Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία».

Το αποτέλεσμα της προσπάθειας τους ήταν απολαυστικό και μας πρόσφερε ευχαρίστηση αλλά και κίνητρα για προβληματισμό. Στο τέλος της όμορφης αυτής παράστασης και αφού συγχαρήκαμε όλους τους συντελεστές, η θεατρολόγος που είχε την επιμέλεια και τη σκηνοθεσία του έργου κα Έλλη Μάνθα μας έκανε την τιμή και μας παραχώρησε μία πολύ όμορφη συνέντευξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλησπέρα σας κυρία Μάνθα. Καταρχήν να σας συγχαρούμε ξανά για την υπέροχη παράσταση που παρακολουθήσαμε και να σας ευχαριστήσουμε για το χρόνο που θα μας διαθέσατε.

Κα Μάνθα: Γεια σας παιδιά. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και χαίρομαι πραγματικά πολύ που θα μπορέσουμε να μιλήσουμε.

ΔΗΜ: Κυρία Μάνθα, ποιο είναι ακριβώς το δικό σας επάγγελμα και τι κάνετε στο θεατρικό εργαστήρι;

Κα Μάνθα: Εγώ είμαι θεατρολόγος και εδώ στο Σύλλογο έχουμε ένα θεατρικό εργαστήρι με παιδιά δημοτικού και γυμνασίου και ασχολούμαστε με όλα όσα χρειάζεται κάποιος για να γίνει καλός ηθοποιός. Ασχολούμαστε δηλαδή με την κίνηση, την φωνή, κάνουμε παντομίμα και φυσικά κάθε χρόνο ανεβάζουμε μια παράσταση, ένα θεατρικό έργο. Επίσης έχουμε την ευκαιρία να γνωρίζουμε σπουδαίους συγγραφείς αλλά και ηθοποιούς δουλεύοντας πολλά κείμενα.

 ΔΗΜ: Πώς επιλέξατε το φετινό σας έργο;

Κα Μάνθα: Είχα το βιβλίο πολλά χρόνια στη βιβλιοθήκη μου και έτυχε να το διαβάσω πέρυσι το καλοκαίρι και μου άρεσε πολύ. Αποφάσισα, λοιπόν, να το διασκευάσω γιατί έχει πολλά πρόσωπα ώστε να πάρουν μέρος όλα τα παιδιά, αλλά έχει και πολύ βαθιά και αληθινά νοήματα που αξίζει να μεταδώσεις στους θεατές.

ΔΗΜ: Πώς γίνεται μια παραστάση;

Κα Μάνθα: Μια παράσταση χρειάζεται το κείμενο, τον σκηνοθέτη, τους ηθοποιούς, τη μουσική, τα σκηνικά, τα κουστούμια, το φωτισμό αλλά απαιτεί και πολλές πρόβες, συνεργασία, ομαδικότητα γιατί κανένας πάνω στη σκηνή δε λειτουργεί μόνος του αλλά μόνο σε αλληλεπίδραση με τους άλλους. Και πάνω από όλα χρειάζεται αγάπη για αυτό που κάνεις!

ΔΗΜ: Αντιμετωπίσατε δυσκολίες;

Κα Μάνθα: Αρκετές γιατί το συγκεκριμένο έργο έχει πολύ βαθιά και δύσκολα νοήματα. Αλλά βοήθησαν και τα ίδια τα παιδιά, δίνοντας από μόνα τους τις λύσεις σε όποια προβλήματα παρουσιάζονταν. ΔΗ: Πόσο καιρό κάνατε πρόβες; Κα Μάνθα: Σχεδόν 5 μήνες.

 ΔΗΜ: Είστε ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα;

Κα Μάνθα: Είμαι απόλυτα ευχαριστημένη. Τα παιδιά για αυτή την παράσταση έκαναν τα πάντα. Βοήθησαν στα σκηνικά, στα κοστούμια και συνεργάστηκαν άψογα. Έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και τους ευχαριστώ πολύ γι΄ αυτό.

ΔΗΜ: Και μια τελευταία ερώτηση. Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα βασικότερα νοήματα του έργου που μας παρουσιάσατε;

Κα Μάνθα: Είναι σίγουρα η μοναξιά που βιώνει ο σημερινός άνθρωπος. Επίσης μέσα από αυτό το έργο μαθαίνουμε πώς να ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας, να μη φοβόμαστε την απόρριψη και να αφήνουμε τους άλλους να δουν τον πραγματικό μας εαυτό, χωρίς να φοράμε πανοπλίες…

ΔΗΜ: Σας ευχαριστούμε πολύ και περιμένουμε με αγωνία το επόμενο έργο σας!

Κα Μάνθα: Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ!

Τη συνέντευξη επιμελήθηκαν οι «Δημοσιογράφοι» του τμήματος Δημιουργικής Γραφής: 
Κορίνα Δήμου, Μελίνα Διονύση, Μάριος Καρίπογλου, Στέφανος Χριστογιάννης, Ευαγγελία Χριστογιάννη.,

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ