Άρτα:Εγκαινιάζεται ο Ι.Ν.του Αγίου Μάξιμου Γραικού


Εγκαινιάζεται την Κυριακή 5 Ιουνίου στην Άρτα ο νεόδμητος, μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Μάξιμο τον Γραικό, τον διαφωτιστή των Ρώσων ορθοδόξων. 

Την προηγούμενη ημέρα θα γίνει υποδοχή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μάξιμου Γραικού, τα οποία στις 21 Ιουλίου 1997, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Άρτος Ιγνάτιος παρέλαβε από τον Πατριάρχη Μόσχας Αλέξιο Μαξίμου....



,... τα οποίο στη συνέχεια υποδέχτηκαν, με ξεχωριστή λαμπρότητα, οι πιστοί στην Άρτα, τον Οκτώβριο του 1997.

Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Μάξιμου Γραικού, που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Μάξιμο τον Γραικό, Διαφωτιστή των Ρώσων, ανοίγουν το δρόμο για την ενίσχυση του προσκυνηματικού τουρισμού από τη Ρωσία, για την πόλη της Άρτας.

Ο Άγιος των Ρώσων, ο μοναχός Μάξιμος, ο Μαξίμ Γκρεκ όπως τον ονόμαζαν οι Ρώσοι, γεννήθηκε το 1470 στην Άρτα, όπου εγκαταστάθηκαν οι γονείς του μετά την έξοδο της οικογενείας του, από τον Μυστρά, λίγο πριν από την πτώση του Δεσποτάτου.

Ο Μιχαήλ Τριβώλης, όπως ήταν το κοσμικό του όνομα, στα δεκατέσσερά του χρόνια πηγαίνει στους συγγενείς του στην Κέρκυρα, για να συμπληρώσει τη μόρφωση του, ενώ στη συνέχεια μεταβαίνει στη Φλωρεντία και τη Βενετία, όπου συνδέεται με τον Άλδο Μανούτιο, τον εκδότη των Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων.

Οι θεολογικές του αναζητήσεις τον οδηγούν, με το τέλος των σπουδών του, στο Άγιον Όρος, όπου γίνεται μοναχός στα 35 του χρόνια, με το όνομα Μάξιμος, στη μονή Βατοπεδίου. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1515, ο ηγεμόνας της Μόσχας Βασίλειος Ιβάνοβιτς, γιος της Σοφίας της Παλαιολογίνας, απηύθυνε παράκληση προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πρώτο του Αγίου Όρους, ζητώντας για ένα διάστημα στη Ρωσία τον λόγιο Βατοπεδινό μοναχό Σάββα.

Ο μοναχός Σάββας, όμως, ήταν γέρος και άρρωστος κι έτσι στη θέση του επιλέχθηκε ο Μάξιμος. Ο ηγεμόνας Βασίλειος και ο Μητροπολίτης της Μόσχας Βαρλαάμ δέχτηκαν με μεγάλη τιμή τον Μάξιμο, ο οποίος άρχισε να ασχολείται αμέσως με την πλούσια βιβλιοθήκη του μεγάλου ηγεμόνα, ταξινομώντας τα ελληνικά χειρόγραφα, ενώ παράλληλα άρχισε να μεταφράζει και να διορθώνει παλαιά και νέα έργα.

Με τα χρόνια, το όνομα του Μάξιμου γινόταν όλο και πιο γνωστό, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει εχθρότητες στην ηγεσία της Ρώσικης Εκκλησίας και με “στημένο” κατηγορητήριο- για δημιουργία αίρεσης, μαγεία, κατάκριση και συνωμοσία- οδηγήθηκε δεμένος σε απομόνωση, στη μονή Βολοκολάμσκ, όπου βασανίστηκε, ενώ τού απαγορεύτηκε ακόμη και η Θεία Κοινωνία .

Το 1531, η δίκη του επαναλαμβάνεται με νέες κατηγορίες και η καταδίκη είναι ισόβια δεσμά. Τότε, εγκλείστηκε στη μονή Οτρότς της πόλεως Τβέρης, όπου οι συνθήκες κράτησης ήταν καλύτερες, χάριν στον επίσκοπο, ο οποίος τού επέτρεψε την πρόσβαση στα βιβλία και του έδωσε άδεια να γράφει.

Ο Άγιος Μάξιμος έμεινε φυλακισμένος για 23 χρόνια, καθώς, παρά τις εκκλήσεις των Πατριαρχών της Κωνσταντινούπολης και της Αλεξανδρείας, δεν ήταν δυνατόν να απελευθερωθεί.

Τελικά, ο μοναχός απελευθερώθηκε το 1548 και έζησε στη μονή Αγίας Τριάδος, έξω από τη Μόσχα, όπου εξαντλημένος από το βάρος των δεσμών και τις πολύχρονες ταλαιπωρίες στη φυλακή, πέθανε στις 21 Ιανουαρίου του 1556, σε ηλικία 86 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο συγγραφικό έργο, κυρίως στα ρωσικά.

Στον τάφο του, στη Λαύρα του Αγίου Σεργίου του Ζαγκόρσκ, κτίστηκε παρεκκλήσι το 1812 και το 1988 ανακηρύχθηκε επίσημα Άγιος από τη Ρωσική Εκκλησία.


epirusgate.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης