Στουρνάρας: 86 δισ. το κόστος Βαρουφάκη


Σκληρή κριτική στην πολιτική που ακολούθησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης άσκησε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι το κόστος της είναι 86 δισ. ευρώ. 



Η ένταση των ταραγμένων ημερών του 2015 αναβίωσε προσωρινά χθες στην ημερίδα του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE στην Τράπεζα της Ελλάδος, με θέμα τη διασύνδεση της ευρημάτων της οικονομικής και κοινωνικής έρευνας στην κυβερνητική πολιτική.

Ενας εκ των ομιλητών στην ημερίδα υπήρξε πέρυσι στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Η παρέμβασή του χαρακτηρίστηκε από παντελή έλλειψη αυτοκριτικής και ζοφερά λόγια για τις αντιδημοκρατικές τάσεις της τρόικας και των δανειστών.

Αναφερόμενος στην κατάσταση πριν από τον Ιανουάριο του 2015 –προτού, δηλαδή, αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ– την περιέγραψε ως «επαίσχυντη»: «Η παρέμβαση των θεσμών στην ελληνική οικονομία και κοινωνία γινόταν με τη νοοτροπία του ανθύπατου», είπε.

Η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε την μήνιν του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που ήταν ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά κατά το μεγαλύτερο μέρος της θητείας της. Στη δική του ομιλία λίγο αργότερα, ο κ. Στουρνάρας, με σκωπτική διάθεση και σαφώς ενοχλημένος, έκανε μια σύντομη αποτίμηση της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη.

Αυτό που πέτυχε ο πρώτος υπουργός Οικονομικών της Πρώτης Φοράς Αριστερά, είπε ο κ. Στουρνάρας, ήταν ότι «μετονόμαστε την τρόικα σε θεσμούς και μετέφερε τα στελέχη της από τα υπουργεία στο Hilton».

Αναφερόμενος στον στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού, είπε ότι δεν παραδέχθηκε πως οι «γενναίες διαπραγματεύσεις» των οποίων ηγήθηκαν ο ίδιος και ο κ. Βαρουφάκης «είχαν και ένα κόστος: τα 86 δισ. του τρίτου μνημονίου και τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, που επιβλήθηκαν μετά την εκροή 45 δισ. σε καταθέσεις», τις οποίες προκάλεσε η διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησαν. «Λυπάμαι που έπρεπε να τα αναφέρω αυτά, αλλά ήταν απαραίτητο προς αποκατάσταση της αλήθειας», κατέληξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

 kathimerini.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ