Άρτα: Σήμερα αρχίζουν οι εκδηλώσεις στην Αγ.Θεοδώρα


Αρχίζουν σήμερα οι εκδηλώσεις του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινού Ναού Αγίας Θεοδώρας, οι οποίες Αναβιώνουν τα Έθιμα, όπως κάθε χρόνο, στη κορύφωση της Μεγάλης Εβδομάδας. 




Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

 Μεγάλη Πέμπτη : Το έθιμο της Φωτιάς 19:15.

Στην πλατεία Αγίας Θεοδώρας και ενώ εντός του Ναού Διαβάζετε το έκτο Ευαγγέλιο ανάβει Μεγάλη Φωτιά σε ξύλα που μάζεψαν τις προηγούμενες ημέρες τα παιδιά της Ενορίας .

Το Έθιμο χάνετε στα βάθη των αιώνων και συμβολίζει τις φωτιές που άναψαν έξω από το κυβερνείο του Ποντίου Πιλάτου περιμένοντας την απόφαση για την τύχη Του Ιησού .

Αμέσως μετά την λήξη της ακολουθίας η Μπαντίνα της Φιλαρμονικής του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Σκουφάς θα παίξει ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας στο προαύλιο του Ναού .


Καθ όλη τη διάρκεια της Νύχτας θα πραγματοποιείται με Ευλάβεια ο στολισμός του Επιταφίου με τον παραδοσιακό τρόπο, πέταλο πέταλο από Νέους και Νέες ,ενώ πιστοί θα ψάλουν τα εγκώμια του Επιτάφιου Θρήνου.



Μεγάλη Παρασκευή : 20:00

Περιφορά του Επιταφίου της Αγίας Θεοδώρας στην οδό Σκουφά μαζί με τους Επιτάφιους όλων των Ενοριών της πόλης μας.

Μεγάλο Σάββατο : Ώρα 10:00 το πρωί, μόλις η καμπάνα σημαίνει την πρώτη Ανάσταση σπάμε τις γνωστές λίμπες ή μπότια.

Το μεσημέρι μετά της 15:00 αρχίζει στο πηγάδι του Ναού της Αγίας Θεοδώρας η κατασκευή του Ιούδα (αχυρένιου ομοιώματος ανθρώπου) που θα καεί το βράδυ .

 Ώρα 23:30 Με το δεύτε λάβετε φως θα αφεθούν στον ουρανό φωτεινά αερόστατα που συμβολίζουν την άνοδο της ψυχής στον ουρανό . Μόλις η καμπάνες σημάνουν την Ανάσταση θα δοθεί στην πυρά ο Ιούδας ένα έθιμο που χάνετε στα βάθη των αιώνων και το τηρούμε ακόμα .

 Επίσης εκατοντάδες πυροτεχνήματα θα φωτίσουν τον ουρανό της πόλης μας .

Το Δ.Σ του Συλλόγου Εύχεται σε όλους καλή και Αγία Εβδομάδα καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα με Υγεία και Χαρά στα Σπίτια σας


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ