Ρακιντζής: Η Ελλάδα είναι πολύ διεφθαρμένη


- ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ-ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ

 «Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα είναι πολύ διεφθαρμένη... αλλά σε σύγκριση με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και όχι εκείνες της ανατολικής και τα Βαλκάνια», δήλωσε ο επί 11 χρόνια γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, σε συνέντευξή του στους Financial Times.



Οι μεγαλύτερες εστίες διαφθοράς, σύμφωνα με τον κ. Ρακιντζή, είναι στα νοσοκομεία, αφού οι Ελληνες φοβούνται να καταγγείλουν τον γιατρό τους «σε περίπτωση που τους εκδικηθεί», καθώς και στις εφορίες και τις πολεοδομίες.

Εκτιμά ότι τα δύο τρίτα των χειρουργών στη χώρα παίρνουν φακελάκια, αν και σημειώνει ότι οι γιατροί μείωσαν τις απαιτήσεις τους. «Ενας χειρουργός που συνήθιζε να ζητά 5.000 ευρώ για μία σοβαρή εγχείρηση, τώρα συμβιβάζεται με 500», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για ποιό λόγο υπάρχει στη χώρα μας τόσο μεγάλη διαφθορά απαντά: «Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για το πρόβλημα της διαφθοράς. Είναι η κληρονομιά από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και είναι η έλλειψη ρυθμίσεων, αλλά κυρίως είναι το αποτέλεσμα της κακής λειτουργίας του συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Είναι πολύ, πολύ αργή».

Βοήθεια δε στην αντιμετώπιση της διαφθοράς ισχυρίζεται ότι βρήκε στα μνημόνια: «Το μνημόνιο είναι κάτι θετικό. Βοηθάει να διορθωθούν κάποια πράγματα και αναμφισβήτητα προσφέρεται για βελτιώσεις στην δημόσια διοίκηση. Πρέπει να καταλάβουν όλοι πως αν αυτή (η διοίκηση) δεν λειτουργεί σωστά δεν θα έχουμε ποτέ υγιή οικονομική ανάπτυξη» αναφέρει.

 .ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης