Πώς πίνουν νερό οι καμηλοπαρδάλεις με τόσο μακρύ λαιμό;


Στην περίπτωση που αναρωτιέστε… Πώς οι καμηλοπαρδάλεις καταφέρνουν και πίνουν νερό αν αναλογιστεί κανείς την μεγάλη απόσταση που πρέπει να διανύσει το νερό από τον μακρύ λαιμό και να καταλήξει στο στομάχι;



Ευρισκόμενος σε σαφάρι στην Αφρική, ο φυσικός Philippe Bender εντόπισε με το βλέμμα του μια καμηλοπάρδαλη, στο εθνικό πάρκο Etosha στη Ναμίμπια, η οποία προσπαθούσε να πιει νερό από έναν νερόλακκο. «Σκέφτηκα ''ουάου, τι αλλόκοτο!''.

Το να ανεβάζεις νερό από αυτόν τον μακρύ λαιμό, δεν είναι εύκολο», είπε ο Bender στο Inside Science τονίζοντας ότι ως άνθρωπος με περιέργεια, αποφάσισε να το ερευνήσει επειδή φαίνεται ότι αυτά τα ζώα αψηφούν τους νόμους της βαρύτητας.

Ο φυσικός ζήτησε τη βοήθεια του επιστήμονα Dale Taylor, προκειμένου να λύσουν μαζί το μυστήριο –ο μεγάλος λαιμός είναι ότι πρέπει για τη συγκομιδή φυλλωμάτων από ψηλά δέντρα, αλλά τι γίνεται με την κατανάλωση νερού;

Αρχικά, απέκλεισαν τη θεωρία που πιστεύουν οι περισσότεροι ότι ο μακρύς λαιμός λειτουργεί ως καλαμάκι- πιστεύεται ότι οι καμηλοπαρδάλεις ρουφούν νερό μειώνοντας την πίεση του αέρα στον οισοφάγο και το στομάχι, επιτρέποντας την ατμοσφαιρική πίεση να ωθήσει το υγρό κατά μήκος του λαιμού. Αλλά οι επιστήμονες, απέρριψαν αυτή τη θεωρία, πιστεύοντας ότι μια καμηλοπάρδαλη δεν μπορεί να δημιουργήσει τόση πίεση από μόνη της.

Μετά από προσεκτική παρατήρηση των ζώων που έπιναν νερό, συμπέραναν πως αυτό γίνεται με έναν συνδυασμό «αντλιών» στο λαιμό της καμηλοπάρδαλης. Δηλαδή, τα χείλη του ζώου σχηματίζουν ένα είδος βαλβίδας της «αντλίας» ενώ η επιγλωττίδα του ζώου, που βρίσκεται στο πίσω μέρος του στόματος, είναι η άλλη. Για να ξεκινήσει, το ζώο σουφρώνει τα χείλη και τα βυθίζει μέσα στο νερό.

Στη συνέχεια τραβά πίσω το σαγόνι, επιτρέποντας στο νερό να εισχωρήσει  γρήγορα μέσα στο στόμα ενώ διατηρεί τη «βαλβίδα» της επιγλωττίδας κλειστή. Ακολούθως, «σφραγίζει» τα χείλη και χαλαρώνει την επιγλωττίδα και σπρώχνει το νερό στον οισοφάγο.

Ο κύκλος επαναλαμβάνεται, και μεταφέρει όλο και περισσότερο νερό στον οισοφάγο. Σε κάποιο σημείο, η καμηλοπάρδαλη σηκώνει το λαιμό της και το νερό γλιστρά μέσα στο στομάχι της, χάρη στη βαρύτητα και τις μυϊκές συσπάσεις.


newsbeast

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ