Μέτρα στήριξης για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες


ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΓΡΟΤΩΝ 

Μέτρα για την ενίσχυση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, με φορολογικά, ασφαλιστικά και επενδυτικά κίνητρα, προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης, που προχωρεί στη σύνταξη μητρώου αγροτών με βάση τρία αυστηρά κριτήρια. Παράλληλα θα καθιερωθεί ειδική κάρτα για τους αγρότες, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητάς τους 



Στο όνομα της αναζήτησης «αντιμέτρων» για την εκτόνωση της κρίσης με τα αγροτικά μπλόκα, η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία μητρώου των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με σκοπό την ευνοϊκή φορολογική και ασφαλιστική τους μεταχείριση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», προβλέπεται η συγκρότηση μητρώου, για την ένταξη στο οποίο θα πρέπει να πληρούνται τρεις βασικές προϋποθέσεις.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για να ανακόψει την οργή των αγροτών βασίζεται στον διαχωρισμό των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών από τους ετεροεπαγγελματίες, με ουσιαστική αυστηροποίηση του όρου αγρότης και τη θέσπιση ειδικού φορολογικού καθεστώτος.

Υιοθετώντας τη λογική της αυστηροποίησης της έννοιας του αγρότη, θα τίθενται οι εξής όροι: Θα πρέπει να αντλεί τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός του από τον αγροτικό τομέα, να απασχολείται επαγγελματικά στην εκμετάλλευσή του τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας και να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ.

Οσοι πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, θα εντάσσονται στο μητρώο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Υπ' αυτούς τους όρους, εκτιμάται ότι ένας στους τρεις αγρότες που παίρνουν επιδοτήσεις θα ενταχθεί στο μητρώο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.
Συγκεκριμένα, από τους 750.000 παραγωγούς που κάνουν κάθε χρόνο αίτηση ενιαίας ενίσχυσης αναμένεται να εγγραφούν περί τους 275.000 αγρότες.

Τα οφέλη για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που έχει βάλει η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών έχουν να κάνουν με το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό και το πρόγραμμα επενδύσεων.

Το σχέδιο για την ευνοϊκότερη αντιμετώπιση όλων όσοι θα θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, έναντι εκείνων που έχουν αγροτική δραστηριότητα και εισόδημα αλλά η βασική τους απασχόληση είναι άλλη, περιλαμβάνει χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή από 26% που θα ισχύει από το 2017, θέσπιση αφορολόγητου ορίου για το οικογενειακό εισόδημα, μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα μεταξύ ασφαλιστικών εισφορών και παροχών, καθώς και μοριοδότηση για συμμετοχή στις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δεδομένη άλλωστε θεωρείται και η διεύρυνση των εκπτώσεων δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα με βάση τα βιβλία εσόδων-εξόδων. Στις εκπτώσεις θα συμπεριληφθεί και η τεκμαρτή οικογενειακή αμοιβή για αγροτικές εργασίες, ενώ θα υπάρξει και συντελεστής αποσβέσεων για την αγορά γεωργικών μηχανημάτων και άλλων πάγιων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή.

Μάλιστα, για την ορθή λειτουργία του μητρώου, καθώς και για την επίλυση όλων των δυσλειτουργιών που έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα, θα υπάρξει ηλεκτρονική διασύνδεση μεταξύ του μητρώου και του συστήματος ΟΣΔΕ και οι συναλλαγές του αγρότη με τις υπηρεσίες δεν θα απαιτούν πλέον κανένα έγγραφο.

Η δε θέσπιση αφορολόγητου ορίου στις επιδοτήσεις για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θεωρείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέτρο που μπορεί να αντισταθμίσει ένα μεγάλο μέρος της φορολογικής επιβάρυνσης από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

Εξάλλου, η υποχρεωτική πλέον τήρηση των βιβλίων εσόδων-εξόδων από όλους τους κατόχους γεωργικής εκμετάλλευσης με έσοδα πάνω από 5.000 ευρώ αποτελεί για την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τον θεμέλιο λίθο για να μπει τέλος στη φοροδιαφυγή των μεσαζόντων.

Η αυστηροποίηση και ο έλεγχος του συστήματος θα βοηθήσει σημαντικά τους πραγματικούς επαγγελματίες παραγωγούς φορολογικά, θα συμβάλει στην άνοδο των τιμών παραγωγού και θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή.

Στο ασφαλιστικό μέτωπο, σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου Ασφαλιστικού προβλέπεται η σταδιακή επιβολή της ασφαλιστικής εισφοράς σε βάθος τριετίας. Ενώ προβλέπεται εισφορά 14% το 2017, 17% το 2018 και 20% το 2019, εξετάζεται να δοθεί παράταση κατά 1-2 έτη στη μεταβατικότητα της εισφοράς του 20% για τους αγρότες.

Παράλληλα, διερευνάται η δυνατότητα αλλαγής στη βάση υπολογισμού του ασφαλίστρου. Για τους αγρότες το σχέδιο νόμου ορίζει κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα από το 2017 στο 80% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού, δηλαδή στα 468 ευρώ, και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εξετάζεται το σενάριο μείωσης στη βάση υπολογισμού των ασφαλίστρων στο 70% του κατώτατου.

Η «κάρτα του αγρότη» θα αυξήσει τη ρευστότητα

«Κάρτα του αγρότη» και εργόσημο βρίσκονται προ των πυλών με στόχο την επίλυση του προβλήματος ρευστότητας και την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας των παράνομων μεταναστών που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Εθνους», το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών για την έκδοση της «κάρτας του αγρότη», ως εργαλείου για το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.

Μάλιστα, η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Η «κάρτα του αγρότη» θα συνδεθεί και θα έχει ως πιστωτικό όριο την ενιαία ενίσχυση που δικαιούται ο κάθε αγρότης.

Χαμηλό επιτόκιο

Με το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο ο αγρότης θα μπορεί να προεισπράττει όλο τον χρόνο έναντι των ενισχύσεων που δικαιούται, από το τραπεζικό ίδρυμα της προτίμησής του, με χαμηλό επιτόκιο, χρήματα που του είναι απαραίτητα για την αγορά εφοδίων και τη χρηματοδότηση εν γένει της δραστηριότητάς του.

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε σε πρόσφατο δημοσίευμά του το «Εθνος», η κυβέρνηση προχωρά με νομοθετική πρωτοβουλία στην καθιέρωση υποχρεωτικού εργοσήμου για τους παράτυπα διαμένοντες μετανάστες που εργάζονται στον αγροτικό τομέα.

Στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε όλη την επικράτεια απασχολούνται σήμερα χιλιάδες αλλοδαποί εργάτες γης που μένουν παράνομα στη χώρα (είτε έχουν εισέλθει και διαμένουν παράνομα είτε έχουν εκπέσει σε καθεστώς παράνομης διαμονής μετά την είσοδό τους). Οι εργοδότες τους, κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων, δεν μπορούν να τους ασφαλίσουν, με αποτέλεσμα:

Οι αγρότες-εργοδότες να μην μπορούν να περάσουν στα έξοδά τους τα μεροκάματα που πληρώνουν.
Ο ΟΓΑ να έχει μια τεράστια απώλεια εσόδων λόγω ανασφάλιστης εργασίας.
Οι ίδιοι οι μετανάστες να είναι ευάλωτοι σε ακραία εργασιακή εκμετάλλευση.

Η κυβέρνηση θεσπίζει διαδικασία μέσω της οποίας, εφόσον δεν έχουν εξαντληθεί τα αριθμητικά όρια μετακλητών εργατών γης (και άρα υπάρχει διαπιστωμένη ανάγκη για εργατικά χέρια), ο δε αγρότης επικαλείται αντικειμενική αδυναμία για απασχόληση εργατών γης με έγκυρες συμβάσεις, θα μπορεί (ο αγρότης) να ζητήσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της περιοχής του την έγκριση κατ' εξαίρεση απασχόλησης παράτυπα διαμενόντων μεταναστών.

Προϋποθέσεις

Για την αποφυγή καταστρατηγήσεων, κάθε αγρότης θα μπορεί να δηλώνει την απασχόληση τόσων αλλοδαπών εργατών, όσων δικαιολογούν το είδος της καλλιέργειάς του και η καλλιεργούμενη έκταση.

Η διαδικασία αυτή διευκολύνει τους αγρότες να δίνουν νόμιμα αμοιβή και ασφάλιση στους αλλοδαπούς εργάτες γης που δουλεύουν ήδη με «μαύρη» εργασία, χωρίς αυτό να συνεπάγεται σε καμία περίπτωση την εδώ νομιμοποίηση της παραμονής τους.

Υπολογίζεται ότι εάν δηλωθούν κανονικά τα μεροκάματα που πληρώνονται σήμερα σε παράνομα διαμένοντες αλλοδαπούς, ο αγροτικός κόσμος θα δικαιολογήσει ετήσια έξοδα κοντά στο 1 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι θα μειώσει το δηλούμενο φορολογικό εισόδημα κατά αντίστοιχο ποσό.

Ταυτόχρονα, η επιβολή εργοσήμου, που αντιστοιχεί στο 10% της αμοιβής των εργατών γης, θα φέρει έσοδα στον ΟΓΑ ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Κώστας Νάνος
 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης