Ασφυκτική πίεση στην Ελλάδα για το προσφυγικό


Στο Κολέγιο των Επιτρόπων που συνεδριάζει σήμερα στο Στρασβούργο συζητείται η έκθεση της Κομισιόν για το προσφυγικό πρόβλημα στην Ελλάδα. 




Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Euro2day.gr, η έκθεση του Νοεμβρίου, που συζητήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Κολέγιο, εστάλη στην επιτροπή Σένγκεν την Παρασκευή και επικυρώθηκε με «ενισχυμένη πλειοψηφία» (qualified majority) καθώς απορρίφθηκε μόνο από την Ελλάδα, ενώ Κύπρος, Ιταλία και Ισπανία απείχαν από την ψηφοφορία.

Η ξαφνική εντατικοποίηση των προσπαθειών από την Ελληνική πλευρά τις τελευταίες μέρες και η εμπλοκή του Υπουργείου Αμύνης στο θέμα έχει να κάνει ακριβώς με το γεγονός ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πλέον ότι η έκθεση πέρασε και αποστέλλεται σήμερα πίσω στην Κομισιόν η οποία θα κάνει συστάσεις (recommendations) γύρω στις 4 ώρα Ελλάδας. Θα κοινοποιηθεί στο ευρωκοινοβούλιο, αλλά και σε όλα τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ και θα δοθεί διορία τριών μηνών στην χώρα μας για να συμμορφωθεί.

Στο σημερινό δεύτερο στάδιο των πιέσεων, η Κομισιόν θα παρέχει συγκεκριμένες προτάσεις για την βελτίωση στους τομείς που επισημάνθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ως σημεία έλλειψης προόδου.

Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι προτάσεις αυτές θα χωρίζονται σε δύο σκέλη: συστάσεις για τα θαλάσσια σύνορα και συστάσεις για τα χερσαία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν, την περασμένη εβδομάδα, βασίστηκε και έκανε ανακοινώσεις πάνω στην έκθεση του Νοεμβρίου, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν νέα και αναθεωρημένα στοιχεία από πλευράς Frontex.

Το Euro2day.gr έχει στη κατοχή του το έγγραφο προόδου της Frontex το οποίο συζητήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη στο Κολέγιο και στο οποίο καταγράφεται ρητά, με αριθμούς και ανά νησί ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση σε όλους τους τομείς.

Παρά τα στοιχεία που παρέδωσε ηFrontex, η Κομισιόν επέλεξε να τα αγνοήσει και να «πατήσει» στη έκθεση του Νοεμβρίου, με την λογική της εντατικοποίησης των πιέσεων προς τη χώρα μας, ώστε να επισπεύσει τις διαδικασίες.

Αγνοώντας λοιπόν επισήμως την έκθεση προόδου της Frontex - αναγνωρίζοντας ωστόσο πίσω από τις κλειστές πόρτες ότι η Ελλάδα έκανε πρόοδο τους δυο τελευταίους μήνες - σήμερα η Κομισιόν αναμένεται να συνεχίσει να «πατάει» πάνω στην έκθεση του Νοεμβρίου και ζητάει τα έξης:

1.Θαλάσσια σύνορα

Α) Να βελτιωθεί η διαδικασία καταγραφής (registration process) ώστε να είναι ξεκάθαρη και να διαχωρίζει τους Σύριους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο και έχουν χαρτιά από τους παράνομους μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά. Θα πρέπει να υπάρχει πλήρης καταγραφή και κυρίως δακτυλοσκόπηση, ενώ τα έγγραφα που χορηγούνται πρέπει να είναι ειδικά φτιαγμένα ώστε να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν. Θα πρέπει δηλαδή να είναι σαφής ο διαχωρισμός των παράνομων μεταναστών οι οποίοι θα επιστρέφουν στις χώρες τους.

Β) Η Κομισιόν θα ζητάει την βελτίωση της περιφρούρησης των συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας μέσω νέων συστημάτων που θα αναγνωρίζουν , θα προστατεύουν και θα συλλαμβάνουν (identify, protect and apprehend) τους παράνομους μετανάστες τόσο στη Θάλασσα, όσο και στο έδαφος. Σε αυτό το στάδιο η Κομισιόν δεν κάνει λόγο για «κοινή ακτοφυλακή» ή πιο ενεργή εμπλοκή των Τούρκων στο action plan της Ελλάδας όμως αυτό, σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτή τη στιγμή ότι δεν θα γίνει σε τρίτο στάδιο.

Γ) Θα πρέπει να ενισχυθούν οι αποτρεπτικές περιπολίες του λιμενικού και να γίνεται ανάλυση ρίσκου που να προβλέπει τις ροές ώστε να τις αποτρέπει. Σε αυτό θα ζητηθεί και πάλι η συνεργασία με την Τουρκία, καθώς και η ανταλλαγή πληροφοριών. Είναι όμως απορίας άξιον γιατί πρέπει να ενισχυθούν οι αποτρεπτικές περιπολίες και να μην εστιάζονται η πιέσεις της ΕΕ και της Κομισιόν στην Τουρκία, ώστε να ανακόπτονται οι ροές μεταναστών στα τουρκικά σύνορα.

Δ) Η Κομισιόν αναμένεται να ζητήσει η Ελλάδα να «αναβαθμίσει» τους συνοριοφύλακες της ώστε να μιλούν αγγλικά αλλά και... τουρκικά όπως επίσης να υπάρχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία προκειμένου να αναγνωρίζονται οι εγκληματίες (SIS access to security by border guards). Θα ζητηθεί επίσης και γίνονται έλεγχοι στα σύνορα ακόμα και πολιτών της ΕΕ που προέρχονται από χώρες υψηλού ρίσκου όπως η Συρία, το Πακιστάν και η Σαουδική Αραβία.

2.Χερσαία Σύνορα

Η Κομισιόν εντοπίζει πρόβλημα και στα χερσαία σύνορα και ιδιαίτερα στις περιοχές της Ορεστιάδας και τις Καστανιές όπου θα επισημάνει ότι η συνοριοφυλακή μας δεν είναι καλά οργανωμένη και ότι πρέπει τα λεγόμενα «regional centers» να εμπλουτιστούν με πομπούς GPS ώστε αυτομάτως να υπάρχει πρόσβαση στα δεδομένα από τους φύλακες.

Η σύσταση της Κομισιόν θα καταλήγει ότι όλα τα απαραίτητα μέτρα πρέπει να παρθούν ώστε να διασφαλιστούν όλα τα σύνορα της Ελλάδος, να πραγματοποιούνται όλες οι εξωτερικές περιπολίες με βάση τη συνθήκη του Σένγκεν ώστε να μην κινδυνεύσει η συνθήκη.

Λέει συγκεκριμένα η σύσταση « Ensure all external borders of Greece , that external border controls are carried out and in line with Schengen in order not to jeopardize Schengen. Greece should in particular apply all recommendations and other external border sections where problems arise».
Οι συστάσεις αυτές που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα είναι γνωστές στους επιτρόπους της Κομισιόν εδώ και μια εβδομάδα.

Άγνωστο είναι εάν ο αρμόδιος επίτροπος για την Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενημέρωσε χθες επ αυτού τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εάν εξήγησε γιατί τα δεδομένα της Frontex που εξετάστηκαν από το Κολέγιο των Επιτρόπων τη περασμένη εβδομάδα και που έδειχναν πρόοδο αγνοήθηκαν από την Επιτροπή και αντί γι αυτά υιοθετήθηκε η έκθεση του Νοεμβρίου και εάν προειδοποίησε για το τρίτο στάδιο των πιέσεων που πλέον θα αφορά και πιθανές υποχωρήσεις που πρέπει να κάνει η χώρα μας προς την Τουρκία.

Η στρατηγική της ΕΕ με την Τουρκία έχει αποτύχει όμως κανείς δεν θέλει να το παραδεχθεί, ενώ η ηγεσία της Κομισιόν δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τις σκληροπυρηνικές χώρες και ιδιαίτερα από την Γερμανία να γίνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να ικανοποιηθεί ο Τούρκος πρόεδρος και να σταματήσουν οι ροές των προσφύγων.

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα από το action plan που συμφώνησε με την ΕΕ, κανείς δεν είναι σε θέση να την επικρίνει ανοικτά ενώ σε συνομιλίες που είχε το Euro2day.gr επί του θέματος με ανώτατους παράγοντες, η συζήτηση πάντα επέστρεφε στο ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα από αυτά που υποσχέθηκε και ότι οι πιέσεις εστιάζονται σε χώρες μέλη και όχι σε χώρες εκτός ΕΕ!

Τρίτο στάδιο πιέσεων

Αργά ή γρήγορα, όπως έχουμε γράψει επανειλημμένως, οι πιέσεις θα ενταθούν και θα αφορούν διμερή ελληνοτουρκικά θέματα τα οποία η γείτονα χώρα θέτει εμμέσως πλην σαφώς σε ένα επικαιροποιημένο action plan.

Αν κάποιος διαβάσει ανάμεσα στις γραμμές, υπάρχει ορατό ενδεχόμενο τούρκοι αξιωματούχοι να έχουν άμεση πρόσβαση σε δεδομένα που θα κατέχει η Ελλάδα και παρουσία στο ελληνικό έδαφος και δη στα hot spot με στόχο να συναποφασίζεται ποιοι πρόσφυγες θα επιστρέφουν στη Τουρκία.

Επιπλέον οι πιο πάνω συστάσεις δείχνουν ότι κατά τους ευρωπαίους η χώρα και η δημόσια διοίκηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να φέρει ως έχει εις πέρας τις απαιτήσεις ανοίγοντας το δρόμο για πρόταση να έρθουν στην Ελλάδα περίπου 7-8 χιλιάδες ξένοι συνοριοφύλακες που θα συν-περιπολούν στα σύνορά ή και θα έχουν υπό την εποπτεία τους την ομαλή λειτουργία των hot spots. Κάτι για το οποίο πιέζουν ήδη ορισμένα κράτη-μέλη.

euro2day
 madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης