Φορολογικό: Όλα τα εισοδήματα με κοινή κλίμακα


- Ποιοι χάνουν το αφορολόγητο. Περιουσιολόγιο

Έρχεται νέο φορολογικό και μάλιστα άμεσα με στόχο να ισχύσει για τα εισοδήματα του 2016. Το νέο φορολογικό βασίζεται σε δυο μεγάλους πυλώνες φορολογουμένων με βάση την πηγή εισοδήματος.



Η μια κατηγορία θα είναι οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα τουλάχιστον σε ποσοστό 50% από μισθό ή σύνταξη.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά φορολογούμενους που έχουν σε ποσοστό τουλάχιστον 50% εισόδημα από επιχειρηματική η αγροτική δραστηριότητα ή εισόδημα από ενοίκια κλπ.


Τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη κατηγορία θα υπάρξουν νέες φορολογικές κλίμακες με τις οποίες όμως θα φορολογούνται όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από την πηγή.

Δηλαδή για έναν μισθωτό (εφόσον τα εισόδημά του σε ποσοστό τουλάχιστον 50% καλύπτεται από τον μισθό) θα φορολογείται με την κλίμακα του μισθωτού όλο το εισόδημα ακόμη και εάν υπάρχουν έσοδα από άλλες πηγές.

Βέβαια θα υπάρξουν εξαιρέσεις καθώς θα συνεχίσουν να φορολογούνται αυτοτελώς εισοδήματα
όπως οι τόκοι καταθέσεων, ομολόγων, εντόκων γραμματίων του Δημοσίου και ρέπος, οι υπεραξίες από τις πωλήσεις ακινήτων, μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, ομολόγων και χρηματοοικονομικών παραγώγων.

Επίσης, σύμφωνα με τη “Ναυτεμπορική” θα εξαιρεθούν και ορισμένες άλλες ειδικές περιπτώσεις εισοδημάτων που ήδη απαλλάσσονται του φόρου, όπως οι αγροτικές αποζημιώσεις και επιδοτήσεις, τα επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, οι μισθοί και οι συντάξεις των ατόμων με αναπηρία 80% και άνω, τα επιδόματα στήριξης τέκνων, τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, το επίδομα στέγης των φοιτητών, το 65% των επιδομάτων επικινδυνότητας κ.λπ.

Το αφορολόγητο θα ισχύει μόνο για όσους υπάγονται στην κατηγορία μισθωτών και συνταξιούχων και θα είναι μεταξύ των 8.000 και των 10.000 ευρώ. Για να ισχύσει όμως το αφορολόγητο θα πρέπει να υπάρχουν δαπάνες που καλύπτονται με πλαστικό χρήμα:

- Όποιος δηλώνει εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο θα πρέπει να παρουσιάσει δαπάνες που θα έχουν πληρωθεί με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα στο σύνολο του εισοδήματος αλλιώς θα πληρώσουν φόρο για το ποσό που δεν έχει καλυφθεί.

- Όποιος δηλώνει εισόδημα πάνω από το αφορολόγητο θα πρέπει να παρουσιάζει δαπάνες με πλαστικό χρήμα ίσες με το ποσό του προβλεπόμενου από το αφορολόγητο ποσού.

Σε διαφορετική περίπτωση ο φορολογούμενος θα χάσει τμήμα του αφορολόγητου.

Προσοχή όμως καθώς υπάρχει παγίδα. Για να αναγνωριστούν οι δαπάνες που πληρώνονται με μια χρεωστική κάρτα θα πρέπει ο φορολογούμενος να δηλώσει τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο αντιστοιχεί η κάρτα αυτή στον taxisnet ως λογαριασμό πληρωμής με “πλαστικό χρήμα”.

Από την υποχρέωση να πληρώνουν με «πλαστικό χρήμα» τις δαπάνες που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο θα εξαιρεθούν οι υπερήλικες συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι συνταξιούχοι υπερβαίνουν ένα αρκετά υψηλό όριο ηλικίας.
 
Οι αλλαγές για τα εισοδήματα του 2015

Μπορεί όλα τα παραπάνω να αφορούν σε αλλαγές που θα γίνουν για τα εισοδήματα του 2016, δηλαδή για τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλλουμε το 2017, θα υπάρξουν όμως αλλαγές και για τα εισοδήματα του 2015, δηλαδή για τις επόμενες φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλλουμε με την αλλαγή του χρόνου.

Αυτό που θα επιχειρηθεί από το υπουργείο για τα φετινά εισοδήματα θα είναι κάποιες μικρές παρεμβάσεις με στόχο να μεταφερθούν φορολογικά βάρη με μεσαία και μεγάλα εισοδήματα. Όπως φαίνεται τώρα θα επιβαρυνθούν εισοδήματα από 30.000 ευρώ και πάνω, αλλά και πάλι θα υπάρξουν οικογενειακά κριτήρια καθώς, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δεν είναι δυνατό να φορολογηθούν περισσότερο οικογένειες με πολλά μέλη.

Τελευταία ευκαιρία να επιστρέψουν καταθέσεις στις τράπεζες!

Τα χρήματα που είναι είτε στα σεντούκια, είτε στο εξωτερικό θα μπορούν να τα “αποκαλύψουν” όσοι τα έχουν φυλαγμένα και ... αδήλωτα. Για όσους δεν το κάνουν τα πρόστιμα θα πέσουν βροχή, ενώ κινδυνεύουν πάντα ακόμη και με φυλάκιση.

Ο στόχος είναι είτε χρήματα που βγήκαν απ' τις τράπεζες λόγω capital control, είτε για άλλο λόγο τους τελευταίους μήνες, αλλά και χρήματα που “διέφυγαν” στο εξωτερικό. Το ποσό ανέρχεται σε πολλές δεκάδες δισ. Ευρώ και ο στόχος είναι τα χρήματα να επιστρέψουν στις τράπεζες ή ακόμη και σε ελληνικά ομόλογα.

Το σχέδιο θα συζητηθεί βέβαια πρώτα με τους δανειστές, ωστόσο θα είναι σε κάθε περίπτωση έτοιμο ως τις 15 Δεκεμβρίου και θα προβλέπει “αμνηστία” μέχρις ενός βαθμούς για όσους οικειοθελώς αποκαλύψουν τα ποσά που έχουν.
Με την αποκάλυψη του ποσού αυτόματα ο κάτοχος θα απαλλάσσεται από τα πρόστιμα για το διάστημα που τα ποσά παρέμεναν αδήλωτα και θα μπαίνει σε νέο καθεστώς.

Το σχέδιο προβλέπει μεν πολύ υψηλό φόρο που μπορεί να φτάνει ακόμη και το 40% με 45% ωστόσο ο πολίτης θα μπορεί να έχει σημαντική ελάφρυνση με δύο τρόπους. Είτε κάνοντας προθεσμιακή κατάθεση είτε αγοράζοντας ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της κατάθεσης ή του ομολόγου τόσο μικρότερος θα είναι ο φόρος για τα αδήλωτα χρήματα.

Όσοι έχουν δηλώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν, είπε ο Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1. Θα αναρτηθεί μια φόρμα στην οποία θα υπάρχουν τα στοιχεία του φορολογούμενου τα οποία γνωρίζουμε ήδη και στη συνέχεια ο πολίτης θα μπει και θα συμπληρώσει ότι λείπει ή να αφαιρέσει κάποιο στοιχείο στην περίπτωση που υπάρχει κάποια αλλαγή.
 

Σε ό,τι αφορά στα χρήματα που υπάρχουν στα ... σεντούκια ο κ. Αλεξιάδης είπε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εφόσον έχουν φορολογηθεί.

Για όσους δεν έχουν δηλώσει εισοδήματα όπως είπε ο υπουργός τώρα και με το νομοσχέδιο δίδεται μια τελευταία ευκαιρία, εάν επιλέξουν να μην τα δηλώσουν και εντοπιστούν τότε θα δεσμεύονται τα ποσά αυτά και θα κινούνται οι ανάλογες διαδικασίες.

 madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ