Εξόρμηση του ΕΟΣ Άρτας σε Κλειδωνιά - Γέφυρα Αρίστης


Μια από τις πιο όμορφες πεζοπορίες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι έρθουν μαζί μας στις 29 Νοεμβρίου, αναφέρει με ανακοίνωσή του ο Ορειβατικός Σύλλογος Άρτας.

Στη συνέχεια σημειώνει στην ίδια ανακοίνωσή του ότι: "Θα περπατήσουμε από την Κλειδωνιά μέχρι τη γέφυρα της Αρίστης δίπλα σε ένα από τα πιο όμορφα και καθαρά ποτάμια της Ευρώπης, τον Βοϊδομάτη. 



Τα νερά του τροφοδοτούνται, μέσα από μια πληθώρα πηγών, κατευθείαν από την οροσειρά της Τύμφης και ακόμα και το καλοκαίρι η θερμοκρασία τους δεν ξεπερνά τους 10 0C. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε αιωνόβια πλατάνια με κορμούς που αναδύονται μέσα από το νερό.

Σηκώνοντας το κεφάλι μας ψηλά έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις βραχοσκεπές, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν από κυνηγούς - τροφοσυλλέκτες πριν από περίπου 14.000-10.000. Από το 1973 η περιοχή αποτελεί μέρος του Εθνικού Δρυμού Βίκου - Αώου και απαγορεύεται το κυνήγι, το ψάρεμα και η κατασκήνωση.


Στην αρχή της διαδρομής μας θα περάσουμε πάνω από το πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς που ένωνε την Κόνιτσα με τα Γιάννενα. Περίπου στη μέση της διαδρομής θα συναντήσουμε τη μονή των Αγίων Αναργύρων  με πανέμορφες τοιχογραφίες στο εσωτερικό της.

Συνεχίζουμε και μετά από περίπου από μία ώρα βρισκόμαστε στη γέφυρα της Αρίστης. Περπατώντας λίγο ακόμα βρίσκουμε το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας το οποίο ακουμπά στις παρειές ενός τεράστιου βράχου ο οποίος καταλήγει στον Βοϊδομάτη.

Μιας και ο χώρος είναι περιορισμένος η μονή έχει κατακόρυφη ανάπτυξη με επίπεδα που επικοινωνούν μεταξύ τους με πέτρινες σκάλες. Το καμπαναριό βρίσκεται λίγο πάνω και προσφέρει πανοραμική θέα προς τον ποταμό.

Ώρες πορείας: 5

Βαθμός δυσκολίας: 1 (προτείνεται και για τους μικρούς μας φίλους)
Αναχώρηση: 29/11 ώρα 7:00πμ από το Α' Λύκειο Άρτας.
Εκκίνηση: Κλειδωνιά Κονίτσης
Αρχηγός: Θεόδωρος Κοσσυβάκης 6944549854

Για συμμετοχές και πληροφορίες επικοινωνήστε με το γραφείο του Συλλόγου Τζαβέλα 7 Δευ-Τετ-Παρ (21:00-22:00), τηλ. 26810-28030


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης