Αίγυπτος: Κρυφό θάλαμο στον τάφο του Τουταγχαμών έδειξε το σκάνερ


Την ύπαρξη μυστικού θαλάμου αποκάλυψαν οι έρευνες με ραντάρ υψηλής ανάλυσης που πραγματοποιήθηκαν στον τάφο του Τουταγχαμών στο Λούξορ. 



Η είδηση προήλθε διά στόματος του υπουργού Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Μαχμούντ αλ-Νταμάτι και δίνει συνέχεια στη θεωρία του βρετανού αρχαιολόγου Νίκολας Ριβς, ο οποίος υποστηρίζει ότι πρόκειται για τον τάφο της βασίλισσας Νεφερτίτης.

Οι ειδικοί είναι «σχεδόν σίγουροι κατά 90%» για την ύπαρξη κρυφού θαλάμου, δήλωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας με ραντάρ, πίσω από το βόρειο τοίχωμα του ταφικού θαλάμου του Τουταγχαμών είναι σαφή. Αν έχω δίκιο και συνεχίζεται (μέσω ενός διαδρόμου) ο τάφος, αυτό θα μας οδηγήσει σε έναν άλλο ταφικό θάλαμο. Νομίζω ότι είναι αυτός της Νεφερτίτης και όλα τα στοιχεία συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε.

Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο βρετανός καθηγητής αρχαιολογίας, ο οποίος είπε ότι θα ηγηθεί περαιτέρω ερευνών για να διαπιστωθεί εάν ο τάφος του Τουταγχαμών οδηγεί σε κρυφό θάλαμο, όπου -όπως ο ίδιος πιστεύει- αποτελεί την τελευταία κατοικία της βασίλισσας Νεφερτίτης.

Σύμφωνα με τον Νίκολας Ριβς τα αποτελέσματα των ερευνών θα σταλούν στην Ιαπωνία για περαιτέρω ανάλυση.

Οι αιγυπτιολόγοι δεν έχουν ανακαλύψει μέχρι σήμερα τη μούμια της βασίλισσας με τη θρυλική ομορφιά, η οποία διαδραμάτισε θεμελιώδη πολιτικό και θρησκευτικό ρόλο τον 14ο αιώνα π.Χ.

Η Νεφερτίτη υπήρξε σύζυγος του φαραώ Ακενατών και ο ξαφνικός θάνατός της σε νεαρή ηλικία, το 1340 π.Χ., παραμένει άλυτο μυστήριο, ενώ αναπάντητο είναι και το ερώτημα για το πού ετάφη.

Η ανακάλυψη του τάφου της θα μπορούσε να λύσει κι ένα μεγάλο οικογενειακό μυστήριο, αφού ορισμένοι αιγυπτιολόγοι υποστηρίζουν ότι η πανέμορφη βασίλισσα ήταν μητέρα του Τουταγχαμών.

 Newsroom ΔΟΛ
 n.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ