Άρτα: Ξεκίνησε η συγκομιδή – Κρατάνε οι τιμές στα ακτινίδια


-Ξεμπροστιάζουν τα κόλπα ομίλων και καρτέλ εμπόρων
-Καλούν σε κινητοποιήσεις και σε εγρήγορση τους παραγωγούς

Η έναρξη της συλλογής των ακτινιδίων που βρίσκεται προ των πυλών και η ανησυχία των ακτινιδοπαραγωγών σε ότι αφορά τη μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει αναφορικά με δήθεν κινδύνους μεταφοράς βακτηρίου από την Ιταλία στην Ελλάδα, με τα μέσα συσκευασίας των Ιταλών εμπόρων, ξεσήκωσε αντιδράσεις.



Ειδικά η αντίδραση που έχει καταγραφεί από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, μέσω της οποίας έγινε δημόσια λόγος για σύσταση καρτέλ τοπικών εμπόρων, που διασπείρουν ψευδώς τέτοιες αναφορές για απομονώσουν τους Ιταλούς ρίχνοντας πολύ χαμηλά τις τιμές, οδήγησε στην μαζικότερη έως σήμερα σύσκεψη παραγωγών ακτινιδίου, που κινούνται να προστατέψουν τις περιουσίες τους.

Η πρόσκληση είχε απευθυνθεί από την ΟΑΣΝΑ, για το βράδυ της Τετάρτης, 8 Οκτωβρίου, στην αίθουσα ΔΙΩΝΗ, στο χώρο του εκθεσιακού κέντρου Δήμου Αρταίων.

Η ανταπόκριση που καταγράφηκε αφορούσε πάνω από 140 παραγωγούς, οι οποίοι σχεδόν γέμισαν το χώρο.

-Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευάγγελος Μπέτσας, καλωσόρισε σχολιάζοντας την συμμετοχή και παράλληλα την ανάγκη για ακόμη μαζικότερη συσπείρωση των παραγωγών γύρω από τις αγροτικές τους οργανώσεις, τονίζοντας ότι τα προβλήματα ούτε λίγα είναι, ούτε όμως και εξαιρούν καμία καλλιέργεια και κανένα μικρομεσαίο καλλιεργητή.

-Την ενημέρωση για όσα έγιναν στον τομέα του ακτινιδίου έκανε ο Γραμματέας της ΟΑΣΝΑ, Δημήτρης Ξυλογιάννης, ο οποίος μίλησε για οργανωμένη παρέμβαση του καρτέλ εμπόρων «που δεν δίστασε να γίνει και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αρταίων ως προ ημερησίας διάταξης θέμα, προκαλώντας την ομόφωνη συμφωνία του Σώματος για απαίτηση από το υπουργείο να μην επιτρέπει στους Ιταλούς να έρθουν να πάρουν ακτινίδια από την Ελλάδα».

Ο κ. Δημήτρης Ξυλογιάννης μίλησε για την άμεση αντίδραση της Ομοσπονδίας για την παρέμβαση που έγινε στην Διεύθυνση Γεωργίας και τον Αντιπεριφερειάρχη και την αντίστοιχη στο Δήμο Αρταίων απ’ όπου όπως τόνισε: «τελευταία στιγμή προλάβαμε να μην φύγει έτοιμο για το Υπουργείο έγγραφο σχετικά με το ζήτημα αυτό».

Καταπέλτης 

-Στην σύσκεψη από βήματος μίλησε και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος, Χριστόφορος Ξυλογιάννης, ο οποίος ήταν καταπέλτης στις αποκαλύψεις σχετικά με όσα συμβαίνουν και μεταξύ άλλων τόνισε: «Δεν κινδυνεύουμε από τους Ιταλούς.

Την έχουν εξαλείψει την ασθένεια αλλά κινδυνεύουμε από το βακτήριο το οποίο έχει έρθει στην Ελλάδα και με επίσημα στοιχεία το αναφέρουν οι υπηρεσίες του κράτους και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όλες οι εκτάσεις στη Βόρεια Ελλάδα είναι μολυσμένες, από μολυσμένο φυτώριο. Τώρα η Βόρεια Ελλάδα έχει γεμίσει. Από κει δεν κινδυνεύει να έρθει το βακτήριο;».

-Ο κ. Χριστόφορος Ξυλογιάννης μίλησε για την Ιταλία και την αγορά των τοπικών ακτινιδίων λέγοντας ότι δεν έχουν σήμερα πρόβλημα παραγωγής πια οι Ιταλοί επανέκαμψαν οι καλλιέργειες τους και έχει από τις μεγαλύτερες ποσότητες.

Τόνισε ότι το πρόβλημά τους είναι τα κακόσχημα. Και προκειμένου να καλύψουν τις απαιτητικές αγορές έρχονται στην Άρτα για το καλόσχημο ακτινίδιο. Ο ίδιος επανέλαβε ότι και σύμφωνα με τις αναφορές του υπουργείου αλλά και με εκείνες του Πανεπιστημίου Αθηνών όσο και άλλων πανεπιστημίων του κόσμου και αρμοδίων ινστιτούτων το βακτήριο δεν μεταδίδεται από τα μέσα συσκευασίας.

Διαβάστε περισσότερα ixotisartas.gr

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης