Ανεβάζουν στροφές Ελλάδα-Κύπρος-Αιγυπτος για το φυσικό αέριο


- Στόχος η διεύρυνση της τριμερούς συνεργασίας και με το Ισραήλ

Ανεβάζουν στροφές Αθήνα, Λευκωσία και Κάιρο με στόχο να προχωρήσει σε διάφορα επίπεδα η συνεργασία των τριών κυβερνήσεων, ενώ Ελλάδα και Κύπρος κινούνται παράλληλα και προς το Ισραήλ. 
 
 
Έχοντας ως βασικό εργαλείο τους υδρογονάνθρακες αλλά και στόχο τη διαμόρφωση συνθηκών για διεύρυνση της συνεργασίας και με άλλες χώρες της περιοχής, αναμένονται τους επόμενους μήνες σημαντικά βήματα.
 
Οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδος και Αιγύπτου, Ιωάννης Κασουλίδης, Νίκος Κοτζιάς και Σάμεχ Σούκρι, αποφάσισαν σε συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη να επισπεύσουν τις συζητήσεις για να επιλυθούν οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν, δίνοντας προτεραιότητα την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Αυτό αφορά την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Παράλληλα, αποφάσισαν, όπως αναφέρει ο «Φιλελευθερος» της Κύπρου, να διατηρήσουν και ενισχύσουν τον μηχανισμό συνεχούς διαβούλευσης. Σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες, θεωρούν πως θα λειτουργήσουν ως καταλύτης συνεργασιών, ενώ ταυτόχρονα θα εξετάσουν και τα θέματα αξιοποίησης τους. Αυτό αφορά κυρίως την Αίγυπτο και την Κύπρο, ωστόσο είναι επιθυμία η Ελλάδα να βρίσκεται εντός της μεγάλης εικόνας. 
 
Οι ΥΠΕΞ προετοιμάζουν την τριμερή σύσκεψη κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, ενώ αναζητούν ημερομηνία που θα διευκολύνει, με βάση τα προγράμματα, τους τρεις ηγέτες.

Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας σε διμερές επίπεδο έχει προσκαλέσει τον Αιγύπτιο Πρόεδρο να επισκεφθεί την Ελλάδα, ενώ ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε την πρόσκληση προς τους δύο συναδέλφους του να επισκεφθούν την Αθήνα από τις 18 -20 Οκτώβρη, για τη συνδιάσκεψη που διοργανώνεται για την προστασία των πληθυσμών της Μέσης Ανατολής.
 
 Χασαπόπουλος Νίκος
 .tovima.gr/
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ