«Ιερό πόλεμο» ξεκίνησε η Ρωσία


ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ 

Ο γόρδιος δεσμός της συριακής σύρραξης μόλις έγινε... μύλος, με τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε φίλους και εχθρούς να θολώνουν, τα εμπλεκόμενα συμφέροντα να αλληλοαναιρούνται, τις διεθνείς ισορροπίες να κρέμονται κυριολεκτικά από μια κλωστή και το μέλλον να διαγράφεται αβέβαιο. 



Η ξαφνική απόφαση της Ρωσίας να ξεκινήσει αεροπορικές επιδρομές στη Συρία με προφανή στόχο την υπεράσπιση του καθεστώτος Ασαντ ενάντια στους τζιχαντιστές (αλλά και ενάντια στη συριακή αντιπολίτευση που στηρίζεται από τις ΗΠΑ) έρχεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο μια ήδη περίπλοκη κατάσταση.

Υπό το πρίσμα μάλιστα των τελευταίων εξελίξεων, η συριακή σύρραξη θα μπορούσε να παρομοιαστεί ακόμη και με ρωσική μπαμπούσκα, καθώς πλέον μιλάμε για έναν πόλεμο εντός του οποίου διεξάγονται πολλοί άλλοι επιμέρους πόλεμοι.
 
Η επιχείρηση
 
Αρχής γενομένης από την περασμένη Τετάρτη, η Ρωσία πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη, εδώ και δεκαετίες, στρατιωτική της επέμβαση στη Μέση Ανατολή, με τις ευλογίες μάλιστα της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που στηρίζει τον «ιερό πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία».


 Ρωσικά μαχητικά πραγματοποίησαν δεκάδες επιδρομές το τελευταίο 48ωρο εναντίον στόχων στη Συρία, με τη διεθνή κοινότητα ωστόσο να διαφωνεί ως προς την ταυτότητα αυτών των στόχων και την ουσία της ρωσικής ανάμειξης.

Αμερικανοί, Γάλλοι, Γερμανοί, Τούρκοι, Σαουδάραβες και ΝΑΤΟ «κατηγορούν» τη Μόσχα ότι βάζει στο στόχαστρο όχι θέσεις του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), αλλά θέσεις των υποστηριζόμενων από τη Δύση ανταρτών που μάχονται ενάντια στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Δημοσιεύματα στον δυτικό Τύπο (WSJ, Times κ.ά.) υποστηρίζουν ότι οι Ρώσοι έπληξαν θέσεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ (CIA), πράγμα που έσπευσε να επιβεβαιώσει και ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον έχει μέχρι στιγμής επενδύσει περί τα 500 εκατ. δολ. για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση Σύρων ανταρτών. Παράλληλα κυκλοφόρησαν και καταγγελίες ότι από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άμαχοι.

Η Μόσχα από την πλευρά της έσπευσε να απορρίψει όλες τις κατηγορίες που της προσάπτουν ως «αβάσιμες», ενώ ο πρόεδρος Πούτιν αποκήρυξε τους φημολογούμενους θανάτους αμάχων ως «πόλεμο προπαγάνδας» και το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν πλήττουν μόνο το ISIS, αλλά «σειρά γνωστών οργανώσεων» σε συνεννόηση με το καθεστώς Ασαντ.
 
Συνομιλίες Ρωσίας - ΗΠΑ
 
Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν χθες συνομιλίες με στόχο να διασφαλίσουν ότι οι δυνάμεις τους, που πλέον πραγματοποιούν παράλληλες εκστρατείες στη Συρία, δεν πρόκειται να «συναντηθούν» κατά λάθος στον αέρα. Και λέμε «παράλληλες εκστρατείες», καθώς η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να ενταχθεί στον καθοδηγούμενο από τις ΗΠΑ συνασπισμό ενάντια στο ISIS «όπως αυτός είναι σήμερα».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου που Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες έρχονται τόσο «κοντά» σε στρατιωτικό επίπεδο στη Μέση Ανατολή.

Χάος μεταξύ των εμπλεκόμενων δυνάμεων Συμφωνούν μόνο στη συντριβή του ISIS

Oλες οι πλευρές που εμπλέκονται στο μέτωπο της Συρίας συμφωνούν σε ένα πράγμα: στο ότι πρέπει να συντριβεί το ISIS. Από εκεί και πέρα ωστόσο... το χάος. Ρωσία, Ιράν και Χεζμπολάχ στηρίζουν τον Aσαντ και επιθυμούν την παραμονή του στην εξουσία. Οι Αμερικανοί, από την άλλη, στηρίζουν τους μετριοπαθείς αντάρτες που μάχονται ενάντια στον Aσαντ.

Η Τουρκία επίσης προωθεί την ανατροπή του Σύρου προέδρου και καλεί σε δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια Συρία. Η Ρωσία θέλει να προχωρήσει στη δημιουργία μιας «ζώνης αποκλεισμού» που θα μπορεί να ελέγχει στην Ανατολική Μεσόγειο, και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση στο συριακό λιμάνι της Ταρτούς όπου διατηρεί ναυτική βάση.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτες αεροπορικές επιδρομές των Ρώσων πραγματοποιήθηκαν στα δυτικά της Συρίας, προς την πλευρά δηλαδή της Ταρτούς αλλά και της Λατάκιας, όπου η Μόσχα διατηρεί αεροπορική βάση. Δεν είναι τυχαία επίσης η επιλογή των Ρώσων να εγκαταστήσουν στη δυτική Συρία αντιαεροπορικά συστήματα SA-15 και SA-22, τα οποία προφανώς δεν έχουν καμία αξία-χρήση ενάντια στο ISIS (δεδομένου ότι οι τζιχαντιστές δεν έχουν αεροσκάφη) αλλά θωρακίζουν απέναντι σε άλλους... πιθανούς εχθρούς.
Ασαντ

Χερσαία αντεπίθεση με δυνάμεις από Ιράν και Χεζμπολάχ

Η ρωσική επέμβαση έχει ήδη πυροδοτήσει εξελίξεις στο έδαφος. Πηγές από τον Λίβανο υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις του Ασαντ ετοιμάζονται για μεγάλη επιχείρηση χερσαίας αντεπίθεσης και ανακατάληψης εδαφών με την αεροπορική κάλυψη των Ρώσων, και με την υποστήριξη στρατιωτικών δυνάμεων του Ιράν αλλά και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
 ethnos.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης