Δήμαρχε, φέτος θα τιμηθούν τα 7 παιδιά της Φιλοθέης;


Πριν από 72 χρόνια, στις 26.10.1943, τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, εκτέλεσαν επτά νέους ανθρώπους, στη σημερινή Φιλοθέη του Δήμου Αρταίων.

Για το γεγονός αυτό μέχρι σήμερα, εκτός από λίγους, κανείς δεν γνωρίζει τίποτα. Ούτε το ιστορικό της δολοφονίας, ούτε καν και το γεγονός ότι εκεί υπάρχει σχετικό μνημείο. 



Ένα μνημείο το οποίο έγινε ύστερα από έντονες πιέσεις κάποιων ευαίσθητων κατοίκων.

Μάλιστα πριν από καιρό, διαβάσαμε σχετικό σχόλιο σε τοπική εφημερίδα ότι το μνημείο "δεν βρίσκεται στα καλύτερά του και μάλιστα είχε πνιγεί από αγριόχορτα" για να σημειώσει στη συνέχεια... "Ευτυχώς που βρέθηκε ο Κώστας Μπανιάς που έφυγε από την Άρτα και πήγε και το καθάρισε"...!!!  

Το "έγκλημα" των νέων της Φιλοθέης; Πλήρωσαν ως αντίποινα το γεγονός ότι οι αντάρτες είχαν κόψει στύλους τηλεγράφου. Για το σαμποτάζ αυτό των ανταρτών, οι Γερμανοί "διάλεξαν τα καλύτερα παιδιά", τα οποία συνέλαβαν και τα μετέφεραν στη Γέφυρα Άρτας, όπου εκεί βρίσκονταν το Γερμανικό φυλάκιο.

Ύστερα από τις σχετικές διαδικασίες τα αδικοχαμένα παιδιά μεταφέρθηκαν και πάλι στη σημερινή Φιλοθέη, όπου και εκτελέστηκαν στο σημείο που βρίσκεται το μνημείο.

 Οι εκτελεσθέντες

Χρήστος Ν. Βασιλάκος ετών 35
Απόστολος Κ. Ζιώβας ετών 20
Αριστείδης Χρ. Κατσιγιάννης ετών 22
 Ελευθέριος Φωτ. Μπαϊλης ετών 29
Νικόλαος Γ. Μπούρας ετών 31
Μάνθος Θωμ. Νίκαρης ετών 24
Δημήτριος Παπαρούνης ετών 24
Τραυματίστηκε και διασώθηκε ο Θωμάς Ζιώβας

Φρονούμε τέλος ότι ο Δήμος Αρταίων, πρέπει έστω και φέτος να τιμήσει, ως ελάχιστος φόρος τιμής, τα επτά άμαχα εκτελεσθέντα παιδιά από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Τουλάχιστον μια επιμνημόσυνη δέηση ύστερα από 72 χρόνια είναι αναγκαία κ. Δήμαρχε...




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης