Ετοιμάζονται για το ταξίδι στον Αρη


ΕΞΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΕ ΘΟΛΟ ΣΤΗ ΧΑΒΑΗ 

Η ανθρωπότητα έχει μπροστά της τουλάχιστον μια δεκαετία προτού καταφέρει να κάνει το μεγάλο βήμα στον «κόκκινο πλανήτη», ωστόσο η επιστημονική έρευνα που θα επιτρέψει σε μια επανδρωμένη αποστολή να ταξιδέψει στον Αρη έχει ήδη ξεκινήσει. Το ένα σκέλος της έρευνας είναι η προσομοίωση της ζωής πάνω στον αφιλόξενο πλανήτη. 



Η NASA έχει στήσει ένα εργαστήριο στο μεγαλύτερο ηφαίστειο της Χαβάης και στο πλαίσιο του προγράμματος HI-SEAS, έξι άνθρωποι ζουν εδώ και λίγες ημέρες σε συνθήκες που παραπέμπουν στον Αρη.

Οι έξι επιστήμονες θα περάσουν έναν ολόκληρο χρόνο μέσα σε έναν θόλο διαμέτρου 11 μέτρων και ύψους 6 μέτρων και δεν θα έχουν την παραμικρή αλληλεπίδραση με ανθρώπους έξω από το ασφυκτικό αυτό περιβάλλον.

 Πρόκειται για το τέταρτο και πιο φιλόδοξο πρόγραμμα του HI-SEAS, το οποίο έχει ως στόχο να διερευνηθεί η δυνατότητα των αστροναυτών του μέλλοντος να ζήσουν σε απομόνωση για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων πειραμάτων, οι «αστροναύτες» της Χαβάης είχαν τη δυνατότητα να βγαίνουν από τον θόλο τους φορώντας τις διαστημικές στολές τους και να έχουν κάποιες δραστηριότητες στον εξωτερικό χώρο. Κύριο μέλημά τους ήταν η διεξαγωγή μελετών στο περιβάλλον, αλλά το πλήρωμα ξέκλεβε κάποιο χρόνο για παίξει λίγο... γκολφ.

Η εξαμελής διεθνής ομάδα που βρίσκεται σήμερα στη Χαβάη δεν θα έχει αυτή την πολυτέλεια. Εχουν ήδη μαζί τους όλες τους τις προμήθειες σε τρόφιμα και νερό για έναν ολόκληρο χρόνο, που είναι πανομοιότυπες με αυτές που τρέφουν τους αστροναύτες στον διεθνή διαστημικό σταθμό.

Ο όγκος των προμηθειών που θα πρέπει να πάρουν μαζί τους σε μια πραγματική αποστολή στον Αρη θα είναι τεράστιος και αναμένεται ότι θα χρειαστεί μια επιπλέον μη επανδρωμένη αποστολή για να τις μεταφέρει. Στόχος των ερευνών στον «κόκκινο πλανήτη» θα είναι επίσης να διαπιστωθεί το ποσοστό υδρογόνου ή ενέργειας θα μπορεί να αντληθεί μελλοντικά επί τόπου, ώστε να μειωθεί ο όγκος των διαστημικών... αποσκευών.

Οι εθελοντές επιστήμονες παρακολουθούνται όλο το 24ωρο από κάμερες, αισθητήρες κίνησης και θερμότητας και άλλες μεθόδους για να συγκεντρωθούν στοιχεία σχετικά με τους κοινωνικούς και συναισθηματικούς παράγοντες που προκαλεί ο εγκλεισμός σε έναν θόλο και μπορεί να επηρεάσει τη συνεργασία της ομάδας.

Κατά τη διάρκεια μιας πραγματικής αποστολής, οι αστροναύτες θα είναι όντως υποχρεωμένοι να ζουν για μεγάλα διαστήματα μέσα στο μικρό τους «σπίτι». Η επιφάνεια του Αρη είναι εκτεθειμένη στην κοσμική ακτινοβολία, καθώς δεν διαθέτει τα γήινα μαγνητικά πεδία που λειτουργούν ως προστασία. Οι ειδικές στολές παρέχουν μηδαμινή προστασία και για αυτό οι ώρες στους εξωτερικούς χώρους θα είναι περιορισμένες.

Το πιο επικίνδυνο, όμως, είναι η «βροχή πρωτονίων», η οποία προκύπτει κάθε φορά που σημειώνονται ηλιακές εκρήξεις και φτάνουν τον «κόκκινο πλανήτη» μέσα σε δύο περίπου ημέρες.

Ο ήλιος θα παρακολουθείται διαρκώς από ειδικά τηλεσκόπια ώστε να εντοπίζονται εγκαίρως οι επικίνδυνες για τη ζωή των αστροναυτών εκρήξεις και θα ενημερώνονται για να κρυφτούν μέσα στον θόλο.

Εκεί θα πρέπει να μείνουν ως επί το πλείστον ξαπλωμένοι στο κρεβάτι τους, προστατευμένοι από τη μεγάλη δεξαμενή νερού που θα περιβάλλει τον θόλο. Ενα στρώμα νερού πάχους μόλις 10 εκατοστών είναι αρκετό για να απορροφήσει το 90% της επικίνδυνης κοσμικής ακτινοβολίας.

Διάρκεια τριών χρόνων

Μια πραγματική επανδρωμένη αποστολή στον Αρη εκτιμάται ότι θα διαρκέσει συνολικά τρία χρόνια, όσο ήταν και το μεγάλο ταξίδι του Μαγγελάνου γύρω από τη Γη, από το 1519 μέχρι το 1522.
Η Γη περιστρέφεται ταχύτερα γύρω από τον Ηλιο, οπότε οι δύο πλανήτες βρίσκονται κοντά κάθε 26 μήνες.

Ο συντομότερος «δρόμος» για τον κόκκινο πλανήτη απαιτεί την εκτόξευση του διαστημοπλοίου αρκετούς μήνες πριν γίνει η ευθυγράμμιση των δύο ουράνιων σωμάτων και η απόσταση περιοριστεί στα 600 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Το ταξίδι θα διαρκέσει περίπου 6 έως 8 μήνες, σύμφωνα με τους σημερινούς υπολογισμούς, ενώ η παραμονή των αστροναυτών στον Αρη θα διαρκέσει τουλάχιστον 12 με 16 μήνες, εν αναμονή της επόμενης ευνοϊκής ευθυγράμμισης. Η επιστροφή θα διαρκέσει επίσης περίπου 6 έως 8 μήνες.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
 ethnos.gr

ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης