To Πέτα της Δημιουργίας και του Πολιτισμού


Εκδηλώσεις

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015. Μορφωτικός Σύλλογος Αγροτοπαίδων Πέτα («Αγροτολέσχη») 1956-1967. Ένα πετυχημένο πείραμα αγροτικής ανάπτυξης και πολιτιστικής δημιουργίας
Τρίτη 11 Αυγούστου 2015. Η επικαιρότητα ανασυγκρότησης της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής
Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην αυλή του Μορφωτικού Συλλόγου Πέτα, ώρα 8μμ.




Στις φετινές «Καλοκαιρινές Συναντήσεις στο Πέτα» θα αναδειχθεί μια σημαντική «στιγμή» της δημιουργικής και πολιτιστικής δράσης της νεολαίας του Πέτα που έδρασε στο «Μορφωτικό Σύλλογο Αγροτοπαίδων Πέτα»,  γνωστός ως Αγροτολέσχη, το διάστημα 1956-1967.

Η δράση της αγροτικής νεολαίας εκείνης της περιόδου ήταν πολυσχιδής: Συμμετείχε σε καινοτόμα προγράμματα καλλιεργειών και επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, μαθητεία σε νέες μεθόδους ανάπτυξης του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα. 

Όμως σημαντική ήταν και η πολιτιστική δράση της, κύρια μέσω της θεατρικής ομάδας που αποτέλεσε κέντρο αναφοράς και συσπείρωσης της μικρής κοινωνίας. Ουσιαστικά πρόκειται για μια περίοδο που η νεολαία του Πέτα εμφανίζεται στο προσκήνιο της ζωής του χωριού, γίνεται σημείο αναφοράς με τη δράση της και βάζει τη σφραγίδα της στις πολιτιστικές δραστηριότητες της περιόδου.

Η περιδιάβαση στην περίοδο της «Αγροτολέσχης» θα γίνει με τη βοήθεια πρωταγωνιστών εκείνης της περιόδου. Θα τους ακούσουμε την 10η Αυγούστου στο Πέτα, στο χώρο του Μορφωτικού Συλλόγου και θα μας μεταφέρουν στην δημιουργική ατμόσφαιρα της εποχής. 

Την επόμενη μέρα, την 11η Αυγούστου, στον ίδιο χώρο, θα επιχειρήσουμε να γεφυρώσουμε το τότε με το σήμερα: θα μιλήσουμε για την αναγκαιότητα ανασυγκρότησης του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα της χώρας και ειδικότερα της περιοχής μας. Ειδικοί εισηγητές θα μιλήσουν για τον αγροτικό τομέα και τις επισιτιστικές δυνατότητες της χώρας, την ανάπτυξη της κτηνοτροφικής παραγωγής και τις δυνατότητες εναλλακτικών και βιολογικών μορφών καλλιεργειών.

Συναισθανόμαστε το μέγεθος του συγκεκριμένου θέματος και τις δυνατότητές μας. Γιατί μια στοιχειωδώς σοβαρή προσέγγισή του προϋποθέτει την εμπλοκή παραγωγικών φορέων του πρωτογενούς τομέα, εξειδικευμένων επιστημόνων και βέβαια συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες και μακροχρόνιους σχεδιασμούς. Εν τούτοις, πρόθεσή μας είναι να ωθήσουμε, με τη μικρή μας επιρροή, σε μια αναγκαία συζήτηση που δυστυχώς δεν φαίνεται να απασχολεί σοβαρά το πολιτικό προσωπικό της χώρας.      


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης