Νέα έρευνα: Οι Ελληνες έχουν στο DNA τους τον αγρότη


Οι σημερινοί Έλληνες έχουν στο γονιδίωμά τους περισσότερα αρχαία «αγροτικά» γονίδια σε σχέση με τους Βορειοευρωπαίους, στους οποίους υπερισχύουν τα γονίδια των προϊστορικών κυνηγών-συλλεκτών! 

Αυτό αποκαλύπτει η μελέτη του προϊστορικού DNA, που ως πρότινος ήταν ανέφικτη.



Η αλματώδης πρόοδος της γενετικής και της τεχνολογίας έχει δημιουργήσει πλέον νέα δεδομένα στον τομέα της έρευνας και στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά την προέλευσή μας, αποτελώντας τη βάση πάνω στην οποία μαθαίνουμε άγνωστες ως τώρα λεπτομέρειες για τη φύση των προγόνων μας.


Ετσι η έρευνα του μεταδιδακτορικού ερευνητή στο Τμήμα Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Ιωσήφ Λαζαρίδη (φωτό), κατέληξε σε πρωτοπόρες ανακαλύψεις για το πολύ μακρινό παρελθόν των Ελλήνων.

«Υπάρχουν αρκετές μελέτες σε σύγχρονους ελληνικούς πληθυσμούς και ορισμένες πιλοτικές μελέτες σε αρχαίους πληθυσμούς. Μπορούμε, νομίζω, με σαφήνεια να πούμε πως οι Ελληνες πράγματι έχουν περισσότερα "αγροτικά" γονίδια, αλλά κατά βάση έχουν τα ίδια συστατικά όπως οι άλλοι Ευρωπαίοι σε διαφορετικές αναλογίες» αναφέρει σε συνέντευξή του ο Ελληνας καθηγητής, που διαπρέπει στο εξωτερικό. Ο κ. Λαζαρίδης υπογράμμισε, επίσης, ότι το διεθνές ενδιαφέρον για το αρχαίο ελληνικό DNA είναι μεγάλο και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι πολύ σύντομα θα αποφέρει καρπούς!

«Σίγουρα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα όχι μόνο από εμάς τους Ελληνες, αλλά και από πολλούς άλλους, που αναγνωρίζουν τη σημασία της χώρας μας τόσο εξαιτίας του γεγονότος ότι ομιλούμε την αρχαιότερη καταγεγραμμένη, ζωντανή ινδοευρωπαϊκή γλώσσα, αλλά και επειδή ζούμε σε μια κομβική περιοχή, για όποιον θέλει να μελετήσει μετακινήσεις πληθυσμών προς και από την Ευρώπη» σημειώνει ο Ελληνας επιστήμονας.

Ο Ιωσήφ Λαζαρίδης αποφοίτησε από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Εκανε τόσο το μεταπτυχιακό του όσο και το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Ιρβάιν, με εξειδίκευση στην πληροφορική και στις βάσεις δεδομένων και αξιοποίησε τις γνώσεις του στην ανάλυση των γενετικών δεδομένων.

 madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης