Κ.Σ.'Αρτας: Ξεμένουν από ζωοτροφές οι κτηνοτρόφοι


- ΦΠΑ στο 13% για ζώα και ζωοτροφές

Οι πρώτες αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου λίγα 24ωρα μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης έρχονται από Οργανώσεις και Φορείς αγροτών και κτηνοτρόφων από ολόκληρη την Ελλάδα. 




Μια πρώτη δέσμη μέτρων προτείνει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας για βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας – πτηνοτροφίας, με επιστολή του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Στην επιστολή ο ΣΕΚ (την οποία υπογράφει ο πρόεδρός του κ. Παναγιώτης Πεβερέτος), περιγράφει ταυτόχρονα επίσης την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος λόγω των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΕΚ στην επιστολή επισημαίνει:

-Η κτηνοτροφία - πτηνοτροφία, αποτελεί βασική κοινωνική και οικονοµική δραστηριότητα της χώρας µας και ραχοκοκαλιά της υπαίθρου.

-Παράγει εξαιρετικά ποιοτικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας µε κυριότερα το τυρί φέτα (ΠΟΠ) και το γιαούρτι, των οποίων η αξία εξαγωγών το 2014 ανήλθε περί τα 372 εκατ. €.

-Περίπου 500.000 άτοµα απασχολούνται µε την κτηνοτροφία στη χώρα µας και χιλιάδες επιχειρήσεις κύρια μικρομεσαίες, δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, το εμπόριο, τις μεταφορές και εξαρτώνται από την κτηνοτροφική παραγωγή.

-Μεγάλο βάρος της φυτικής παραγωγής εξαρτάται από την ύπαρξη και λειτουργία των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Αλλεπάλληλα χτυπήματα

Όμως ο κλάδος, βρίσκεται αντιμέτωπος µε τη μεγαλύτερη κρίση, αφού δέχτηκε αλλεπάλληλα χτυπήματα από τις µνηµονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα:

 - Η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος να βρίσκεται στους 600.000 τόνους περίπου ενώ οι ανάγκες της χώρας µας σε γάλα και τυροκομικά είναι 1.350.000 τόνοι.

-Η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος μειώθηκε κατά 100.000 τόνους περίπου τα τελευταία χρόνια γεγονός που επηρέασε και την εγχώρια παραγωγή τυριών και ιδιαίτερα της φέτας.

-Η Ελλάδα παραµένει μαζικός εισαγωγέας στον τοµέα του κρέατος. Σήµερα η ελληνική αγορά εισάγει περίπου το 75 % του βόειου κρέατος, το 70% του χοίρειου κρέατος και το 15% του κρέατος ορνίθων.

-Χιλιάδες κτηνοτρόφοι έχουν εγκαταλείψει το επάγγελµά τους, ενώ πολλοί άλλοι βρίσκονται στα όρια της εγκατάλειψης.

Αυτό συμπαρασύρει και χιλιάδες επιχειρήσεις άλλων τοµέων της οικονοµίας που εξαρτώνται από την παραγωγή ζωικών προϊόντων και φέρνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόµενους σε αυτές.

Η αύξηση του ΦΠΑ ταφόπλακα 

Είναι φανερό πως η κτηνοτροφία βρίσκεται αντιμέτωπη µε µια πολύ σοβαρή κρίση η οποία µε τα νέα µέτρα που ψηφίστηκαν απειλεί πλέον αυτή καθαυτή τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

-Η αύξηση του ΦΠΑ στα ζώντα ζώα από 13% στο 23% αποτελεί την ταφόπλακα για τη ζωική παραγωγή και ευνοεί µόνο τους εισαγωγείς οι οποίοι δεν επιβαρύνονται µε ΦΠΑ κατά την εισαγωγή των προϊόντων τους.

Αν μάλιστα υπολογίσουμε και την αύξηση του ΦΠΑ στο 23 % των ζωοτροφών τότε η ελληνική ζωική παραγωγή θα πιεστεί ακόµη περισσότερο προς όφελος των φθηνών εισαγόμενων προϊόντων.

-Αύξηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από 13% στο 23%: Οι ζωοτροφές αποτελούν 70% περίπου του λειτουργικού κόστους της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.

Η αύξηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο ΦΠΑ είναι τεράστιο πλήγµα για τον κλάδο καθώς είναι αδύνατον να απορροφηθεί από τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις υπό τις παρούσες συνθήκες.

Ξεμένουν οι Ηπειρώτες κτηνοτρόφοι

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα στο agronews, με αποδεκατισμό από ασιτία κινδυνεύουν πολλά κοπάδια στην ελληνική ύπαιθρο, ενόψει του προσεχούς χειμώνα, αφού η δραματική έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία, στερεί τη δυνατότητα από τους κτηνοτρόφους ακόμη και για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών των εκτροφών τους, όπως το να αγοράσουν ζωοτροφές.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στα ορεινά της Ηπείρου και ήδη από τον κτηνοτροφικό σύλλογο της Άρτας, με επιστολή τους προς την κυβέρνηση, ζητείται ταμειακή διευκόλυνση με προκαταβολή, εντός Αυγούστου, του 60%-70% της ενιαίας ενίσχυσης για να μπορέσουν να προμηθευτούν τους απαραίτητους όγκους τροφής για τα ζώα τους, πριν να είναι αργά.

Τη δυσκολία των κτηνοτρόφων της Ηπείρου να αποκτήσουν πρόσβαση σε ρευστότητα και να προμηθευτούν τις απαραίτητες ζωοτροφές για τα κοπάδια τους, επιτείνει κι η απόφαση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη να ανακοινώσει στους συνεργαζόμενους παραγωγούς ότι θα τους εξοφλήσει, για το γάλα του Μαΐου, σε δύο δόσεις.

 ixotisartas.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ