Χώρες του κόσμου που δίνουν καθημερινή μάχη για το νερό


- Το πολύτιμο αγαθό που δεν είναι αυτονόητο για όλους - Δείτε φωτογραφίες

Για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο το νερό είναι κάτι που δεν απασχολεί το μυαλό τους ούτε για δευτερόλεπτο. Απλώς ανοίγουν τη βρύση κι αυτό γεμίζει το ποτήρι τους και τους ξεδιψά.





Ανοίγουν το ντους και απολαμβάνουν τη δροσιά του. Το αφήνουν να τρέχει για να πλυθούν τα παιδιά ή για να πλύνουν τα δόντια τους. Με ένα σωλήνα φτάνει στο πλυντήριο ρούχων ή το πλυντήριο πιάτων. Ποτίζουν τα λουλούδια τους, πλένουν τα μπαλκόνια και τα αυτοκίνητά τους.

Για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι συνθήκες πρόσβασης σε καθαρό και πόσιμο νερό και οι συνθήκες υγιεινής που σχετίζονται με το νερό είναι στο επίκεντρο διεκδικήσεων, συζητήσεων και αγώνων.

Παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί και παρά το γεγονός πως καταγράφεται βελτίωση στα στάνταρντ αυτά, ακόμα σήμερα, εν έτει 2015, 663 εκατομμύρια άνθρωποι πίνουν επισφαλές ακατάλληλο νερό.

Ο φωτογράφος Ashley Gilbertson αποτύπωσε με το φακό του για λογαριασμό της UNICEF πόσο νερό καταναλώνουν οικογένειες σε επτά χώρες του κόσμου. Στην τελευταία φωτογραφία είναι ο ίδιος με την οικογένειά του περιτριγυρισμένοι από τις μπουκάλες με το νερό που εκείνοι καταναλώνουν μέσα σε μία ημέρα.

Ίσως οι εικόνες, που αξίζουν μερικές φορές όσο χίλιες λέξεις, της ποσότητας και της ποιότητας του νερού, μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε τις διαφορές.

Νίγηρας

igk1

Η Fouré Moussa συλλέγει 80 λίτρα νερό που χρειάζεται καθημερινά η οικογένειά της από γεώτρηση σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το σπίτι της. Για να αποφύγει τις μεγάλες ουρές και την αναμονή, πηγαίνει στη γεώτρηση τη νύχτα. Χρειάζεται μισή ώρα για να φτάσει, 15 λεπτά για να γεμίσει το δοχείο της και μισή ώρα για να επιστρέψει.

Βολιβία

igk2

Ο René Visalla και η οικογένειά του, ινδιάνοι Guaraní της Βολιβίας, χρησιμοποιούν 140 λίτρα νερό την ημέρα. Όπως λέει η παροχή τρεχούμενου νερού και η εγκατάσταση τουαλέτας προσέφεραν ασφάλεια στην οικογένειά του- μεταξύ άλλων και προστασία από τα φίδια που κρύβονται στους θάμνους που ήταν κάποτε η «τουαλέτα» τους.

Μαλάουι

igk3

Η οικογένεια της Rhoda January καταναλώνει 100 λίτρα νερό την ημέρα, το οποίο αντλούν από γεώτρηση που άνοιξε πρόσφατα. Πριν από αυτή μάζευαν νερό από ρηχά πηγάδια. «Το νερό ήταν πολύ κακό… Έπρεπε να προσθέτουμε χημικά για να το καθαρίζουμε αλλά δεν είχαμε χρήματα να τα προμηθευτούμε», λέει.

Μαλάουι

igk4

Η οικογένεια του Felix Siliya συλλέγει 120 λίτρα νερό την ημέρα από γεώτρηση σε απόσταση 700 μέτρων από το σπίτι τους. Παλαιότερα πήγαιναν σε γεώτρηση που ήταν σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων. «Όταν είμασταν τόσο μακριά από το νερό δεν μπορούσαμε να κουβαλήσουμε πολύ οπότε ποτέ δεν είχαμε αρκετό», λέει.

Βολιβία

igk5

Η οικογένεια Esteban ζει σε μία από τις πιο φτωχές γειτονιές της πόλης El Alto. Καταναλώνει 100 λίτρα νερό την ημέρα. «Το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή και το σπίτι μου είναι το νερό. Χωρίς αυτό δεν ζούμε», λέει η κ. Esteban.

Ιορδανία

igk6

Η οικογένεια του Αbu Ibrahim, που ανήκει στη φυλή των Βεδουίνων, μετακινείται διαρκώς στις ερήμους της Ιορδανίας αναζητώντας νερό και τροφή για το κοπάδι με τα 700 πρόβατά της. Καταναλώνουν 8.000 λίτρα νερό την ημέρα - 200 για τους ίδιους και 7.800 για το κοπάδι τους.

Βολιβία

igk7

Η οικογένεια Flores, ινδιάνοι Guaraní της Βολιβίας- χρησιμοποιεί 120 λίτρα νερό την ημέρα, Είκοσι για το μαγείρεμα, 35 στην τουαλέτα τους, 15 για να κάνουν μπάνιο, 10 για το πλύσιμο των ρούχων, 35 για να πλύνουν τα σκεύη και τα πιάτα τους και μόλις 5 για να πιούν.

Βολιβία

igk8

Η οικογένεια Μiranda έχει κότες, ασχολείται με τη μελισσοκομία και καλλιεργεί πορτοκαλιές. Ωστόσο νερό στην κοινότητά τους- Puca Huasi, στη Βολιβία- παρέχεται μόνο για χρήση στο σπίτι. Η οικογένεια καταναλώνει 100 λίτρα την ημέρα στο νοικοκυριό αλλά πρέπει να βρίσκει μόνη της το νερό που χρειάζεται για την πτηνοτροφική δραστηριότητά της και τις καλλιέργειες.

Μαλάουι

igk9

Η Mercy Katondo, εργαζόμενη μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας στο Μαλάουι, και οι δύο κόρες της, χρησιμοποιούν 100 λίτρα νερού την ημέρα, το οποίο προμηθεύονται από.. τη βρύση ενός γείτονα «Η ζωή είναι πολύ δύσκολη γιατί πρέπει να τα βρίσκω όλα μόνη μου για μένα και για τα παιδιά μου. Το γεγονός πως το νερό είναι εδώ δίπλα μας με απαλλάσσει από ένα μεγάλο βάρος», λέει.

Νίγηρας

igk10

Η οικογένεια του Hamidou Hama στο Νίγηρα έχει τρεις επιλογές για να προμηθευτεί τα εκατό λίτρα νερό που χρειάζεται την ημέρα: δωρεάν μπορεί να βρει νερό σε λίμνες που δημιούργησαν οι βροχές- η καθαριότητα του οποίου βέβαια αμφισβητείται…-  ή να πληρώσει για να πάρει νερό είτε από μία κοντινή βρύση- που λειτουργεί μόνο κάποια διαστήματα του χρόνου- είτε από μια μακρινή γεώτρηση.

Ιορδανία

igk11

Η οικογένεια Abu Noqta είναι Σύροι που ζουν στον προσφυγικό καταυλισμό Za’atari στην Ιορδανία. Καταναλώνουν 380 λίτρα νερό την ημέρα- μεταξύ άλλων και για να εξασφαλίσουν δροσιά σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. «Είμαστε φειδωλοί στην κατανάλωση νερού γιατί δεν έχουμε αρκετό», εξηγεί η μητέρα.

Ινδία

igk12

Η Somashree Saha, η μητέρα και η αδελφή της αντλούν μόνες τους από μια  χειραντλία τα 80 λίτρα νερό που χρειάζονται για το σπίτι τους. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σίδηρο, το νερό θολώνει όταν εκτίθεται στο οξυγόνο, γίνεται δύσοσμο και μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα.

Νίγηρας

igk13

Καθημερινά ο Mahamadou Moussa και η οικογένειά του καταναλώνουν 60 λίτρα νερό για να πιούν και για να μαγειρέψουν, φιλτράροντάς  το με παραδοσιακές μεθόδους. Για μπάνιο καταλήγουν στον ποταμό Νίγηρα αν και γνωρίζουν πως ελλοχεύουν ασθένειες.

Ινδία

igk14

Η Swarga Mala Gayali ζει με τον σύζυγό της και την οικογένειά του. Χρησιμοποιούν 220 λίτρα νερό την ημέρα. Πριν τοποθετεί μια αντλία στην περιοχή τους πριν τρία χρόνια, η Swarga Mala περπατούσε διακόσια μέτρα περίπου… 40 φορές την ημέρα για να πάρει νερό από ένα γειτονικό σπίτι.

Μιανμάρ

igk15

Η οικογένεια του San Win ζει καλλιεργώντας φιστίκια. Καταναλώνουν 160 λίτρα νερό την ημέρα, το οποίο προμηθεύονται έναν σωλήνα μέσα στο σχολείο της περιοχής τους, ο οποίος συνδέεται με μία πηγή. Συχνά οι ουρές είναι μεγάλες στην αναμονή.

Μαλάουι

igk16

Η οικογένεια Malenga χρειάζεται 120 λίτρα νερό την ημέρα. «Παλιά παίρναμε νερό από ένα ρηχό πηγάδι. Δεν ήταν καθαρό όπως είναι το νερό από τη γεώτρηση που έχουμε τώρα. Παθαίναμε διάρροια, κάποιοι αρρώστησαν με χολέρα», εξηγεί ο πατέρας της οικογένειας.

Ινδία

igk17

Η μητριαρχική οικογένεια της Atiphon Sarker- περιλαμβάνει τους τέσσερις γιους της και τις οικογένειές τους- μοιράζονται το σπίτι τους στην Ινδία. Καταναλώνουν 220 λίτρα νερό την ημέρα, το οποίο αντλούν από ένα ρηχό πηγάδι ή παίρνουν από πηγή 200 μέτρα από το σπίτι τους. Από την πηγή το νερό είναι καλύτερο αλλά τη μοιράζονται 100 οικογένειες και πολλές φορές ο σωλήνας από τον οποίο παίρνουν το νερό σπάει.

Ιορδανία

igk18

«Όταν δεν καθαρίζαμε επειδή δεν είχαμε αρκετό νερό, παθαίναμε χώρα και κολλούσαμε ψείρες», λέει η Amal Al Hoshan από τον προσφυγικό καταυλισμό in Za’atari.Η ίδια και τα παιδιά της χρησιμοποιούν 300 λίτρα νερό την ημέρα.

Μιανμάρ

igk19

Η Nyo Oo, ο σύζυγός της Kyaw Soe και οι κόρες τους καταναλώνουν 100 λίτρα νερό την ημέρα, το οποίο παίρνουν κυρίως από μια κοντινή γεώτρηση. Για να εξοικονομήσουν χρήματα, την εποχή των βροχών, πλένονται με νερό από ένα τοπικό πηγάδι και από λίμνες, παρά τον κίνδυνο μολύνσεων.

ΗΠΑ

igk20

Ο φωτογράφος Ashley Gilbertson λέει πως η δική του οικογένεια χρησιμοποιεί 1.000 λίτρα νερό την ημέρα. Όπως λέει, ήξερε πως κατανάλωνε περισσότερο νερό από το μέσο όρο κατανάλωσης στις χώρες όπου ταξίδευε αλλά δεν είχε συνειδητοποιήσει πόσο πολύ περισσότερο. «Σοκάρομαι από το πόσο νερό χρησιμοποιεί η οικογένειά μου στη Νέα Υόρκη», λέει.

 newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ