Βολική λύση η συμφωνία-Τεράστιο έργο για τον «αινιγματικό» Τσίπρα


- ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ 

Πλήθος ρεπορτάζ και σχολίων δημοσιεύεται σήμερα στον γερμανικό και διεθνή τύπο με θέμα την συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ευρωπαϊκών θεσμών. Στο στόχαστρο η πολιτική γραμμή του Αλέξη Τσίπρα.



Απορίες προκαλεί η πολιτική γραμμή του Έλληνα πρωθυπουργού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Αινιγματική φιγούρα παραμένει ο πρωθυπουργός Aλέξης Τσίπρας, ο οποίος τώρα κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που προπαγάνδιζε μέχρι το δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου.

Αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει πρακτική και συνετή εναλλακτική στο πακέτο στήριξης και τους όρους του, και γι' αυτό έκανε τη μεταβολή. Σχεδόν κανείς στην Ελλάδα δεν τον κατηγορεί γι' αυτό. (…) Ο κόσμος τον πιστεύει και αυτό δημιουργεί την ευκαιρία να γίνουν αποδεκτές ακόμη και οι πιο σκληρές περικοπές».

Η εφημερίδα Tagesspiegel σχολιάζει τις κινήσεις Τσίπρα σε αρκετά πιο αυστηρό ύφος. «Ποτέ ξανά η Ελλάδα δεν βρέθηκε τόσο κοντά στον γκρεμό της χρεοκοπίας όπως με την κυβέρνηση Σύριζα που δρα χωρίς σχέδιο. Η χώρα απειλείται από Grexit εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν. Ο Τσίπρας γνωρίζει: Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων ψηφοφόρων δεν θα του το συγχωρήσει ποτέ. Γι' αυτό θέλει τώρα να κλείσει γρήγορα το πακέτο στήριξης – ακόμη και εάν χρειαστεί να θάψει όλες τις προεκλογικές του υποσχέσεις».
 
Ο λαός ενοχλεί τους πολιτικούς
 
Με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της ΚΟ της Χριστιανικής Ένωσης, η εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει άρθρο με θέμα την εκπροσώπηση του λαού στο κοινοβούλιο. Ο Φόλκερ Κάουντερ είχε προειδοποιήσει τους βουλευτές της παράταξής του, που καταψήφισαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, ότι δεν πρόκειται να προταθούν στο μέλλον για συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Χαρακτηριστικά το άρθρο αναφέρει: «Όσο και να έχουν βολευτεί οι Γερμανοί με την καγκελάριο Μέρκελ και τον μεγάλο συνασπισμό, σε ό,τι αφορά το θέμα της ελληνικής κρίσης η πλειοψηφία του λαού δεν εκπροσωπείται. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των πολιτών αντιμετωπίζει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα τουλάχιστον με σκεπτικισμό, εάν όχι εντελώς αρνητικά.

Γι' αυτό δίνεται όλο και πιο έντονα η εντύπωση ότι Κάουντερ και Σια δεν νοιάζονται για τον λαό και για τους βουλευτές, οι οποίοι εκφράζουν αυτή την άποψη. Ο λαός τους ενοχλεί. Και τι σκέφτονται να κάνουν λοιπόν γι' αυτό; Θέλουν να επιμηκύνουν την βουλευτική περίοδο από τέσσερα σε πέντε χρόνια, έτσι ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο την ησυχία τους».

Στον διεθνή τύπο σχολιάζεται μεταξύ άλλων η ταχύτητα με την οποία συμφωνήθηκε το τρίτο πακέτο για την Ελλάδα. «Σαν να μη συνέβη ποτέ τίποτα. Σαν να μην υπήρξε ποτέ η αναστάτωση πριν από ένα μήνα περίπου», γράφει χαρακτηριστικά η αυστριακή εφημερίδα Die Presse και διερωτάται «Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Γιατί είναι για όλους η πιο βολική λύση.

Το ίδιο συνέβη και όταν άφησαν την Ελλάδα να μπει στην ευρωζώνη. Εάν τότε είχε αμφισβητηθεί η Ελλάδα, θα έπρεπε να είχε εξεταστεί και η αξιοπιστία της Ιταλίας και της Ισπανίας. Και αυτό θα ήταν ιδιαίτερα άβολο πολιτικά. Και προφανώς αυτή η αντίληψη δεν έχει αλλάξει».

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η άποψη που εκφράζεται στο σημερινό φύλλο της γαλλικής Le Figaro. «Μπορεί να ακούγεται πολύ αυστηρό αλλά το πρόγραμμα της Αθήνας προβλέπει μόνο τη σωστή διαχείριση δημοσίων χρημάτων, την είσπραξη φόρων, όπως γίνεται σε όλες τις άλλες χώρες και το τέλος της σπατάλης.

Με αυτά επιτέλους στην Ελλάδα στρώνεται το έδαφος μιας σύγχρονης οικονομίας, που αξίζει να έχει μια ευρωπαϊκή χώρα. Για τον Αλέξη Τσίπρα αυτή είναι η αρχή μιας τεράστιας αποστολής: πρέπει να κάνει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκε. Εάν αποτύχει, τότε όλο αυτό το οικοδόμημα που έχει χτιστεί με τόσο πόνο μαζί με την Ευρώπη, θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος».

Πηγή: Deutsche Welle
 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης