Γερμανικός Τύπος: Μεταξύ κουρέματος και νέων εκλογών η Ελλάδα


«ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ-ΝΗΣΙΑ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ» 

Ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στο σενάριο των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, τον ρόλο του ΔΝΤ στο νέο δανειακό πρόγραμμα, αλλά και στο ρεύμα εξόδου ελληνικών επιχειρήσεων προς το εξωτερικό. 



Το σενάριο των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα αναπαράγεται και διακινείται και από τον γερμανικό Τύπο με αφορμή τις εξελίξεις στη χώρα και τις σχετικές δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών. Στο ζήτημα αναφέρεται μεταξύ άλλων και η Tagesspiegel του Βερολίνου, χρησιμοποιώντας τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μεταξύ κουρέματος και νέων εκλογών».

Η εφημερίδα επικεντρώνεται και στην εικοτολογία για τον ρόλο του ΔΝΤ στο υπό διαπραγμάτευση τρίτο πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης προς την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «το αν το ΔΝΤ μπορεί να ωθηθεί ώστε να παράσχει πρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα, δεν το γνωρίζει κανείς έως τώρα. Επιμένει σε ένα κούρεμα χρέους, το οποίο η Γερμανία αρνείται».

Η εφημερίδα του Βερολίνου επισημαίνει ότι το κούρεμα, που συνιστά για το ΔΝΤ απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, φέρνει σε δύσκολη θέση τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία επιμένει να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα δανεισμού, αρνούμενη όμως ταυτόχρονα ένα ξεκάθαρο κούρεμα χρέους.

Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, «στο Βερολίνο δεν έχουν ακόμη λύση στο δίλημμα». Το δημοσίευμα εστιάζει και στην αντιπαράθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη εντός ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας πολεμά με το κόμμα του. Οι νέες εκλογές γίνονται ολοένα πιθανότερες».

Τη στάση του ΔΝΤ στο ζήτημα της Ελλάδας με αφορμή την τελευταία του έκθεση σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung, δίνοντας βάρος στις πολιτικές επιπτώσεις που έχει αυτή στη γερμανική κυβέρνηση. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Μονάχου, «με μια σύντομη έκθεση για την Ελλάδα το ΔΝΤ θέτει υπό μεγάλη πίεση την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Χωρίς απομείωση χρέους δεν θέλει να συμμετάσχει σε νέο πρόγραμμα βοήθειας. Σε αυτήν την περίπτωση όμως δεν προτίθεται να συνεργαστεί η κοινοβουλευτική ομάδα των χριστιανικών κομμάτων».

Η SZ εκτιμά ότι σε καθαρά τεχνικό επίπεδο η μη συμμετοχή του ΔΝΤ χρηματοδοτικά στο τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα «δεν θα ήταν μεγάλο πρόβλημα», όπως γράφει χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι το Ταμείο θα παρέμενε διατηρώντας συμβουλευτικό ρόλο. Σύμφωνα με τον γερμανό αρθρογράφο, «το πραγματικό πρόβλημα θα ήταν πολιτικό και θα προσέκρουε κατευθείαν στο γραφείο της Άγκελα Μέρκελ στον έβδομο όροφο της Καγκελαρίας. Διότι ήδη ένα ευρύ τμήμα της ΚΟ των χριστιανικών κομμάτων συναινούν στο πεδίο της πολιτικής για την Ελλάδα από αίσθημα αφοσίωσης στη Μέρκελ. Αν τώρα υπάρξει είτε απομείωση χρέους είτε αποχώρηση του ΔΝΤ -και οι δύο επιλογές είναι εξίσου κακές για τη Μέρκελ- το καλό κλίμα ενδέχεται να ανατραπεί οριστικά».
 
Ελληνικές επιχειρήσεις φεύγουν στο εξωτερικό
 
Στο ρεύμα εξόδου ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό αναφέρεται η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα. Υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η Ελλάδα έχει παραλύσει» επισημαίνει ότι «εξαιτίας των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων πολλές ελληνικές επιχειρήσεις φεύγουν στο εξωτερικό». Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τα capital controls «πράξη απελπισίας» ώστε να αποτραπεί η «αιμορραγία» των ελληνικών τραπεζών.

Το μέτρο είχε αποτέλεσμα, αλλά και «ισχυρές παρενέργειες», σχολιάζει η εφημερίδα και εξηγεί: «Οι περιορισμοί απειλούν να πνίξουν την οικονομία. Ολοένα περισσότεροι επιχειρηματίες μεταφέρουν την έδρα της εταιρείας τους στις γειτονικές χώρες του εξωτερικού ή διευθετούν εκεί τις πληρωμές τους». Ο Γερμανός ανταποκριτής επισημαίνει ότι «κατά τη διάρκεια της πενταετούς κρίσης 50.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν μετακομίσει σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου συνδέσμου στο εξωτερικό, κυρίως στη Βουλγαρία και την Κύπρο».

Μία αποτύπωση της κοινωνικής καθημερινότητας στην ελληνική επαρχία επιχειρεί η εφημερίδα Zeit στην ηλεκτρονική της έκδοση. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας σκιαγραφεί με μελανά χρώματα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι οι άνθρωποι «απλά επιβιώνουν».

Όπως σημειώνει, «οι άνθρωποι στην Ελλάδα ήλπιζαν ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ θα γινόταν μια νέα αρχή. Τώρα διαλύονται οι ψευδαισθήσεις: Ελπιδοφόρες επιχειρήσεις χρεοκοπούν, κανείς δεν πιστεύει πια στην πολιτική». Ο ανταποκριτής επισκέφθηκε μεταξύ άλλων την Πρώτη Σερρών, τόπο καταγωγής του Κωνσταντίνου Καραμανλή του πρεσβύτερου.

Στο χωριό φαίνεται να επικρατεί σήμερα μια αίσθηση απελπισίας και παραίτησης, όπως φαίνεται και από διαλόγους που κατέγραψε ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας σε καφενείο του χωριού. «'Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό', λέει κάποιος ξερά. 'Τόσο απλό είναι'. Ένας άλλος συμπληρώνει: 'Δεν τους φτάνει να μας πουλήσουν. Θέλουν να μας δώσουν δωρεάν'».

Τέλος, η λαϊκίστικη Bild γράφει στο συνηθισμένο της ύφος ότι «οι Έλληνες πωλούν τα νησιά τους» προκειμένου να εξοφλήσουν, όπως αναφέρει, τα χρέη δισεκατομμυρίων. Η Bild θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή δικαιώνει το δημοσίευμά της από τον Μάρτιο του 2010, στο οποίο προκλητικά προέτρεπε τους «χρεοκοπημένους», όπως τους χαρακτήριζε, Έλληνες να πουλήσουν τα νησιά τους και μαζί με αυτά και την Ακρόπολη.

Πηγή: Deutsche Welle, ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης