Πάει για ρεκόρ ο τουρισμός


- ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ 25 ΕΚΑΤ. 

Τις βάσεις για νέο ρεκόρ αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό και φέτος δημιουργούν οι «επιδόσεις» του Ιουλίου, που αποδεικνύουν ότι ο τουρισμός είναι ανθεκτικός στην κρίση, παρά τις συνέπειες που προκάλεσε στην ελληνική αγορά η επιβολή των capital controls.



Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι αεροπορικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας τον μήνα Ιούλιο κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 4,2%.

Διατηρώντας την αισιοδοξία του κλάδου για την επίτευξη του συνολικού στόχου των 25 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων για το 2015, ο ΣΕΤΕ υπογραμμίζει ότι η θετική πορεία του ελληνικού τουρισμού συνεχίζεται και αυτό το δύσκολο καλοκαίρι, με τα στοιχεία του πρώτου επταμήνου να αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την ανθεκτικότητα και τη δυναμική του, παρά τα μεγάλα προβλήματα που ανέκυψαν στη χώρα και την οικονομία.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία διεθνών αφίξεων Ιανουαρίου - Ιουλίου 2015 στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας συνεχίζεται η θετική πορεία του ελληνικού τουρισμού σχεδόν στην πλειονότητα των προορισμών με συνολική αύξηση αφίξεων +6,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, ποσοστό που μεταφράζεται σε περισσότερες από 450.000 αφίξεις σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο του 2014.

Η συνεχιζόμενη θετική πορεία του επταμήνου φανερώνει ότι ο τουριστικός τομέας διαθέτει εξαιρετικά αντανακλαστικά και προσαρμόστηκε γρήγορα στα νέα δεδομένα, καταφέρνοντας να αντιστρέψει το κλίμα που δημιουργήθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Πιο συγκεκριμένα και όσον αφορά τα κατά τόπους στοιχεία, η Αθήνα συνεχίζει την εξαιρετική της πορεία, υποστηρίζοντας το σύνολο της χώρας, με εντυπωσιακή αύξηση +28% τον μήνα Ιούλιο (+26,5% επτάμηνο).

Ταυτόχρονα, διψήφιο ποσοστό αύξησης συνεχίζουν να καταγράφουν τον Ιούλιο 2015 οι προορισμοί της Μυκόνου με +11% (+10,5% επτάμηνο), της Σαντορίνης με +10,2% (17,1% επτάμηνο) και της Σκιάθου με 19,6% (14,3% επτάμηνο). Αντίθετα, πτώση εμφανίζουν οι προορισμοί της Ρόδου, της Κω και του Ηρακλείου Κρήτης, καταγράφοντας αρνητικό πρόσημο, σε επίπεδο επταμήνου, με -4,3%, -7,3% και -2,1% αντίστοιχα.

Το θετικό πρόσημο των αεροπορικών αφίξεων και οι αυξητικές τάσεις των οδικών αφίξεων διατηρούν την αισιοδοξία του κλάδου για την επίτευξη του συνολικού στόχου των 25 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων για το 2015.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η αντιστροφή του κλίματος τον Ιούλιο, βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό, σε προσφορές των τουριστικών επιχειρήσεων, επομένως η εικόνα στους ισολογισμούς τους δεν αναμένεται να είναι αντίστοιχα θετική. Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη και η περαιτέρω μεγάλη πτώση του εσωτερικού τουρισμού, η οποία επηρεάζει αρνητικά τα τουριστικά προϊόντα και τις περιοχές που εξαρτώνται κυρίως από αυτόν.
 
Στοιχεία ΥΠΑ
 
Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με τα οποία οι επιβάτες που διακινήθηκαν με αεροπλάνο το επτάμηνο του 2015 έφτασαν τα 26,5 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 12,5%.

Η μεγαλύτερη επιβατική κίνηση για τον Ιούλιο σημειώθηκε στα αεροδρόμια Αθηνών, Ηρακλείου, Ρόδου, Θεσσαλονίκης και Κέρκυρας. Συγκεκριμένα, το Ελευθέριος Βενιζέλος χρησιμοποίησαν 2,14 εκατομμύρια επιβάτες που αποτελεί ρεκόρ επιβατών και ακολουθούν το Ηράκλειο με 1,15 εκατομμύρια επιβάτες, η Ρόδος με 889.000, η Θεσσαλονίκη με 656.000 και η Κέρκυρα με 516.000 επιβάτες.

Κώστας Νάνος
 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης