Το αδιαχώρητο στη Γευγελή


Περίπου 2.000 μετανάστες εισέρχονται καθημερινά, το τελευταίο διάστημα, από την Ειδομένη στην πόλη Γευγελή της ΠΓΔΜ, στον σιδηροδρομικό σταθμό της οποίας επικρατεί το αδιαχώρητο. 




Άνθρωποι κάθε ηλικίας συνωστίζονται για να επιβιβαστούν σε τρένα με προορισμό τα σύνορα με την Σερβία. Από εκεί, οι περισσότεροι κατευθύνονται προς την Ουγγαρία με σκοπό να φθάσουν στη Γερμανία ή σε κάποια άλλη χώρα της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης .


Τόσο η ΠΓΔΜ όσο και η Σερβία, προσπαθούν να διευκολύνουν τους μετανάστες, στην πραγματικότητα όμως επιδιώκουν να απαλλαγούν το συντομότερο από την παρουσία τους.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ τους χορηγούν τριήμερη άδεια παραμονής στη χώρα, όμως αυτοί χρειάζονται μόλις μερικές ώρες για να φθάσουν, με το τρένο κυρίως ή με άλλα μέσα, στα σύνορα με τη Σερβία.

Εκεί, η σερβική αστυνομία υποτίθεται ότι δεν τους επιτρέπει την είσοδο στη χώρα. Στην ουσία όμως τους εφοδιάζει με διήμερη άδεια διαμονής σε κέντρα υποδοχής στη συνοριακή πόλη Πρέσεβο, απ΄όπου οι πρόσφυγες και μετανάστες παίρνουν το δρόμο για το Βελιγράδι με σκοπό να φθάσουν στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Εμπόδια από την Ουγγαρία

Η κυβέρνηση όμως του Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία ενισχύει με χιλιάδες αστυνομικούς τα σύνορα της χώρας με τη Σερβία, ενώ εργάζεται πυρετωδώς για να ολοκληρώσει ως το Νοέμβριο την κατασκευή ενός φράκτη, μήκους 170 χλμ και ύψους 3,5 μέτρων ώστε να εμποδίσει τους μετανάστες να εισέλθουν στο έδαφος της.

Η κατασκευή του φράκτη αυτού έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του Βελιγραδίου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, όμως η Βουδαπέστη προασπίζεται τα μέτρα που έχει λάβει, συσχετίζοντας τη μετανάστευση με την τρομοκρατία και την αύξηση της εγκληματικότητας και σημειώνει ότι χρειάζεται να αναλάβει δράση μονομερώς, καθώς η Ε.Ε ως σύνολο δεν δίνει λύση.

Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες μετανάστες να εγκαθίστανται σε πάρκα και πλατείες της σερβικής πρωτεύουσες και σε πόλεις κοντά στα σύνορα, όπως η Σουμπότιτσα, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να περάσουν στην Ουγγαρία. Το ενδεχόμενο παρατεταμένης παραμονής τους στα πάρκα και τις πλατείες προκαλεί ανησυχία στις σερβικές αρχές που προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση , ζητώντας βοήθεια από τις Βρυξέλλες.

Η Ουγγαρία ανήκει στη ζώνη του Σένγκεν, γεγονός το οποίο την καθιστά ελκυστική για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που διέρχονται από κράτη των Βαλκανίων για να φθάσουν στον τελικό τους προορισμό: μία χώρα της Κεντρικής ή Δυτικής Ευρώπης.

Νίκος Φραγκόπουλος, Σκόπια
 http://www.dw.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ